Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

GTÜ'lü öğrenciler Teknofest'te finalist!

Gebze Teknik Üniversitesi öğrencileri, Türkiye'de düzenlenen havacılık, teknoloji ve uzay teknolojisi festivali TEKNOFEST’te finalist olma başarısı elde ettiler

GTÜ'lü öğrenciler Teknofest'te finalist!
26 Temmuz 2021 - 15:22 - Güncelleme: 28 Temmuz 2021 - 11:53
Dünyanın en büyük havacılık festivali olan TEKNOFEST 2021 kapsamında havacılıktan otomotive, tarım teknolojilerinden simülasyon sistemlerine, su altı araçlarından biyoteknolojiye kadar uzanan geniş bir spektrumda düzenlenecek. 35 farklı kategoride 39.684 proje yer alan Teknoloji Yarışmaları bu sene 21-26 Eylül 2021tarihinde İstanbul Atatürk Havaalanında gerçekleştirilecek. Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Biyomühendislik Bölümü öğrencilerinden Esmanur Ucel, Hatice Öztekin, Kimya Bölümü Arş. Gör. Dilek Öztürk danışmanlığında OrengeCover takımıyla TEKNOFEST 2021’de Biyoteknoloji ve İnovasyonYarışması Proje kategorisinde Portakal Atığından Yara Örtüsü adlı projesi ile 83.5 puan alarak finalist olmaya hak kazandılar. GTÜ Biyomühendislik Bölümü öğrencilerinden Zeynep Beyza Kayadibi, Ayşe Hazal Güner ve GTU Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Doç. Öğrt. Üyesi Merve Mocan danışmanlığında Bionut takımıyla TEKNOFEST 2021’de Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarışması Proje kategorisinde 89.33 puan alarak finalist olmaya hak kazandılar.

YARALARI DAHA HIZLI İYİLEŞTİRİYOR
OrangeCover takımı, kahverengi alglerin (phaeophyceae) ekstraksiyonu ile üretilen ve doğal bir biyopolimer olan sodyum aljinat temelli yara örtüsü üretmeyi hedeflemektedir. Aljinat özellikle biyouyumluluk, biyobozunur olma ve kolay jelleşme özellikleri gibi olumlu özellikleri sayesinde birçok mühendislik ve biyomedikal alanlarında sıklıkla kullanılan bir materyaldir. Aljinat jeller, dokulardaki hücre dışı matrisle yapısal uyum sağlayabildiği için özellikle yara iyileşmesinde, ilaç salınımında ve doku mühendisliği uygulamalarında kullanım imkanı bulmaktadır. Ancak aljinat kullanılarak üretilen yara örtülerinin antimikrobiyal özellik taşımaması ve kuru yaralarda kullanılamaması sorunlarına çözüm önerileri sunmaktadır. Yara tedavisinde kullanılan klasik sargı bezleri ve gazlı bez gibi malzemeler yaradaki sıvıyı tamamen emerek kuru bir yara ortamı oluşturmaktadır. Ancak yapılan çalışmalar ideal nemli ortamda yaraların daha hızlı iyileştirdiğini göstermektedir. Aljinat jeller yara dokusundaki fazla eksüdası emebilir, kuru yaralarda ise kullanıma uygun değildir.

PROJE GELİŞTİRMEYİ AMAÇLAMAKTA
OrengeCover takımının tasarladığı yara örtüsü ile atık olarak nitelendirilen portakal kabuğundan elde edilen özüt kullanılarak aljinat bazlı hidrojel film yara örtüleri üretilmesi ve yara iyileşmesinde kullanımı araştırılacaktır. GTU BioNut ekibi olarak piyasadaki bu amaca hizmet eden ürünlerin dezavantajlarını ve ticari bir ürün olarak yaygın kullanılmama sebeplerini araştırıp bu sebepleri en aza indirebileceği bir proje geliştirmeyi amaçlamaktadır. Proje fındıkkabuğu gibi ülkemizde çok bulunan ve tamamen atık olan bir ürünü yine sürdürülebilir bir hammadde olan deniz yosunundan üretilmiş agar agar tozu gibi maliyetinin düşük olduğu bir film ile bir araya getirerek piyasadaki muadillerine göre maliyetini düşürmek aynı zamanda fındıkkabuğu ve agar agar tozunun olumlu özelliklerini kullanarak muadillerine göre fiziksel avantaj elde etmeyi hedeflemektedir. Ayrıca, gıda saklamasında avantaj olan antioksidan özellikler göstermesi beklenen filmin toprağa gömülmesinin ardından bitkileri beslemesine etkisini test etmeyi planlamaktadır. 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum