Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

GTÜ'den önemli bir işbirliği daha!

GTÜ ve Tarım Orman Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü arasında geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen protokolün ardından, bu sefer de yenilikçi mikrobiyal gübre üretimi konusunda Sakarya Belediyesi ile Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın (MARKA) mali desteği ile kurulacak Sakarya Seracılık Mükemmeliyet Merkezi projesi bünyesinde iş birliğini sağlayacak mutabakat imzalandı.

GTÜ'den önemli bir işbirliği daha!
02 Kasım 2020 - 11:55 - Güncelleme: 04 Kasım 2020 - 12:11
Sakarya Belediyesi’nin yürütücülüğünde gerçekleştirilecek proje ile adeta bir seracılık okulunun kapılarını açan mükemmeliyet merkezinde proje paydaşları olarak, Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ), TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK-MAM), Sakarya Üniversitesi (SÜ), Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ), Batı Akdeniz Araştırma Enstitüsü (BATEM) ve Sakarya Sera AŞ bulunuyor.

BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK
Afet Koordinasyon Merkezi'nde düzenlenen imza töreninde, Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, bu projenin sadece sera veya üretim merkezi projesi olmadığını, bilimin ve tekniğin son sınırına kadar uygulandığı bir çalışma olduğunu ve üniversite öğrencilerine uygulama alanlarında büyük katkı sağlayacağını belirtti. Tüm paydaşların katkı ve desteklerini belirttikleri törende GTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Aslan Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü olarak, projeye mikrobiyal gübre üretimi ile AR-GE çalışmaları yaparak projeye katkı sağlayacaklarını ve teknik bilgilerinin tarımın hizmetine sunmayı hedeflediğini vurguladı.

İŞ BİRLİĞİ YAPTILAR
Konuşmaların ve proje tanıtım videosu gösterimini takiben Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce Gtü Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, Tübitak, Mam Başkan Vekili Dr. Osman Okur, Sü Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, Subü Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Marka Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu, Batem Müdürü Abdullah Ünlü Ve Sakarya Sera Aş Genel Müdürü İsmail Kaya yeni ve güçlü bir iş birliğini resmiyete döktüler.

ARGE DESTEĞİ
Bu kapsamda GTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Bitki Biyoteknolojisi Araştırmacıları; Prof. Dr.Yelda Özden Çiftçi; Dr. Öğretim Üyesi Mine GÜL ŞEKER ve Dr. Özlem Akkaya’ nın birçok TÜBİTAK projeleri ve çıktıları ile son 10 yıldır elde ettikleri bilgi ve tecrübeleri ile geliştirmekte oldukları yenilikçi mikrobiyal gübre formülasyonunun, saha çalışmasında uygulanabilmesine imkan veren AR-GE desteğiyle projede yer almışlardır.

ÖNCÜ BİR MERKEZ
Mükemmeliyet merkezinin bir yandan tarımdan gelen sorunları çözebilmesi ve bir yandan da ileri bilimsel araştırmalar için bir uygulama ortamı yaratması beklenirken, çiftçilere seracılık eğitimi verilerek sektörün nitelikli ve yetişmiş işgücü taleplerine cevap verilmesi hedeflenmektedir. Üniversite öğrencilerinin, üretici ve çiftçiler ile yatırımcı ve ithalatçılar faydalanabileceği şekilde planlanan merkezin en büyük özelliklerinden birisi kurulduğu yer olan Akyazı, Kuzuluk gibi jeotermal kaynaklara sahip bir alının seçilmiş olmasıdır. Proje, 45 dekar alan üzerinde jeotermal ısıtmalı 25 dekarı topraksız tarıma ayrılmış örnek serası ile alanında öncü bir merkez yapılanmasına sahiptir.

ÖNEM ARZ EDİYOR
Yaşanan pandemi döneminin güvenli gıda üretim zincirinin önemini bir kez daha ortaya koyması ve tarım ülkesi olan ülkemizin modern ve iyi tarım uygulamaları yönünde kendi dönüşümünü gerçekleştirebilmesi adına önemli bir adım olan Seracılık Mükemmeliyet Merkezi projesine GTÜ kendi vizyonu ve misyonu ile ortak olması, MBG Lisans ve Lisansüstü öğrencilerine staj ve tez uygulama sahası yaratması bakımından da merkez önem arz etmektedir.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum