Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Ah şu Artvinliler !

Çin atasözü der ki, “Bir insanı tanımak istiyorsan onunla yola çık” Biz de Artvin'i tanımak için çıktığımız yolda bu güzel insanları tanıdık.

Ah şu Artvinliler !
08 Eylül 2021 - 09:26
Geçtiğimiz salı günü, Artvin seyahatı için hazırlıklarımı yapıp aracımı buluşma yeri olan İzmit eski perşembe pazarına park ediyorum. Kalkış saatine hayli zaman var, 5 gün boyunca bizi taşıyacak otobüse yaklaşıyorum. Bizleri, bu güne kadar tanışma fırsatı bulmadığım, sürekli yüzü gülen, babacan tavırlarıyla dikkat çeken, sanki kırk yıldan bu yana tanışık olduğumuz hissiyatını veren bir beyefendi karşılıyor. O beyefendi merhabalaşmamızın ardından kendisini tanıtarak kısa adı KARBAFED olan Kocaeli Artvin Batum Havalisi Dernekler Federasyonu,’nun başkanı Mikail Kalyoncu olduğunu söylüyordu.
Bu sıcak karşılama, 19 saatlik otobüs seyahati ve 5 gün sürecek olan Artvin Kültür ve Tanıtım Gezisi için benim açımdan çok iyi bir başlangıçtı.

 Bu güzel insanla tanışmamın ardından federasyonun Kocaeli Yusufeliler Dernek Başkanı Ali Tokgöz’ün mihmandarlığına olan hayranlığım başlıyor. Artvin sınırlarına girdiğimizde elinden mikrofonu düşürmeyen ve bölge hakkındaki müthiş bilgilerle bizleri aydınlatan, sadece bununla da kalmayıp, suyumuzu dahi otobüsün arka kısmından en öne getirerek adeta misafirperverlik örneği gösteren Ali Tokgöz’ün, özellikle baraj altında kalacak Yusufeli’nde çok değerli olan toprağın gayrimenkul değil, ‘’Menkul’’ olduğunun mahkemece tescil edildiği yönündeki anlatımı, bizlere o coğrafyada, İstiklâl Harbi sırasında Rus ve Ermeni çeteleriyle canı pahasına vuruşan atalarımızın bir avuç toprak uğruna neden savaştıklarını bir kez daha bizlere hatırlatıyordu. 

O yörenin, insanına has özelliklerin hemen hemen hepsini üzerinde taşıyan, her konuştuğunda bizleri kahkahaya boğan Kocaeli Artvinliler Derneği Başkanı Musa Özcan’dan bahsetmeden geçmek elbette olmaz.
Bu adam farkında değil ama tam bir espri makinası.. Aslında o espri yapmak için konuşmuyor, konuşurken espri yaptığını biz anlıyoruz. Saatlerce süren yolculuğumuz sırasında bizleri neşelendiren bu insanın seyahat sırasında bazı masrafların bir kısmını da karşıladığını biz başkasından öğrendik. 
 Seyahat boyunca diğerleri gibi hep hal ve hatırımız soran KARBAFED Başkanı Mikail Kalyoncu, fedarasyondan burs yardımı isteyen Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ni kazanmış, ailesinin maddi durumu iyi olmayan depremi yaşamış bir kızımızın mesajını okuyor. Başkan Kalyoncu,’’ Bunun Elazığlı’sı, Artvinli’si yok, ülkemizin her neresinde yaşıyor sa yaşasın hepsi bizim insanımızdır, federasyon olarak bu bursu biz sağlayacağız’’ dedikten hemen sonra Musa Özcan,‘’ Bu bursu ben üstleniyorum, yurt konusu da bana ait ’’ derken, söylediklerini sadece yanında bulunan bir kaç kişi duyabiliyordu. O coğrafyanın insanını tanıdıktan sonra böylesine mütevazi, hayırsever bir ismin Artvinli olması doğrusu beni şaşırtmadı.

Sadece bu 3 isim değil, KARBAFED’İN Basın Sorumlusu Selçuk Çelebi, Başiskele Artvinliler Dernek Başkanı Osman Özer, Karamürsel Artvinliler Dernek Başkanı Şaban Yamak ve Kartepe Şevkatiye Muhtarı Musa Mut, hepsi de birer pırlanta olan bu insanlar, davet ettikleri biz gazetecileri yolculuğumuz boyunca el üstünde tuttular. Amaçları sadece Artvin ve ilçelerinin güzelliklerinin tanıtılması, o yöreden bir şekilde kopmuş sonraki jenarasyonun yılda 1 kez dahi olsa ata toprağına gitmesini sağlamaktı. Ama, onlar bilmeden bir şey daha yaptılar. Bizlerin Artvin insanını tanımamıza vesile oldular. Bizleri ağırlayan vali, kaymakam, belediye başkanları, çalışanlar, esnaf, ve halkın ne kadar misafirperver, sıcakkanlı, çalışkan, her şeye inat güleryüzlü ve naif birer insan olduklarını gösterdiler.
Acılarla yoğrulan, yoğruldukça pişen, piştikçe olgunlaşan, gövdeleri Kocaeli’de ama, gölgeleri hep memleketleri Artvin’de olan bu güzel insanları asla unutmak mümkün olmayacak. 
Tüm Artvinliler’e ve kendisini Artvinli gibi hissedenlere saygı ve sevgilerimle


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum