Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Kocaeli Müteahhitler Birliği: "Bardak taştı!"

Başta çimento olmak üzere inşaat malzemelerindeki sert yükselişler nedeniyle İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu, işi durdurma kararı almıştı. Kararın ardından 41 ilde ortaklaşa gerçekleştirilen basın açıklamalarıyla alınan karar desteklendi.

Kocaeli Müteahhitler Birliği: "Bardak taştı!"
09 Eylül 2021 - 13:34
İlimizde de Kocaeli Müteahhitler Birliği, Oğuzhan Keleş’in başkanlığında 24 Eylül tarihine kadar boykot başlattıklarını duyurdu. İzmit Vali Konağı yanında bulunan kentsel dönüşüm alanında gerçekleştirilen açıklamada konuşan Birlik Başkanı Keleş, “ Türkiye inşaat sektörünün haklı talepleri karşılık buluncaya kadar demokratik şartlarda “boykot “ kararımız sonuç alıncaya kadar yenilenerek devam edecektir” dedi.
Ülke genelinde 41 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen basın açıklamasını okuyan Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş, “Fahiş zamlarla birlikte inşaat sektöründe yaşanan her olumsuzluk; 200 alt sektörü, milyonlarca tüketiciyi, kentsel dönüşümü, orta ve dar gelirli vatandaşın konuta erişimini, istihdam gücünü ve piyasa istikrarını olumsuz etkilemektedir. Türkiye’de İnşaat sektöründe kullanılan birçok malzemeye enflasyon ve döviz artışının da üzerinde zamlar yapılmış, özellikle çimento sektöründe fahiş oranlara varan zamların yapılması, müteahhitlik sektörü ve kamu yatırım menfaatleri adına artık kabul edilemez seviyeye ulaşmıştır” dedi.
Keleş sözlerinin devamında, “İnşaat sektörünün karşı karşıya kaldığı fahiş fiyat artışlarını; başta Ticaret Bakanımız ve diğer ilgili bakanlarımıza defaten aktardık, maalesef fiyatlara yansıyan olumlu bir netice alamadık. Özellikle çimento fiyatlarında yaşanan tekelci fiyat uygulaması ve keyfiyete bağlı zamlar, bardağı taşıran son damla olmuştur. İnşaat sektörünün bugün en büyük sorunu maliyetlerde ortaya çıkan ancak fahiş noktalara ulaşan artışlardır. Yani sektörün sorunu, pek çok sektörün de yaşamakta olduğu gibi girdi maliyetlerindeki artış değil, başta çimento olmak üzere girdi maliyetlerindeki fahiş artıştır” dedi.

“VATANDAŞA ZARAR VERİYOR”
Sayın Cumhurbaşkanımıza olan güvenimizle buradan ilgili bakanlıklarımıza ve rekabet kuruluna bir çağrı yapıyor ve acilen konuya müdahil olmalarını talep ediyoruz. Doğrudan inşaat sektörünü vuran maliyet artışları dolaylı olarak vatandaşın yaşamını, ekonomik ve mali dengeleri de olumsuz etkiliyor. Artan inşaat maliyetleri konut fiyatlarını artırıyor ve vatandaşların ev alma hayalleri belirsiz bir geleceğe bırakıyor. Yükselişe geçen inşaat maliyetleri nedeniyle artan konut fiyatları enflasyonu tetikliyor, Cumhurbaşkanımızın enflasyonla mücadele politikasına zarar veriyor”

“KENTSEL DÖNÜŞÜM YAVAŞLAYACAK”
Artan inşaat maliyetleri nedeniyle kamuya iş yapan müteahhitler ya işi tamamlayamıyor ya da fiyat artışı talep etmek zorunda kalıyor. Bu da devletin kasasından ya daha fazla para çıkması, ya da bütçe açığının artması anlamına geliyor. Dolayısıyla vatandaşımıza kamu bütçesi ile yapılacak okul, hastane, yol, park, gibi sosyal ihtiyaçları ya gerekenden az ya da yüksek maliyetle yapılacaktır. Sektördeki bu kontrolsüz fiyat artışları deprem kuşağında olan ülkemizde ve fay hattında bulunan şehrimizde kentsel dönüşüm bekleyen yapı stoğumuzun dönüşümünü yavaşlayacaktır.

“24 EYLÜL’E KADAR DURDURUYORUZ”
İşte inşaat sektöründe yaşananları ve “iş durdurma” eylemimizle anlatmaya çalıştığımız, tüm platformda bu konuyu irdelememizin sebepleri bunlar. Ve hedefimiz pek çok alana yayılan bu olumsuz etkileri azaltabilmek ve dünya ekonomisinin içinden geçmekte olduğu bu sıkıntılı günlerde ülkemizin ve sektörümüzün bu sıkıntıları en hafif şekilde atlatmasına katkı sunmaktır. Çimento sektörünün haksız ve fahiş fiyat artışlarına sessiz kalmayarak inşaatlarımızı 24 Eylül tarihine kadar durduruyoruz” ifadelerini kullandı.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Serthan şenses
    2 yıl önce
    Sayın başkanım aynen katılıyoruz özellikle beton keyfi bir artış var bizde inşaatımızı durdurduk (azs yapı)