Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Bayramda beslenmenize dikkat!

Kronik hastalıkları olanlar ramazan bayramında beslenmenize dikkat edin.

Bayramda beslenmenize dikkat!
13 Ağustos 2012 - 12:09
 Bayramlar, sevdiklerimizi bir araya getiren, kocaman, sıcak aile sofralarının kurulduğu; bu sofraların sohbet ve kahkahalarla ziyafete dönüştüğü zamanlardır. Ancak keyifle oturulan bu ziyafet sofralarından sağlıkla kalkmak istiyorsanız dikkat etmeniz gerekenler de var. 
 
 
Ramazan Bayramı’nda ziyafet sofrası mantığıyla kurulan sofraların kronik hastalığı olanlar için sıkıntı yaratmaması adına yapılması gerekenleri Hisar Intercontinental Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Halil Kutlu Erol’dan öğrendik… 
 
Bu Önerileri Dikkate Alın!
 
Ziyafet sofralarına dönüşen bayram sofraları sonunda hazımsızlık, şişkinlik, gaz şikâyetleri, sıklıkla ortaya çıkan durumlardır. Bunlarla karşılaşmamak için; 
 
Bayramda ana öğünleri atlamayın. 
• Dengeli beslenmeye dikkat edin. 
• Yeterince çiğ sebze ve meyve tüketin. 
• Unlu gıdaların kepek içermelerine özen gösterin. 
• Yeterli su için. 
 
Safra Kesesi Hastalıklarıyla Karşılaşmamak İçin Yağlı Besinlerden Uzak Durun!
Meyilli kişilerde safra kesesi hastalıkları ortaya çıkabilir. Özellikle çok miktarda yağ içeren besinlerin yenmesi sonrası, karın ağrısı, bulantı ve kusma meydana gelebilir. Bayram ziyaretlerinde yenilen çok miktardaki hamur işi-börek tarzı besinlerden sonra şiddetli karın ağrıları ve safra kesesi iltihapları görülebilir.
 
Bayramda Geç Saatlere Kadar Süren Misafirlikler Sağlığınızı Sekteye Uğratmasın!
Ramazan boyunca dinlenen midemize ağır yükler yüklememiz, sadece mide-bağırsak sistemini değil; kalp-damar sistemini de olumsuz etkileyebilir. Akşam saatlerinde bayram ziyaretlerinde yağlı yemekler, tatlılar, çaylar, meyveler yendikten sonra, birçok kişide kalp krizi, hipertansif atak veya inme-felç gibi rahatsızlıklar, özellikle gecenin ilerleyen saatlerinde ortaya çıkabilir. Bunun nedeni, kalbin, kan akımını aşırı dolu mide-bağırsak sistemine yönlendirmesi sonucu kendi beslenmesinin bozulması ve aşırı yağlı-tuzlu gıdaların alımından dolayı kan basıncındaki ani yükselmelerdir. Bayramın kâbusunuz olmasını istemiyorsanız, ağır gıdalardan ve gece geç saatlere kadar süren misafirliklerden sakının!