Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Öztrak: İç talep tamamen durdu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, artmayan aile ve devlet gelirine karşın artan aile ve ülke borcu talebinin, ekonomiyi sıkıştırdığını söyledi

Öztrak: İç talep tamamen durdu
09 Ağustos 2012 - 11:10
 CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, artmayan aile ve devlet gelirine karşın artan aile ve ülke borcu talebinin, ekonomiyi sıkıştırdığını, bunun Hükümetin 2009’dan sonra izlediği sorumsuz ekonomi politikalarının sonucu olduğunu savundu.
Öztrak, yaptığı yazılı açıklamada, ekonomik verileri değerlendirdi.
Öncü göstergelerin ekonomide soğumanın devam ettiğini gösterdiğini, Haziran ayında mevsim ve gün etkilerinden arınmış sanayi üretiminin, Ocak ayından bu yana, ilk kez gerileme kaydettiğini belirten Öztrak, geçen yılın ilk yarısında, bir yıl önceye göre, yüzde 11 artan sanayi üretiminin; bu yılın ilk altı ayında yalnızca yüzde 3,1 artabildiğini ifade etti.
Ekonomide iç talebin tamamen durduğunu, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin Temmuz ayı rakamlarının dış talepte de sıkıntıların arttığını gösterdiğini ileri süren Öztrak, TL’de yeniden hızlanan değerlenme sürecinin ihracatçıları ilerleyen günlerde daha da zor durumda bırakacağını savundu.
Temmuz ayına ilişkin kapasite kullanım, enflasyon, İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksindeki gelişmelerin de talepteki ve ekonomideki durgunluğun yılın ikinci yarısına sarkabileceğini gösterdiğini belirten Öztrak, şunları kaydetti:
"Üretim ve ekonomideki yavaşlama borca batmış vatandaşlarımızın sıkıntılarını da artırmaya başladı. Geliri artmayan vatandaşlarımız, borçlarını ödemekte giderek zorlanıyor. Geçen yılın tamamında kişisel borçlarını ve kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısı 538 bin kişi iken bu yılın daha yarısı geçilmişken borcunu ödeyemeyenlerin sayısı 580 bin kişiyi aştı. Kriz yılı olan 2009’da bile borcunu ödeyemeyenlerin sayısı 519 bin kişi idi. Karşılıksız çeklerin de hızla arttığı dikkati çekiyor. Temmuz’da karşılıksız çek sayısı, bir yıl önceye göre, yüzde 89,5 arttı.
Ekonomideki yavaşlama yalnız ailelerin değil, devletin bütçesini de olumsuz etkilemeye başladı. Öyle ki Maliye Bakanı bütçedeki kara deliklerden şikayet eder oldu. Artmayan aile ve devlet geliri buna karşın artan aile ve ülke borcu talebi, ekonomiyi sıkıştırıyor. Tüm bunlar Hükümetin 2009’dan sonra izlediği sorumsuz ekonomi politikalarının sonucudur. Seçimlerden önce ekonomiyi borçla şişiren, vatandaşın geliri ile umudu arasındaki uçurumu borçla kapatan AKP’nin şikayete hakkı yoktur. Hükümet bu sıkıntılardan çıkış için bir an önce icraat üretmelidir. Milletin kendisine verdiği emanet, Hükümete bu sorumluluğu yüklemektedir. Hükümete bu sorumluluğunu hatırlatıyor, gerekli adımları gecikmeden atması konusunda Hükümeti bir kez daha uyarıyoruz. "