Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Darıca'daki tarihi bina sanat merkezine dönüştü!

Darıca Belediyesi, hayata geçirdiği projelerle birçok alanda vatandaşların takdirini toplamayı sürdürüyor.  Daha önce restore edilen Tarihi İskoliye Mektebi, örnek bir projeyle İskoliye Sanat Akademisi’ne dönüştürüldü. 

08 Haziran 2021 - 12:51 - Güncelleme: 09 Haziran 2021 - 13:44
Darıca'da bulunan, tarihi Osmanlı'ya kadar giden ve 1875'te yapımına karar verilen İskoliye Mektebi, 1882 yılında hizmet vermeye başladı. Tarihi binada 1900'lü yılların başında meydana gelen büyük yangın dışında 1964 yılına kadar eğitim verildi. Bölgede yaşayan Rumların Yunanistan'a gitmesiyle bu tarihten sonra kısa bir süre kaymakamlık olarak hizmet veren bina, zamanla tahrip olurken, 1999 yılında meydana gelen Marmara Depremi'nde büyük bölümü yıkıldı ve tamamen kullanılamaz hale geldi.

BÜYÜK İLGİ VAR
Geçtiğimiz yıl restore edilerek hizmete açılan Tarihi Darıca İskoliye Mektebi'nde Darıca Belediyesi tarafından  İskoliye Sanat Akademisi açılmış, pandemi nedeniyle eğitimlere ara verilmişti.  Daha sonra geçtiğimiz günlerde yeniden açılan Darıca İskoliye Sanat Akademisi'nde dersler yeniden başladı.
Darıcalıların kısa sürede büyük ilgi gösterdiği İskoliye Sanat Akademisi’nde 8 yaşından itibaren her yaş grubu eğitimlere katılabiliyor. Tiyatro, drama, bağlama, keman, piyano, gitar, ney, Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği kurslarında eğitimler düzenleniyor.

ÖĞRENCİLER KORO OLUŞTURDU
Darıca Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan tarihi binada şu an, geleceğin sanatçıları yetiştiriliyor. 7’den 70’e her yaş grubuna hitap eden kursların verildiği İskoliye Sanat Akademisi’nde, özellikle gençler Türk kültürünü yaşatabilmek için saz kursuna ilgi gösteriyor. Bu kurslarda özel öğrenciler de diğer öğrencilerle birlikte çalıyor, birlikte söylüyor. Özel öğrencileri evlerinden alan Darıca Belediyesi, kursun ardından tekrar evlerine ücretsiz bir şekilde bırakıyor. Öğrenciler arasındaki bu kaynaşmayı sağlayan Darıca Belediyesi, ilerleyen zamanlarda çoğunluğunun gençlerden oluştuğu bir koro kurarak, gençlerin ezgilerini vatandaşlarla buluşturmaya hazırlanıyor. İskoliye Sanat Akademisi’nde ayrıca piyano, gitar, ney, drama gibi 9 farklı branşta müzik ve tiyatro kursları düzenleniyor.

YENİ AŞIK VEYSELLER BURADAN ÇIKACAK
Darıca İskoliye Sanat Akademisi'nde öğrencilere; Saz, ney, gitar, org ve ses eğitimlerini veren Görsel Sanatlar Öğretmeni Erdoğan Şahinoğlu kurstaki amaçlarının her kesimden ve yetenekten öğrenciyi bir araya getirerek, onları kabiliyetlerine göre sınıflandırmak ve çalıştırmak olduğunu söyledi. Öğrencileri arasında görme engelli çocukların da olduğunu belirten Görsel Sanatlar Öğretmeni Erdoğan Şahinoğlu, ''Öğrencilerimle bire bir çalışırken çok mutlu oluyorum. Hepsi çok yetenekliler, gayet başarılılar. Aramızda görme engelli öğrencilerimiz de var. Hep beraber harika bir ekip olduk. Yeni Aşık Veysel'ler çıkartacağımıza inanıyorum, inşallah dönem sonunda da bu kursu, pandemi kurallarına göre vereceğimiz bir konserle taçlandıracağız’’ dedi.

DARICA KÜLTÜR SANAT ŞEHRİ OLACAK
Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık yaptığı açıklamada "Gençlerimiz sanat eğitimi almak için konservatuvara yoğun ilgi gösteriyor. Burası onlar için yeteneklerini keşfedecekleri bir yer. Bağlama, gitar, ney, resim ve bir çok kurslarda eğitimlerimiz sürüyor. Bugün burada Kaymakamımız Yüksel Kara ile buluşarak adeta stres attık. Genç kardeşlerimizin bu kadar kısa bir süre içerisinde başarılı olmaları beni çok mutlu etti. Tüm ekibimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Darıca; kültür, sanat, turizm ve spor şehri olma yolunda ilerlemeye devamm ediyor. Bizi izlemeye devam edin" dedi.

ÖZEL BİR YERDE ÖZEL DERSLER
Darıca Kaymakamı Yüksel Kara ise açıklamasında ''Darıca gerçekten çok özel bir şehir. Bu bina tarihi bir bina. Burada kurslar sürekli devam ediyor. Darıca Belediye Başkanımız Muzaffer Bıyık gerçekten kültürü ve sanatı önemseyen biri. Kendisine böyle güzel kursları, öğrencilerimiz ve Darıca halkımızla buluşturduğu için teşekkür ederim. Öğrencilerimizin başarısı beni gerçekten çok mutlu etti. Başarılarının devamını dilerim'' sözlerini kaydetti.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum