Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Birinci sınıflara yardımcı ders materyali ücretsiz dağıtılacak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu eğitim yılında geçerli olmak üzere, ilkokul 1. sınıf öğrencilerine ücretsiz ders kitabının yanında yardımcı ders materyalleri de dağıtacak.

Birinci sınıflara yardımcı ders materyali ücretsiz dağıtılacak
09 Ağustos 2012 - 11:15
 Okullar açıldıktan sonra çocuklara okuma yazma çalışması yaptırmak, matematik, hayat bilgisi gibi dersler vermek yerine ilk 2,5-3 ayda hazırlık ve uyum çalışması yaptırılacak. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Emin Karip, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasıyla yenilenmesi gereken ilkokul 1. sınıf ders programına ilişkin bilgi verdi. Çalışmaları yoğun şekilde sürdürdüklerini anlatan Karip, öğrencilerin doğrudan doğruya okuma yazmaya, akademik içerikli bir derse başlamayacağını, bunun için de program ve materyal çalışmalarının yapıldığını söyledi. İlkokul 1. sınıfın ilk 2,5-3 ayında daha çok okuma yazmaya hazırlıkla okula uyum çerçevesinde çalışmalar yapılması gerektiğini belirten Karip, "Örneğin daha önceki uygulamada anaokulunda ikinci dönem yaptığımız bazı çalışmalar vardı. Orada çizgi çalışmaları, çeşitli boyama çalışmaları yapılıyor. Bunlarla birlikte sayılarla ilgili çalışmalar, diğer sosyal becerilerle ilgili çalışmalar da var. İlk 2 ve 3 ay, daha çok bu tür çalışmalarla geçecek" diye konuştu.
Karip, şöyle devam etti: "Okullar açıldığında çocuklara okuma yazma çalışması yaptırmak, matematik, hayat bilgisi gibi dersler vermek yerine ilk 2,5-3 ayda hazırlık ve uyum çalışması yapacağız. Ondan sonra normal müfredatımız uygulanmaya devam edecek. Yine okuma yazmaya yönelik doğrudan çalışmalar, matematik müfredatı başlayacak. Bu şu demektir: Şu anki 1. sınıf müfredatının tamamı 1. sınıfta uygulanmayacak. Çünkü ilk 2,5-3 aylık dönemde biz daha çok hazırlık ve uyum çalışması yapacağız."
 
Yardımcı materyaller, Bakanlığın yayınları olacak
Emin Karip, ilkokul 1. sınıflara mevcut ücretsiz ders kitaplarının yanında 2,5-3 aylık uyum dönemine yönelik çizgi çalışmaları, okuma yazma ve matematik öğrenmeye hazırlık çalışmalarını içeren materyaller dağıtılacağını bildirdi. Yardımcı materyallerin, Milli Eğitim Bakanlığı yayınları olacağını belirten Karip, "Bunlar Bakanlığın ilk 2,5-3 aylık dönemde sadece bu sene için basımını yapacağı materyaller olacak" dedi. Bu materyallerin, gelecek sene piyasada da hazırlanabileceğini belirten Karip, "Bu sene için piyasanın bu hazırlığı yapacağı inceleme süreci, satın alma, ihale sürecinin gerçekleştirilmesi söz konusu değil. Onun için bu sene, okula başlayacaklara ilk dönemde hem ücretsiz ders kitabı, hem de ücretsiz yardımcı materyaller dağıtılacak" diye konuştu.Emin Karip, bu sene 1. sınıfı okutacak öğretmenlere, öğretim yılı başlamadan eğitim verileceğini de bildirdi.
 
Oyunlar oynanacak
Haftalık ders çizelgesinin zorunlu dersleri arasına yeni konulan oyun ve fiziki etkinlikler dersinin, ilkokul 1. sınıflarda her gün bir saat verileceğini belirten Karip, bu derste geleneksel olanlar dahil çeşitli oyunlar bulunduğunu söyledi. Bu dersin beden eğitimi ve spor mantığıyla düşünülmediğini vurgulayan Karip, "Çocuklar bu derste aslında oyun oynayacak ama o oyunun içinde örneğin denge, koordinasyon çalışmaları var. Öğrencilerin oyun içinde birbiriyle iletişimi, dikkat çalışmaları, birlikte hareket etmeleri de var. Biz o oyunlarla birlikte aslında çok temel sosyal, iletişim, fiziksel becerileri kazandırmayı amaçlıyoruz. Örneğin, bir mendil kapmaca oyunu herhangi bir yerde oynanabilir. Bunun için illa bir spor salonu olması gerekmiyor. Bu oyunun içinde öğrencilerin takım kurmaları, dikkat, hareketle ilgili kazanımlar var" diye konuştu.
 
Karip, öğretmenlerin bu derse ait oyunları, okullarının imkanlarına göre seçebileceğini belirtti.