Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

24 yıl sonra aynı olay!

Türkiye bugün yaşanan durumu daha önce görmüştü.

24 yıl sonra aynı olay!
13 Ekim 2012 - 11:40
Türkiye bugün yaşanan durumu daha önce görmüştü. 1988’de Başbakan Turgut Özal yerel seçimi erken tarihe almak için yapılan kanun değişikliği Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilince Anayasa değişikliği halk oyuna sunulmuştu Ancak dönemin SHP Genel Başkanı Erdal İnönü Anayasa değişikliğine karşı yürüttüğü propagandada “Biz onları luimon kabuğu gibi sıkacağız” diyerek vatandaştan hukuka aykırılık gerekçesiyme Anayasa değişikliğine hayır demesini istemişti.
 
Adalet eski Bakanlarından Anayasa hukukçusu Hikmet Sami Türk, Türk siyasi tarihinin 1988’de bugünküne benzer bir durum yaşadığını hatırlattı. Türk Anayasa’nın genel seçimle yerel seçimler arasında 1 yıl kalması durumunda iki seçimin birleştirilebileceğini öngördüğünü anımsattı ancak bugünkü değişikliğin hukuk devleti ilkesine aykırı olduğunu belirterek, beş yıl için seçilmiş insanların beş ay önce bu değişiklikle azledildiğine dikkat çekti.
 
Türk bundan sonra kararı Cumhurbaşkanı’nın vereceğini onaylayabileceği gibi hiçbir gerekçe göstermeden Meclis’e geri de gönderebileceğini virguladı ancak Cumhurbaşkanı’nın Anayasaya, hukuka aykırılık gerekçesiyle bunu Meclis’e iade edebileceğini de sözlerine ekledi.
 
25 Eylül 1988’de yerel seçimlerin 1 yıl erkene alınıp alınmaması konusunda referanduma gidildi. 25 Eylül 1988’de yapılan referandumda oy kullananların yüzde 65’i ’hayır’, yüzde 35’i ’evet’ oyu kullandı.
 
Böylece yerel seçimlerin erkene alınması için Anayasa’nın 127. maddesindeki değişiklik kabul edilmedi ve 13 Kasım 1988 olarak öngörülen erken yerel seçim yapılmadı.