Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

"Hep birlikte elimizi taşın altına koyacağız"

İMEAK DTO Kocaeli Şubesi’nin son meclis toplantısında gündem, müsilajdı. Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Doğusel, “Hep birlikte elimizi taşın altına koyacağız” dedi 

"Hep birlikte elimizi taşın altına koyacağız"
24 Haziran 2021 - 11:01

İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası (DTO) Kocaeli Şubesi’nin Haziran Ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Dr. Kürşat Bal başkanlığında yapıldı. Marmara Denizi’nde görülen müsilajın (deniz salyası) balıkçılığa ve deniz canlılarına etkisinin ele alındığı toplantıda, Kocaeli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Murat Coşkun, meclis üyelerini bilgilendirdi. 

İLERİ BİYOLOJİK ARITMAYA DÖNÜŞTÜRÜLMELİDİR  

Kocaeli’de Marmara Denizi kıyısında 5 adet balıkçı barınağı, 3 adet barınma yeri, 13 adet çekek yeri ve 2 adet balık halinin bulunduğuna dikkat çeken Coşkun, “İzmit Körfezi’nde avcılık yapan balıkçı teknesi sayısı yaklaşık 260 adet olup, 750 kişiye ait gerçek kişiler için su ürünleri ruhsat tezkeresi bulunmaktadır. İlimizde evsel ve endüstriyel nitelikteki (sanayi tesisleri de dahil)  tüm atık sular arıtılarak deşarj edilmektedir. Bölgemizde bulunan İSU’ ya ait mevcut 23 atık su arıtma tesisi bulunmaktadır. 16 tanesi biyolojik atık su arıtma tesisi,
1 tanesi de doğal atık su arıtma tesisidir.  Bunlardan 6 tanesi ileri biyolojik arıtma tesisi olup, tesislerin tamamı ileri biyolojik arıtma tesisine dönüştürülmelidir. Böylece atık suların ileri biyolojik arıtım yapılmaksızın Marmara Denizi’ne deşarjı engellenmiş olacaktır” dedi. 

GÖRÜŞME YAPILDI 

Toplamda 773.290 m3/gün atık suyun arıtılarak deşarj edildiğini de belirten Coşkun, “484.450 m3/gün atık su ileri biyolojik arıtma ile arıtılarak, geriye kalan 288.840 m3/gün atık su da biyolojik arıtmalardan geçerek alıcı ortama deşarj edilmektedir. İlimizde alıcı ortama deşarj yapan 57 özel sektöre ait toplam 71 atıksu arıtma tesisi bulunmakta olup, bunlar fiziksel, kimyasal ve biyolojik arıtmalardan geçtikten sonra alıcı ortama toplam 27.236,98 (m3/gün) atıksu deşarjı yapmaktadırlar.  İleri arıtma tesislerine dönüştürme çalışmaları başlamalıdır. Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü olarak müsilaj ile ilgili ivedi olarak, 7 ilde, 90 yerleşim yerinde, 266 balıkçı ile anket saha çalışması gerçekleştirdik. Müsilajın önlenebilmesi için, endüstriyel atıkların tamamen kesilmesi, kıyı dolgusu, habitat kaybının önüne geçilmesi ve biyolojik arıtmadan çıkan suyun, sulamada ve sanayide kullanılması gerekli” dedi.

DENİZ, EKONOMİYİ AYAKTA TUTAN UNSUR

Konuşmasında toplumu aşılamaya davet eden İMEAK DTO Kocaeli Şube Başkanı Vedat Doğusel, ekonomiyle alakalı ise, “Türkiye büyük üretim gücü sayesinde zorlu geçen pandemi sürecinde ekonomisini ayakta tutmayı başaran ülkelerden birisi oldu. Geçtiğimiz yılın ikinci çeyreğindeki ihracat rakamlarındaki düşüşü çıkarırsak, Türkiye bu bir - bir buçuk yıllık süreçte üretmeye ve ihraç etmeye devam etti. Özellikle limanlarımızdaki yoğun çalışma nedeniyle de ihracat ve ithalatta en ufak sorunlar yaşanmadı. Deniz yolu, Türk ekonomisini ayakta tutan unsurların en başında geldi. 

