Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

O heykelin akibeti ne oldu ?

Darıcalı vatandaşların 1973 yılında kısıtlı imkanlara rağmen kendi ceplerinden topladıkları paralarla yaptırılarak Çınaraltı Meydanına yerleştirilen Atatürk Heykeli, 2008’deki taşınma sırasında birden kaybolarak sırra kadem basmıştı. Darıcalılar, aradan geçen 11 yıla rağmen manevi değeri oldukça yüksek olan o heykelin akibetini merak ettiklerini dile getirdiler.

O heykelin akibeti ne oldu ?
25 Aralık 2019 - 19:56

Dönemin Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak tarafından 2008 yılında yaptırılan mevcut Kent Meydanı’na taşınması için bir gece vakti Çınaraltı Meydanı’ndan sökülerek bir araca yüklenen ancak daha sonra ortadan kaybolan Atatürk Heykeli’nin akibeti hâlâ gizemini koruyor.

 

VATANDAŞ MUHATAPLARDAN CEVAP BEKLİYOR

Tarihçi Yazar Mutlu Kerem Kolcuoğlu ile birlikte çalışmalarına başladıkları ‘’Darıca Belgeseli’’ ile ilgili notları zaman zaman sosyal medyadan paylaşan Genel Yayın Yönetmenimiz Erol Polat’ı arayan vatandaşlar, 1973 yılında halkın kendi aralarında topladıkları paralarla yaptırılarak Çınaraltı’na dikilen Atatürk Heykeli’nin neden ortadan kaldırıldığının yeniden tartışılması gerektiğini belirterek muhataplardan cevap beklediklerini kaydettiler.

 

50. YIL KOMİTESİ TARAFINDAN TOPLANAN BAĞIŞLARLA YAPILMIŞTI

2008 yılında hizmete açılan yeni Kent Meydanı’na bir gece vakti yerinden sökülerek kamyona yüklenen asker üniformalı Atatürk Heykeli, Darıcalı İş insanı Muhittin Ünan’ın başkanlığındaki ‘’Cumhuriyet’in 50. Yılı Komitesi’, halktan topladığı 150 Bin TL.’lik bağışlarla ‘ taşı ve bronzu vefaya dönüştüren heykeltraş ‘ olarak ün yapan Türk Heykeltraş Prof. Dr. Tankut Öktem’e yaptırılmıştı.

 

BAĞIŞLAR 500 KİŞİDEN 4 AYDA TOPLANMIŞTI

Cumhuriyet’in 50 Yılında 29 Ekim 1973’de dönemin Belediye Başkanı Ecmel Sünear, Nahiye Müdürü İlhami Ertemel, Komite Başkanı Muhittin Ünan, devlet erkanı ve Darıcalılar’ın yoğun katılımı ile yapılan törenle Darıca’ya armağan edilen Atatürk  Heykeli’nin ücreti 5 Yüz kişiden 4 ay gibi kısa bir zaman içerisinde toplanmıştı

 

MANEVİ DEĞERİ YÜKSEKTİ

Böylesine manevi bir değeri olan heykelin yerine bir yenisinin neden yapıldığını aradan geçen 11 yıla rağmen hâlâ merak ettiklerini söyleyen Darıcalılar, ‘’Madem yenisi yapılacaktı, neden bulunduğu yerden kaldırıldı, bir zararı mı vardı ? ’’ Şeklinde sorularına cevap aradıklarını ilettiler.

Akıllara gelen diğer soru ise, heykelin taşınması sırasında olası bir tahribata uğramış olması durumunda dahi, tadilatının neden yapılmayıp yeni bir heykele ihtiyaç duyumasıydı