Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

İHA pilotluğu eğitimi programı GTÜ'de başlıyor!

Ülkemizdeki en kapsamlı, İngiltere ve Avrupa standartlarında İHA pilotluğu eğitimi programı başlıyor. Fly Bvlos Technology, Come2Türkiye ve Gebze Teknik Üniversitesi işbirliği ile hazırlanan eğitim ve teknoloji programının açılışı gerçekleştirildi. 

İHA pilotluğu eğitimi programı GTÜ'de başlıyor!
28 Eylül 2021 - 15:26
Geleceğin lojistik, havacılık ve tüm ticaret hayatını değiştirecek İHA teknolojilerinin ülkemizde ilk defa uluslararası kapsamda ele alındığı Fly Bvlos Technology, Come2Türkiye ve Gebze Teknik Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen eğitim ve teknoloji programının açılışı Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) kampüsünde yapıldı. Programda Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Yaşar Çakmak, Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, GTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, Sivil Havacılık Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Yüksek, Savunma Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (SAHA) Genel Sekreteri İlhami Keleş, Fly Bvlos Technology CEO’su Kamil Demirkapu, Flyby Technology’nin kurucusu Jon Parker, Come2Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Mehmet Zeki Güvercin, yirmiye yakın ülkenin büyükelçileri, diplomatik temsilcileri, rektörler, akademisyenler, iş ve siyaset dünyasından katılımcılar yer aldı. 

ÜLKEMİZ İÇİN BİR İLK 
GTÜ Kongre ve Kültür Merkezinde yapılan programın açılış konuşmasını Fly Bvlos Technology CEO’su Kamil Demirkapu yaparak şu açıklamalarda bulundu: “İş dünyasının her alanında artık maliyetler ve verimlilik teknoloji ile sağlanıyor. İHA teknolojisinin beklediğimizden hızlı şekilde gerek askeri gerekse de sivil hayattaki gelişimini daha iyi görüyoruz. İHA’lar tarım, askeri ve sivil güvenlik, sağlık, inşaat, ulaşım ve kamu hizmetleri ve daha birçok sektörde yer alıyor. Bu konunun eğitimi ve gelişimi de toplumlarımızın refahı, güvenliği ve ekonomisi için büyük önem taşıyor. Ülkemizde ilk defa  Avrupa standartlarında İHA pilotluğu eğitimini gerçekleştireceğiz. Yurdun çeşitli iklim ve coğrafyalarında uçuş eğitimleri vereceğiz. Farklı ülkelerden gelecek kursiyerlerle eğitilmiş insan gücünü artıracağız. Bambaşka güvenlik ve ticari fırsatları beraberinde getireceğimiz bu programın hayırlı olmasını dilerim.” 
Demirkapu’nun ardından İngiliz ortağı Flyby Technology’nin kurucusu Jon Parker teknik olarak verilen uçuş eğitimlerinin içeriğinden ve Avrupa sertifikasyonuna sahip verilecek eğitim programının detaylarından söz etti. 

SAHA OLARAK BU OLUŞUMA BİZ DE DESTEK VERECEĞİZ 
Savunma Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (SAHA) Genel Sekreteri İlhami Keleş ise konuşmasında ülkemizin İHA konusundaki gelişimini aktardı ve İHA teknolojilerinin hayatımızın her alanına girdiğini belirtti. SAHA İstanbul organizasyonu olarak regülasyonların oluşturulmasında faaliyetler yürüttüklerini belirten İlhami Keleş, Fly Bvlos’un drone eğitimlerinde bir ilk olduğunu ve gayretleri nedeniyle tebriklerini ifade etti. İHA’ların pilotajında uluslararası geçerliliği olan belgelendirme ile bu girişimi SAHA İstanbul olarak da destekleyeceklerini aktardı. 