MARMARA DENİZİ, BU ÜLKENİN GÖZBEBEĞİDİR

Müsilaj konusuna da değinen Doğusel, “Marmara Belediyeler Birliği’nin Marmara Denizi’nin müsilajdan arındırılmasına yönelik çalıştayının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Sn.Murat Kurum’un açıkladığı eylem planına verdiğimiz desteği kamuoyu ile paylaştık. Bu plan, bir yandan denizimizden müsilajın arındırılmasını, diğer yandan da çağa uygun arıtma sistemlerinin hayata geçirilmesini öngörmektedir. Öte yandan İMEAK Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubesi olarak, eylem planı için verilen startta yerimizi aldık. Kuşkusuz ki deniz salyasının hedeflenen sürede bertaraf edilebilmesi için hepimize görevler düşmektedir. Elbette ki tüm belediyelerimiz çağa uygun arıtma tesislerini hayata geçirirken, sanayi kuruluşlarımız da bu plan çevresinde üzerine düşeni yapmalıdır. Mevzuatın dışında hareket eden kurumlara ise zaten gerekli cezalar kesilmektedir. Marmara Denizi’ne turizm, kültür ve spor gibi çok önemli unsurları önceleyerek yaklaşan İMEAK Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubesi için Marmara Denizi, bu ülkenin gözbebeğidir. Bu kapsamda biz de üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz” dedi. 

ÜZÜLMEZ UNUTULMADI

Doğusel, diğer yandan hayatını kaybeden Kocaelispor önceki başkanı Hüseyin Üzülmez’i de anarken, “Kocaelispor’umuzun en zor dönemlerinden birinde başkanlık koltuğuna oturan, amansız hastalıkla mücadele etmesine rağmen takımımızı şampiyon yapan, aynı zamanda Kartepe Belediyesi’nin önceki dönem belediye başkanı olan Hüseyin Üzülmez’i kaybettik. Kendisine Allah’tan rahmet dilerken, yakınlarına ve tüm kentimize başsağlığı diliyorum” dedi.

EKONOMİK VERİLERİ SUNDU

Başkan Doğusel, ekonomik verileri ise şu şekilde sundu: “İlk beş ayda Kocaeli’ye 1.221 adet Türk bayraklı gemi, 2.785 adet yabancı bayraklı gemi olmak üzere toplam 4.006 adet gemi uğramıştır. Bu sayı, Türkiye’ye uğrayan gemilerin 5’te biri, yani yüzde 19’udur. 
Yüklemede 13 milyon 608 bin ton elleçlenirken, boşaltmada 20 milyon 434 bin ton yük elleçlenmiştir. Toplamda 34 milyon 42 bin ton elleçlenmiş olup Türkiye toplamından yüzde 16’lık pay alınmıştır. Konteyner elleçlemesinde, ilimiz toplam 795.554 TEU ile Türkiye genelinde üçüncü sıradadır. Kocaeli, dış ticaret istatistiklerinde; Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü verilerine göre, bu yılın ilk beş ayında 12 milyar 874 milyon dolar ihracat gerçekleşirken, ithalat ise 23 milyar 290 milyon dolara çıkmıştır. İlk beş ayda en çok ihracat yapan gümrük kapımız 5 milyar 124 milyon dolar ile Derince olurken, Derince’yi takip eden İzmit’te 3 milyar 845 milyon dolar ihracat gerçekleşti. İthalatımızda ise Dilovası ve Derince gümrük kapılarımız zirvede yer aldı. Dilovası Gümrük Müdürlüğümüzden ilk beş ayda 8 milyar 125 milyon dolarlık ihracat gerçekleşirken, Derince Gümrük Müdürlüğümüzden ise 7 milyar 519 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. İlk beş ayda Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü’nün tahsil ettiği vergi ise 27 milyar 574 milyon liraya ulaştı. Mayıs ayında aylık ihracatımız 2 milyon 278 milyon dolar olarak, ithalatımız ise 4 milyon 856 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki aya göre, Mayıs ayında ihracatımızda -%14 azalış, ithalatımızda ise -%2,4 azalış izlenmiştir.”

Meclis toplantısı, meclis üyelerinin dilek ve temennilerini iletmesinin ardından sona erdi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum