otan yapı
darıca gazetesi

Sağlığı Geliştirdiği Söylenen Gıdalara Dikkat

Lütfi USLU

Lütfi USLU

E-Posta : uslulutfi@yahoo.com

 Son yıllarda gıda üreticileri bizleri daha sağlıklı yaptığını iddia ettikleri fonksiyonel gıdalar satmaktalar. Ancak bundan sonra bu iddialarda bulunmak o kadar kolay olmayacak. Avrupa Birliği artık gıda üreticilerinin bu iddialarını bilimsel verilerle desteklemelerini gerektirecek düzenlemeler yaptı. Tüketici guruplarının da desteğini alan uygulama diğer ülkeler ve Türkiye için de örnek oluşturacak gibi görünüyor. Çünkü sağlığı arttırdığı söylenen gıdaların bilimsel verilerle desteklenmemesinden birçok kesim, ülkemizde de rahatsızlık duymakta.

 

Gıdalarda değişiklik yaparak sağlığı arttırdığı iddia edilen fonksiyonel gıdalara en popüler örnek olarak probiyotik süt ürünleri verilebilir. Tüketicilerin tercihleri gözetilerek piyasaya sürülen fonksiyonel gıdalar, yağı, şekeri tuzu kesmeden ya da daha fazla sebze ve meyve tüketmeden hızlıca iyileşmek için tüketicilere cazip görünüyor. Marketlerde omega-3, antioxdiant gibi ilavelerle yarar sağladığı söylenen birçok gıda ile karşılaşıyoruz. Hatta şeker katkılı gazlı içecekler spor içecekleri olarak karşımıza çıkıyor. Acaba bu şekerli sulara vitamin eklemek ya da yoğurda ekstra bakteri ilave etmek bizleri daha sağlıklı yapıyor mu?

 

Dünya Sağlık Örgütü’nün konuyla ilgili bu ay yayınladığı rapora göre bu ürünler bizi daha sağlıklı yapmıyor. Hatta sağlıklı olmak adına çokça tüketilirlerse sağlığa zararlı olabilecekleri belirtiliyor.

 

Avrupa Birliği, konuyla ilgili 2007 yılının Temmuz ayında uygulamaya geçen, düzenlemeler yaptı. Sonuçları bugünlerde alınmaya başlanan uygulamaya göre, gıda üreticileri sağlığı arttırdığını söyledikleri ürünleri ile ilgili bilimsel kanıt sunmaları gerekiyor. Avrupa Gıda Güvenlik Merkezi de bu kanıtların yeterli olup olmadığına karar veriyor.

 

Dünya Sağlık Örgütü bu ürünlerin, sağlığı iyileştirici etkilerinin doğruluğuna karar vermenin zor olduğunu söylüyor. Çünkü bu ürünlerin içerisinde değerlendirmeyi zorlaştıracak birçok madde bulunuyor ve ürünlerin içeriği, dozu ve emilimi sürekli değişebiliyor. Dolayısıyla birçok parametrenin arasındaki değişken ilişkilerden dolayı ürünlerin etkinlikleri ile ilgili gerçekçi ve uzun süre geçerliliğini koruyacak kararlar vermek zor oluyor.

 

Amerika’da da bu ürünlerle ilgili düzenleyici adımlar atılmaya başlandı. Bu yıl Mayıs ayında General Mills firmasının mısır gevreğinin, kolesterol oranını % 4 oranında düşürdüğü iddiası yasaklandı. Avrupa’daki ve Amerika’daki üretici firmalar bu yeni düzenlemelerin oldukça sert olduğunu düşünürken tüketici gurupları ise zayıf kaldığını ve daha da sıkılaştırılması gerektiğini belirtiyorlar.


İzlenme: 532
htmlPaginator

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.

YORUMLAR

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

YAZARA AİT DİĞER YAZILAR