ÜLKEMİZ VE DÜNYA ADINA ADIM ATIYORUZ 
Programın partnerlerinden olan Come2Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Mehmet Zeki Güvercinise konuşmalarında şu ifadeleri kullandı: “Ülkemizin ve dünyanın son iki yılda yaşadığı Pandemi başta olmak üzere, tabii afetler ve siyasi ekonomik çalkantılar hepimizin yeni bir paradigma ile karşı karşıya kalması manasına gelmektedir. Bu vesile ile bu süreçte kaybettiğimiz dostlarımızı rahmetle anıyor hastalarımıza acil şifalar diliyorum. Bu süreç uluslararası dolaşıma dayalı tüm hizmetleri etkilerken yüksek teknoloji alanını ve tabi ki eğitimini daha da önemli kılmıştır. Bizler bu iki alanda bugün önemli bir projeye imza atmak üzere buradayız. Come2Türkiye Ülkemizdeki devlet ve vakıf üniversitelerinin uluslararası eğitim partneri olarak dünyada 31 ülkede temsilci ve şubeleri ile global bir kuruluştur. 
Afrika, Asya, Ortadoğu ve Avrupa’da aktif olarak ülkemizin lobi çalışmalarına destek vermekteyiz. Uluslararası öğrencilerimiz ile KOBİ ve ihracatçılarımızı eşleştiren modelimizle ekonomimize ciddi katkılar sağlamaktayız. Malumunuz olduğu üzere ticari diplomasi, kültür diplomasisi açısından uluslararası öğrenciler, akademik değişimler ve araştırma-tez çalışmalarının önemi ortadadır. Bu alanda gelişmiş ülkelerde uluslararası öğrenci oranı genel öğrenci nüfusuna göre yüzde otuzları bulmaktadır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan beyin koyduğu bu alanda ülkemizi dünyada ilk on’a girmesi hedefi bu açıdan çok büyük önemi haizdir. Bu eğitim merkezinde hedefimizi dünyanın kırk ülkesinden bin gencimize en ileri standartlara ve uluslarararası kabul gören sivil İHA eğitimi ve sertifikası vererek ülkemiz ve dünya adına adım atmaktır. Yüksek teknoloji alanında ülkemizin son yıllarda gerçekleştirdiği atılıma dünya şahittir bu atılıma destek olmak ve uluslararası eğitim ile bütünleştirerek ihracatımızı ve lobi gücümüzü artırmaya yöneltme çalışmalarımız hep olmuştur. Son olarak Cumhurbaşkanımızın katılımı ile gerçekleştirilen TEKNOFEST ve orada verdikleri mesajlar hepimiz için birer yol haritası olacaktır. Üniversitelerimiz – başta Gebze Teknik Üniversite’si olmak üzere – yüksek katma değerli teknoloji üretme ve ihraç etme noktasında önemli birer aktördür. Fly Bvlos Technology ve GTÜ ile işbirliğimiz bu manada stratejik öneme sahip akademi, sanayi ve uluslararasılaşma boyutlarının birleştirilmesinin ilk ve en somut adımıdır. İHA eğitim merkezi ülkemizi dünyanın sayılı sivil İHA merkezlerinden biri yaparak ticaret, lojistik, güvenlik, tarım başta olmak üzere hızla değişen dünyamıza ayak uydurmamıza katkı sağlayacaktır. Dünyadaki 31 şube ve temsilcilerimiz ile Dronepark modelini ihraç etmek, eğitim alanında gerçekleştireceğimiz hamleyi danışmanlık ve ihracat ile taçlandırmak üzere bugün çok önemli bir başlangıç yapmaktayız.” 

