Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Organları 3 kişiye umut oldu

Çayırova'da, tedavi gördüğü hastanede beyin ölümü gerçekleşen Arzu Yiğit'in (45) bağışlanan organları, İstanbul ve Ankara'daki 3 hastaya yaşam için umut oldu.

Organları 3 kişiye umut oldu
13 Ocak 2022 - 01:43
Çayırova'da Arzu Yiğit, 29 Aralık tarihinde fenalaşarak Gebze Fatih Devlet Hastanesi Acil Servisine kaldırıldı. Burada yapılan müdahalede beyin kanaması geçirdiği tespit edilen Arzu Yiğit, entübe edilerek yoğun bakım ünitesinde tedaviye alındı. Arzu Yiğit’in dün gece saatlerinde beyin ölümü gerçekleşti. Arzu Yiğit’in kızları, doktorlarının önerisiyle annelerinin organlarını bağışlama kararı aldı. Yapılan tetkiklerin ardından Yiğit’in organları ikisi İstanbul’da biri Ankara’da olmak üzere 3 hastaya yaşama umudu oldu. Yiğit’in kalbi Ankara Şehir Hastanesi’nde, böbreği İstanbul Çapa Tıp Fakültesi'nde, karaciğeri ise Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sağlığına kavuşmayı bekleyen 3 hastaya nakil için ulaştırıldı. Böbreğin birisi ise uygun hastanın bulunması için organ bankasında bekletiliyor.
Gebze Fatih Devlet Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. İlyas Sarı, organ bağışının önemini vurgulayarak, "Hastamızın organlarını bağışlayarak yapmış oldukları bu örnek davranıştan dolayı ailesine teşekkür ediyorum. Organlar, uzman ekiplerce alınarak organ bekleyen hastalara umut olmak için yola çıktı. Organ bağışı hayat kurtarır" dedi.

'BAĞIŞLANAN HER ORGAN CANDIR'

Kocaeli İl Sağlık Müdürü Yüksel Pehlevan ise Türkiye'de binlerce insanın organ nakli beklediğini belirterek, "Metanetli ve onurlu bu davranışlarıyla organ bekleyen hasta ve yakınlarına ilaç olan aileyi canı gönülden kutluyorum. Organ nakli bekleyen hastalar gün geçtikçe artıyor. Kocaeli’de de bu konuda ciddi çalışmalar yapılıyor. Bağışlanan her organ bir candır. Dolayısıyla organ bağışı bizim için çok önemli. Bağışların artmasını ve bekleyen hastalara umut olunmasını istiyoruz. Özellikle pandemi sürecinde yaşamak zorunda olduğumuz zor zamanlar organ bağışının önemine yönelik hassasiyetimizi azaltmamalı. Unutmayalım ki bırakacağımız en güzel miras hayatta iken yapacağımız organ bağışıdır. Organ bağışçısı aileye bu duyarlı ve örnek davranışı için çok teşekkür ediyorum. Organ bekleyen hastalara umut oldular" diye konuştu.



'BİZ BİR CAN KAYBETTİK AMA ANNEM KAÇ KİŞİYE CAN OLDU'

Annesinin başka bir bedende yaşadığını söyleyen Arzu Yiğit'in kızı Çiğdem Avcı, "Umarım annemin organları nakil olan insana büyük bir umut olmuştur. Biz bir can kaybettik ama annem kaç kişiye can oldu. Biz aslında geri durduk, vermek istemedik. Hatta ben 'Organları' denince fenalaşmışım. Ondan sonra büyüklerimiz, annemin arkadaşları dediler ki, 'Anneniz ne isterdi? Kendinizi onun yerine koyun da düşünün. Anneniz ne yapmak isterdi?' Benim annem organlarını vermek isterdi. Umut olmak isterdi. Biz kendimizi annemin yerine koyduk. Doğru olanı odur diye düşündük ve organlarını bağışladık. Annem şimdi rahat uyusun. Onun canı başka bir bedende. Belki biz görmüyoruz ama en azından annem yaşıyor. Kalbi başkasında atıyor. Böbreği başkasında çalışıyor. Annem yaşıyor" dedi.

AİLE BÜYÜKLERİ İKNA ETTİ

Ablasının hastalık sürecini anlatan Arzu Yiğit'in kız kardeşi Derya Yiğit, "Evde fenalaşmış. Ambulans çağırmışlar. Sonra da bana haber verdiler. Hastanede yarım saat, 45 dakika kadar sonra doktor çıkıp 'Beyindeki baloncuk patlamış. Normal hastanın yaşama şansı yüzde 15 ise sizin hastanızda yüzde 1 ya da 2' dedi. 3 gün boyunca uyutacaklarını ve bu 3 günün çok önemli olduğunu söylediler. Bize her şeye hazırlıklı olmamız söylendi. Cuma günü ilaçla uyandırmaya çalışmışlar. Fakat tepki vermemiş. Cumartesi günü bizi çağırıp ölüm haberini verdiler" diye konuştu.
Büyüklerinin tavsiyesiyle ablasının organlarını bağışlamaya karar verdiklerini söyleyen Derya Yiğit, "Pazar günü cenazeyi almaya gittiğimizde ayakta refleks olduğunu söylediler. Sonra, 'Organlarını bağışlayacak mısınız?' diye sordular. Biz önce geri durduk. Kıyamadık, 'Hayır' dedik. Ondan sonra büyükler 'Siz şimdi kıyamıyorsunuz ama o kaç kişiye umut olacak. Toprağa girdiğinde sonuçta çürüyecek. Bu şekilde kalbi birinde atar, böbreği birinde çalışır. Bir kişi 'Allah razı olsun' dese ona yeter' dediler. Onlar öyle deyince, biz de 'Tamam' dedik. Kalbini, böbreklerini ve karaciğerini bağışladık. Önceki gün kesin ölüm haberini aldık. Dün akşam organlarını aldılar. Bu sabah cenazeyi aldık, defnettik" diye konuştu.

'BAŞTAN İSTEMEDİM AMA ÇOK GÜZEL BİR ŞEY'

Organ bağışı ile ablasının başka kişilere umut olduğunu dile getiren Yiğit, şöyle konuştu:
"Aslında çok güzel bir şey. Kime gittiğini görseydim, ablamın kalbi birinde atıyor. Böbreği birinde çalışıyor. Bu bizim için çok güzel bir şey. Sonuçta onlar her nefes aldığında, ablama bir 'Allah razı olsun' dediğinde, ablam daha bir rahat olacak. Ablamı ben gördüm, çok güzeldi. Ablam o kadar rahat gitti ki, belki onlara verdiği candan dolayıdır. Belki onlara umut olmuştur. Baştan istemedim ama çok güzel bir şey. İnsan üzüntüyle düşünemiyor ama sonuçta o insanın ahiretteki yerini düşününce bence çok güzel bir şey. Bir insana umut olmak, canı tabii ki Rabbim veriyor ama biz de ona öncü olmuş oluyoruz. Kim bilir, kimin kalbinde atacak ablam. Onun kalbi attıkça biz de 'Bir yerlerde ablamın kalbi var' diyerek umutlanacağız."

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum