Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Çocuklarda ateş ve ateşi düşürme metodları

Boğaziçi Hastanesi Pediatri Bölümü Uzmanı Dr. Özgür Güncan , çocuklarda ateş ve ateşi düşürme metodları hakkında ailelere uyarılarda bulundu.

Çocuklarda ateş ve ateşi düşürme metodları
20 Kasım 2012 - 08:07

Öncelikle ateşin enfeksiyon hastalıklarında çocuğunuz için bir savunma mekanizması olduğunu unutmamak gerektiğini belirten Boğaziçi Hastanesi Pediatri Bölümü Uzmanı Dr. Özgür Güncan "38'nin üzerindeki ısıya yüksek ateş denirse de ısının yükselişi ciddi bir hastalık belirtisi olmayabilir. 37,5 derecenin üzerinde de ateşin yükselebileceğini düşünerek dikkatli olmalıdır. Kulak, dil altı, cilt, popo ve koltuk altı ateş ölçme noktalarıdır. Koltuk altı ölçümleri diğer ölçümlere göre 0,5ºC derece daha düşüktür. Ateş kendi başına bir hastalık olmaktan ziyade, bir hastalık belirtisidir. Her çocuğun ateşi çıkar. Bu vücudun savunma mekanizmasıdır. Önemli olan çıkan ateşi kontrol altında tutmaktır. Öncelikle ateşli çocukta yapılmaması gerekenleri sizlere anlatmaya çalışacağım. Çocuk ateş nedeniyle titrer. Aile eli ayağı buz gibi başı yanıyor çocuğumun der. Bu tamamen ateşin doğası ile ilgili bir durumdur. Kan dolaşımının fazla olduğu baş ve vücut kısmı daha sıcak kan dolaşımının az olduğu el ve ayaklar soğuk olacaktır." dedi.

 

Yapılması ve yapılmaması gerekenler

Bu durumda yapılması gerekenler hakkında bilgiler veren Boğaziçi Hastanesi Pediatri Bölümü Uzmanı Özgür Güncan , "Çocuğunuzun ateşi olduğundan şüpheleniyorsanız, önce ateşini ölçün. Yirmi dakika sonra değişip değişmediğini anlamak için tekrar ölçmelisiniz. Çocuğunuzu yatırın ve oda serinse bile giysilerin çoğunu çıkartın. Ateşi olan bir çocuğun ancak ince bir çarşafla örtünmeye ihtiyacı vardır. 39-40 derece ateşi olan çocuğunuzun bütün vücudunu ılık su ile ıslatılmış süngerle silerek ateşi düşürebilirsiniz. Ancak her beş dakikada bir ateşi ölçün ve 39 derecenin altına düştüğü zaman uygulamayı durdurun. Hiçbir zaman bu iş için soğuk su kullanmayın. Soğuk, kan damarlarını büzüştüreceği için ısıyı düşürmek yerine yükseltecektir. Yukarıdaki uygulamalar bir netice vermezse, doktor kontrolünde ateş düşürücü şurup verin.  Çocuğunuzun belirli aralıklarla az miktarlarda da olsa sıvı şeyler içmesini sağlayın. Ateş düşürmek İçin asla kolonya, alkol, sirke ve buz kullanmayın. bunlar damarları ani olarak büzer ateş hemen düşer gibi olur. sonrasında ise damarlar genişler ve ateş çok daha fazla yükselir. özellikle küçük bebeklerde havale riskini arttırır." diye konuştu.

 

 

Doktora başvurmalı mısınız?

Boğaziçi Hastanesi Pediatri Bölümü Uzmanı Güncan sözlerine şöyle devam etti: "Çocuğunuz altı ayın altında ise derhal doktora başvurun. Çocuğunuz havale geçiriyorsa, daha önceden havale geçirmişse veya ailenizde havale olağansa doktora başvurun. Eğer çocuğunuzun ateşi 40 derece ve yukarıda ise, çocuğunuz bir şey içmek istemiyor, durmadan ağlıyor veya çok halsiz görünüyorsa, ateş 24 saatten fazla devam ediyorsa veya bazı belirtilerden şüphelendiyseniz doktora başvurun.

Tedavi süresi ateşin esas nedenine göre değişecektir. Eğer ateşe sebebiyet veren bakteriyel iltihaplanmaysa antibiyotik ilaç verilecektir. Hastalığın nedeni suçiçeği veya soğuk algınlığı gibi viral nedenli hastalık düşünülüyorsa ateş düşürücü ve o viral hastalığa yönelik çocuğun rahatlaması için ilaç verilip tavsiyelerde bulunulacaktır.

Çocuğunuzun yatak çarşaflarını sık sık değiştirin ve sadece bir çarşafla üstünü örtün. Çocuğunuzun alnına nemli bir ev havlusu yerleştirin. Ateşini ölçmek için çocuğunuzu uyandırmayın. Uykusu çok daha önemlidir."