İşte Kocaeli'deki 'Mavi Bayraklı Plaj' sayısı

Çıkış noktası halk sağlığını korumak olan Mavi Bayrak Programı, 2022 yılının ödüllü plajlarını açıkladı. Türkiye bu yıl da dünya üçüncüsü olurken, plaj sayısında artış yaşandı.

Merkezi Danimarka'nın başkenti Kopenhag olan Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı'nın (FEE) değerlendirmeleri sonucu Türkiye 2022 yılında Mavi Bayraklı Plaj sayısını artırarak 519'dan 531'e çıkardı.  Sıralamada İspanya birinci olurken Yunanistan ikinciliği elde etti. Türkiye’nin ardından dördüncü sırada İtalya, beşinci sırada ise Fransa yer aldı. 

BAZI ŞEHİRLERDE SAYILAR ARTARKEN ARADA KAYIPLAR DA YAŞANDI
Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Mavi Bayrak Programı Ulusal Koordinatörü Almıla Kından Cebbari, bazı şehirlerde Mavi Bayraklı plajların sayısı artarken bazılarında ufak kayıplar olduğunu dile getirerek, “Türkiye’nin her tarafına yayılmış bir bayrak sayısından söz etmemiz mümkün değil. Bayrakların geri alınması sezon içerisinde de sezon sonunda da gerçekleşebiliyor. Kriterlerin birinin bile yerine getirilmemesi bayrak kaybına sebep olabilir” ifadelerini kullandı.

Cebbari, Mavi Bayrak ödülünü sadece denizlerin almadığını da ekleyerek, “Göller ve yüzme amaçlı kullanılan nehirler de bayrak alabilir” dedi ve Mavi Bayrak sahibi olmak için belli başlı kriterleri şu şekilde sıraladı:

-- Sezon içinde 15 gün arayla Deniz suyu analizleri yapılması
-- Alınan numunelerin analizi konusunda verilen standartlara uyulması
-- Hassas doğal alanların korunması
-- Acil durum planı
-- Cankurtaran, ilkyardım malzemeleri ve engelli olanaklarının bulundurulması
-- Plaj, arazi kullanımı ve işletme açısından kıyı alanları kullanımına ilişkin tüm ulusal yasalara uyulması
-- Yeterli sayıda sıhhi olanaklar (duş-tuvalet) bulunması ve bunların temiz tutulması

Hürriyet/Gaye Kobal