Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Darıca'da tarih katliamı !

1329 Yılında Osmanlı İmparatorluğu ile Bizanslılar arasında geçen Palekanon Savaşı'nda önemli bir yere sahip olan Darıca'daki Filokrini Kalesi'nin burç merdiveni ile burç üstündeki mazgalların arasına demir doğramadan korkuluk yaparak tarihi katlettiler.

Darıca'da tarih katliamı !
03 Haziran 2020 - 07:24 - Güncelleme: 03 Haziran 2020 - 14:37
Darıca, Eskihisar ve Kocaeli Yarımadası'nın Bizanslılar'dan alınması sırasında 1329 Yılında yaşanan Palekanon Savaşı'nda önemli bir yere sahip olan Pirireis Mahallesi, Yelkenkaya Caddesi üzerindeki  İş Bankası Sosyal Tesisleri içerisinde kalan Filokrini Kalesi'nin günümüzdeki tek burcun merdivenlerine ve burç üzerindeki mazgallar arasına demir doğramadan korkuluklar yapılarak tarihin katledilmesine neden oldular !

DEVLETİN MALINI GÖRMEK İÇİN, DEVLETİN KAYMAKAMININ İZNİ DAHİ YETMİYORMUŞ !
Bizanslılar döneminde inşa edilerek, günümüze kadar tek burcu ayakta kalabilen ve Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından koruma altına alınan Pirireis Mahallesi,  Yelkenkaya Caddesi üzerindeki İş Bankası Sosyal Tesisleri içerisinde kalan Filokrini Kalesi uzun yıllardan bu yana vatandaşların ziyaretine kapatılmış vaziyette.
Kendi kurumlarına ait özel arazi içerisinde kaldığını gerekçe göstererek kamunun malı olan kaleye hiç kimseyi, hiç bir koşulda yaklaştırmayan İş Bankası Sosyal Tesis Yöneticileri'nin personelden sorumlu idarecilerine de hangi gerekçe  olursa olsun dışarıdan hiç bir ziyaretçinin kaleyi görmesine ve gezmesine izin verilmeyeceği yönünde kesin talimat verdikleri öğrenildi. 
Türkiye Cumhuriyeti  Devleti'nin Osmanlılardan miras kalan ve kamuya mal olan tarihi kaleyi görmek ve gezmek için devletin ilçedeki en üst makamı olan ilçe kaymakamından alınacak izni dahi kesinlikle kabül etmeyeceklerini  belirten İş Bankası Sosyal Tesis sorumluları, tek koşulun Genel Müdürün vereceği müsaadeye bağlı olduğunu ifade ediyorlar.

DEMİR DOĞRAMAYI, BİZANSLILAR MI, YOKSA OSMANLILAR MI YAPTIRDI ?
Uzun yıllardan bu yana, kalenin kendi personel ve yakınları dışında kimsenin görmesine izin vermeyen bankaya ait sosyal tesislerin yöneticileri, buna rağmen tarihi kalenin bu güne kadar ayakta kalan tek burcunun merdivenlerine ve burç üzerinde kalenin savunulması için Bizanslılar tarafından yapılan mazgallar arasına demir doğramadan korkuluk yaptırdılar veya yaptırılmasına göz yumdular.
Bir saldırı anında askerlerin ok ve kızgın yağ dökmeleri için yapılan burç üzerindeki girintili çıkıntılı mazgallar arasındaki boşluklara ve burç üzerine kadar çıkan merdivenlere yıllar öncesinden demir doğramadan korkulukların yaptırılmış olmasının, akıllara, demirleri bizanslıların mı, yoksa kaleyi fetheden Osmanlılar'ın mı yaptırdığı sorusunu getiriyor.
Böyle bir durumun söz konusu dahi olamayacağı ortadayken, yetkililerden, koruma altındaki tarihi kalenin,  8-10 yıl önce çekildiği  tahmin edilen fotoğralarında yer alan bu katliamı, kimin yaptığı veya yaptırdığına açıklık getirilmesi  beklenirken,  kaledeki söz konusu durumun bugüne kadar devam edip etmediği de bilinmek isteniyor.
Tarihi katliamla ilgili, yetkililerin neden bu duruma seyirci kaldığı da bilinmezken, sorumlular hakkında bu güne kadar işlem yapılıp yapılmadığı şeklindeki sorusu da  cevap bekliyor.

BİZANS İMPARATORU SAVAŞTA AĞIR YARALANINCA BU KALEYE GETİRİLDİ
Osmanlı İmparatorluğu'nun 2. Padişahlarından Orhangazi ve Bizans İmparatoru 3. Andronikos arasında geçen Palekanon Savaşı sırasında ağır şekilde yaralanarak Flokrini Kalesi'ne sığınan Bizans İmparatoru, daha sonra gizlice kaçırıldığı sarayında hayatını kaybetmişti.
Bu durumu öğrenen 3. Andronikos'un askerleri moral deformansyonuna uğrayarak Osmanlı Ordusu'ndan kaçıp  bu kaleye sığınarak kapılarını kapatmış ve canlarını kurtarmak için denizde bekleyen teknelerle Üsküdar'a kaçmıştı.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum