Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Gebze Sendikalar Birliği; ''Kıdem Tazminatı kırmızı çizgimizdir!''

TÜRK İŞ – HAKİŞ – DİSK- KESK Ve Kamu- oluşan Gebze Sendikalar Birliği yayınladıkları basın açıklamasında, kıdem tazminatı hakkını bütünüyle ortadan kaldırmayı, daraltmayı, budamaya işçi sınıfının belirli bir kesimini bu haktan mahrum etmeyi amaçlayan her türlü girişimin karşısında olduklarını belirtti.

Gebze Sendikalar Birliği; ''Kıdem Tazminatı kırmızı çizgimizdir!''
17 Temmuz 2020 - 21:41

Yapılan açıklamada ''Sermaye ve Hükümet: Sade yurttaşların bu en zor günlerinde, emekçilerin en temel hakkı olan kıdem tazminatına bir kez daha göz dikti. Emekçilerin, emek dostlarının hafızasındadır: İnsanlarımız 17 Ağustos depremi enkazı altında kıvranırken İMF güdümlü fırsatçılar, büyük bir hakkımızı elimizden alarak mezarda emeklilik yasasını çıkarmışlardı. Yine bulunduğumuz günlerde insanlarımız covit-19 salgınıyla boğuşurken aynı fırsatçılar, İMF tavsiyelerine uyarak, kıdem tazminatına gözlerini diktiler.

Salgın öncesinde, iktidarın yanlış politikaları nedeniyle işsizlik, Cumhuriyet tarihinin en büyük rakamlarına ulaşmıştır. Pandemi süresince, ekonomide yine sermaye lehine yürütülen politikalar nedeniyle, zaten düşük olan ücretler, kısa çalışmayla büsbütün açlık sınırının altına çekildi. Cefakâr işçiler, emekçiler “evde kal” sloganları arasında, ülkeleri için çalışmaya, üretmeye devam ettiler.

Yangından mal kaçırma fırsatçılığına geçit vermeyeceğiz

İSİG Meclisi’nin açıklamalarına göre, 2020’nin sadece ilk altı ayında 920 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Henüz geçtiğimiz günlerde Sakarya’nın, Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında yaşanan patlamada 7 işçi arkadaşımızın yaşamını yitirdiği, 122 arkadaşımızın yaralandığı iş cinayetinin yaraları hala taze iken, ikinci patlamada 3 askerin ölmesi 1 işçinin ağır yaralanması kader değildir. Emekçilerin canı pahasına çalıştığı günlerde, sermayenin yangından mal kaçırma fırsatçılığına geçit vermeyeceğiz.45 yıldan bu yana kıdem tazminatımızı elimizden almak için, sermaye iktidarlarının başvurmadığı kurnazlık kalmadı. İktidar bu kez; Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi” başlığıyla, kıdem tazminatımız fona aktarmak istemektedir. Diğer yandan da 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlar başta olmak üzere esnek- güvencesiz çalıştırmayı yaygınlaştırarak kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. Yeni uygulamayla kıdem tazminatı, işverenlerin sorumluluğu olmaktan çıkartılacak ve işten çıkarmanın önü açılacaktır. Yıllardır mücadele ettiğimiz esnek ve güvencesiz çalışma koşulları derinleşecektir.

Kıdem Tazminatını Değil; İşsizliği, Yoksulluğu Bitirin

Türkiye’nin sorunu kıdem tazminatı değil, Türkiye’nin sorunu işsizlik, yoksulluk, evsizlik, sağlıksızlıktır. İktidarın bu girişimleri, ülkemizin sosyal sorunlarını derinleştirmektedir. İktidarın bu girişimi daralan ekonomi ve pandemi koşullarında emekçi halkımızı köleliğe ve ölüme mahkûm etmektedir.Kıdem tazminatının, sermayenin çıkarlarına hizmet edecek olan fona devredilmesine karşıyız. Kıdem tazminatının tamamlayıcı emeklilik sistemi adı altında yok edilmesine karşıyız. Kıdem Tazminatı Türkiye İşçi Sınıfının El Emeği Göz Nurudur. Kıdem tazminatı emekçilerin yaklaşık doksan yılık kazanımıdır. Kıdem tazminatı emekçilerin el emeği göz nurudur. Kıdem tazminatı açlık, yoksulluk sınırının altında yaşayan, milyonlarca emekçinin ve ailesinin yaşam güvencesidir. Kıdem tazminatı gençlerimizin, çocuklarımızın geleceğidir. Kıdem tazminatı yıllardır döktüğümüz alın terinin , işyerine verdiğimiz ömrün karşılığıdır. Kıdem tazminatı işçinin ve ailesinin güvencesidir. Gündeme getirilen tamamlayıcı emeklilik sigortası sistemi (TES) işçilerin kıdem tazminatını ortadan kaldıracaktır. İşçiler giydirilmiş bürüt ücretinin % 8,33 ünü kıdem tazminatı olarak alırken, önerilen model ile işçi 60 yaşında biriken parasızının sadece %25’ini alabilecektir. Geri kalan parasını 15 yılda aylık olarak emeklilik maaşına ilave edilecektir.

Kıdem tazminatımıza dokunmayın

Kıdem tazminatı iş sözleşme fesine karşı korumadır. İşçinin güvencesidir.

Kıdem tazminatı işçinin KIRMIZI ÇİZGİSİDİR..

On binlerce işçiye, emekçiye ev sahipliği yapan Gebze’den, Gebze Sendikalar Birliği olarak bir kere daha uyarıyoruz! Emeğin tarihi, mücadeleler tarihidir. Konfederasyonlarımızın kıdem tazminatı çalışmaları hakkında tutumlarını olumlu bulmakla birlikte ortak mücadeleye çağırıyoruz. Eğer kıdem tazminatımıza ilişkin bir yasal düzenleme Meclis’e gelirse, sendikalarımız, on binlerce üyemiz meşru mücadele haklarımızı var gücümüzle kullanacağız.

Kıdem tazminatımıza dokunmayın!

Kıdem Tazminatını Gasp Ettirmeyeceğiz! 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum