Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Kürtaja karşı ikna odası

Hastanelerde anne adayına kürtajın zararları konusunda bilgi verileceği ve bebeğin nasıl alındığına dair videoların izletileceği ikna odaları kurulacak

Kürtaja karşı ikna odası
17 Ağustos 2012 - 12:00
 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları üzerine Sağlık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın ortak bir ekiple başlattığı kürtaj çalışmasında sona gelindi.
Ortaya çıkan taslak metin hukuki işlemlerin tamamlanması için Adalet Bakanlığı’na gönderildi. Bugün’den Lütfi Erdoğan’ın haberine göre, kürtaj yaptırmak isteyen anne öncelikle hastanelerdeki ikna odalarında vazgeçirilmeye çalışılacak.
Taslak çalışması kapsamında başta Amerika ve Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülkenin kürtaj konusundaki modelleri araştırıldı. Detaylı incelemeler sonucunda Türkiye’ye en uygun kürtaj politikasının Amerika’ya ait olduğu konusunda karar kılındı.
Çalışmada Amerika’da da kürtaj seviyesinin Türkiye’deki oranlara yakın olduğu ve seviyeyi düşürmek için çalışmalar yapıldığı ifade edildi.
VİDEO GÖSTERİLECEK, KALP SESİ DİNLETİLECEK
İkna odalarında anne adayını vazgeçirmek için kürtajın kadına zararları ve bebeğin nasıl alındığına dair videolar izletilecek. Ancak anne adayının kürtajdan vazgeçmemesi halinde son çare olarak karnındaki bebeğin kalp atışının sesi dinletilecek. Daha sonra anneye düşünme süresi verilecek. Taslak çalışmasında Amerika’da da bu yolun denendiği ve yüzde 90 başarı sağlandığı belirtildi.
DOĞUM KORKUSU OLANA SEZARYEN
Taslakta sezaryen ile ilgili de çalışmalar yapıldı. Buna göre annenin çok ciddi bir doğum korkusu varsa, sezaryen olması zorunlu olarak kabul edilerek cerrahi müdahale yapılacak. Ancak Sağlık Bakanlığı bu konuda tedbirlerini alacak. Buna göre Bakanlık çok fazla sezaryenle doğum yaptıran hastaneleri denetim altına alacak. Aksi bir uygulama olduğunu görürse ağır yaptırımlar uygulayacak. Öte yandan Bakanlık, vatandaşın sezaryenle ilgili farkındalığını artırmak için çeşitli sağlık kuruluşlarına tanıtıcı broşürler asacak.
DOĞUM İZNİ 6 AYA ÇIKACAK
Taslak çalışmasında çalışan annelerin haklarının genişletilmesi için de çeşitli düzenlemeler öngörülüyor. Bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’yla birlikte hareket ediliyor. Şu an doğum yapan anneye günde 2 saat izin veriliyor. Ayrıca annenin doğum öncesi 8 hafta, doğum sonrası 8 hafta olmak üzere 16 haftalık doğum izni süresi bulunuyor. Taslak çalışmasıyla annenin 4 ay olan doğum izni süresinin 6 aya çıkarılması planlanıyor. Ancak kadının 6 ay doğum iznine ayrılmasının iş dünyasında kadın istihdamını düşüreceğini veya kadını iş hayatından soğutacağını düşünerek bu konuda birtakım önlemler de alındı. Bu önlemler kapsamında dünyadaki gelişmiş ülkelerde uygulanan doğum iznine çıkmış kadının yerine geçici olarak birisinin çalıştırılması veya maaşının belli bir kısmı ile sigortasını devletin ödemesi planlanıyor.