GTÜ GLOBAL ANLAMDAKİ DEĞİŞİMİN KALBİNDE 
GTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan ise : “İnsansız hava araçları, drone kelimeleri bu teknolojilerin günlük hayatta ulaşılabilir hale gelmesi ile, malumunuz 7’den 70’e herkesin dilinde günlük hayatımızın parçalarından birisi haline gelmiş bulunmakta. Bundan çok değil 20 yıl öncesinde şu an elimizde bulundurduğumuz, günlük hayatın olağan seyri içinde sıradanlaşan insansız hava teknolojilerinin profesyonel alanlarda kullanımının insanlık için yarattığı fırsatlar hepimizin malumudur. Hem savunma sanayiinde hem de iş verimliliğini ve üretkenliği artırmak, iş yükünü ve üretim maliyetlerini düşürmek, hizmet ve müşteri ilişkilerine yeni bir boyut kazandırmak ve güvenlik sorunlarını geniş ölçekte çözmek, İHA’ların küresel olarak endüstrilere sunduğu en önemli kullanımlardan birkaçıdır. Elimizdeki bu teknoloji ile; Gazetecilik ve film için hava fotoğrafçılığından erişilemeyen arazi ve yerlerin coğrafi haritalanmasına, İnsansız kargo taşımacılığına ve hatta Fırtına takibi gibi konularda destek sağlanabiliyor. İHA’ların ticari kullanımına baktığımızda istikrarlı bir büyüme oranı ile karşılaşıyoruz. Az sonra paylaşacağım veriler gelecekte bizi neyin beklediğinin de ipucunu vermektedir. İHA’lara yönelik servis hizmetleri pazar büyüklüğünün 2025 yılına kadar 63,6 milyar dolara çıkması bekleniyor ve Business Insider şirketine ait araştırma hizmeti olan Insider Intelligence’a göre, tüketici İHA gönderilerinin 2022 yılına kadar 30 milyona ulaşacağını tahmin ediyor. Alman istatistik firması Statista’ya göre ABD tüketici insansız hava araçlarının bayilere satışı 2020'de 1,25 milyar doları aştı. Goldman Sachs, ticari ve devlet sektörlerinden gelen bu artan İHA talebiyle desteklenen toplam İHA pazarının 2021 sonu ile 100 milyar dolar değerinde olacağını tahmin ediyor. Bu kriter kapsamında Insider Intelligence, toplam küresel sevkiyatların 2023'te 2,4 milyona ulaşacağını ve yüzde 66,8 bileşik yıllık büyüme oranıyla artışın devam edeceğini öngörüyor. 
İHA sektörünün önümüzdeki süreçte en fazla etkileyeceği alanların, savunma sanayi, Tarım, inşaat, madencilik, medya telekomünikasyon olması bekleniyor. Değerli konuklar, İnsansız hava araçları ile Global anlamda bir değişimin eşiğindeyiz. Bu değişim ve gelişime Gebze Teknik Üniversitesi olarak uzak kalmadığımız tam da bu alanı kalbinden vurduğumuz için gururlu ve bir o kadar da umutluyum. Fly Bvlos, Come2Türkiye ve Gebze Teknik Üniversitesi olarak hayata geçirdiğimiz Dronepark ile birçok başarıya imza atacağımıza gönülden inanıyorum.” 

MİLLİ OLARAK GÜZEL SONUÇLARI BEKLİYORUZ 
Sivil Havacılık Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Yüksek yaptığı konuşmada İHA sektörünün gerekliliklerini hem eğitim hem dijital açıdan kurum olarak şekillendirdiklerini belirtti. İngiltere ile bir yıldır stratejik partnerlik yürüttüklerini ifade eden Yüksek, bu partnerliğin devamında böyle girişimlerin çıkmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün operasyon ve sertifikasyon konusunda çalışmalarını ve uluslararası onaylanmış içerikleri oluşturdukları ve farklı coğrafyalara yayılacağını aktardı. Yüksek, Sivil Havacılık olarak hayata geçirilen bu programı destekledikleri ve milli olarak güzel sonuçlarını görmeyi umut ettiklerini söyledi. 
Kongre merkezinde konuşmaların ardından İngiltere’de bir İHA GTÜ’den canlı olarak kaldırılarak Fly Bvlos Teknoloji ekibi tarafından uçuruldu. Dronepark’ta devam eden programda, Türk bayrağı ile İngiltere hava sahasında uçan, Fly Bvlos’un pilot eğitimlerinde kullanacağı İHA’sı Sancak sergilendi. 5 metre kanat açıklığına sahip Sancak V-47, 30 kg ağırlık taşıyabiliyor ve İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi (NHS-National Healthcare Service) adına ülkenin en ücra köşelerine kemoterapi ilaçlarının taşınmasında kullanılıyor. BVLOS sistemi ile Sancak, Gebze Dronepark’taki uçuş istasyonundan uzaktan yönetilerek dünyanın çeşitli bölgelerinde uçurulabiliyor. Aile fotoğrafının ardından program açılışı sona erdi.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum