Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Öğrenci Disiplin Yönetmeliği sil baştan

YÖK, 12 Eylül döneminde hazırlanan ve o dönemin izlerini taşıyan “Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği”ni yürürlükten kaldırdı.

Öğrenci Disiplin Yönetmeliği sil baştan
09 Ağustos 2012 - 11:13
YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, eski yönetmeliğin 12 Eylül 1980 döneminin vesayetçi anlayışını temsil ettiğini belirterek, “Örgütlenme ve ifade hürriyetini sınırlıyordu. Kampüs dışı faaliyetleri de kapsıyordu. Yeni yönetmelik zihniyet ve usul olarak önemli değişiklikler içeriyor. Şeffaf ve rasyonel bir yönetmelik hazırladık” dedi. YÖK’ün hazırlıdığı ve öğrencilerin sadece kampüs içi faaliyetlerini kontrol altına alan yeni yönetmeliğe ilişkin ayrıntılar ve eski yönetmelikle arasındaki farklar şöyle: Kişilerle olan ilişkilerde kaba ve saygısız davranmak başklarını rahatsız edecek biçimde bağırmak şarkı söylemek, çalgı çalmak, gürültü etmek, çevresini temiz tutmamak, fiili ve toplantı ve törenlerde öğretim elemanlarına veya davetlileri ayrılan yerleri işgal etmek, fiili uyarma cezası kapsamındayken suç olmaktan çıkarıldı. YÖKyetkililerince tespit edilen yerler dışında ilan asmak kınamadan uyarı cezası kapsamına alındı. Kumar oyanama veya oynatmak kınama cezası kapsamındayken, suç olmaktan çıkarıldı. YÖK izniyle asılan duyuruları koparmak, yırtmak, değiştirmek, karalamak veya kirletmek bir haftadan bir aya kadar uzaklaştırma kapsamındayken bu cezalar kınama ve uyarma cezasına dönüştü.  
Törenlerde düzeni bozacak, programı ihlal edecek davranışlarda ve YÖK içinde siyasi faaliyette bulunmak bir haftadan bir aya kadar uzaklaştırma cezası kapsamındayken, suç olmaktan çıkarıldı.
 
Disiplin cezasına itiraz hakkı doğdu
 
Disiplin cezası verilmiş olan, fiilin tekrarı halinde yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası verilmeyecek. Disiplin cezalarında zamanaşımına 2 yıl süre tanındı. 2 yıl içinde ceza verilmezse zamanaşımına uğrayacak ve öğrenciye bir daha ceza verilemeyecek. Yeni düzenlemede, öğrencinin anne ve babasına ceza artık bildirilmeyecek. İtiraz yolu kapalı olan cezalara karşı da itiraz yolu açıldı. Mahkeme kararıyla kesinleşmiş olmak kaydıyla, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, böyle bir örgütü yönetmek veya bu amaçla kurulan örgüte üye olmak, üye olup örgüt adına faaliyette bulunmak ve yardım etmek, yükseköğretim kurumlarında uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri satmak, satın almak, başkalarına vermek, ateşli silahlarla, mermilerini ve bıçaklarla saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel olarak yapılmış bulunan diğer aletleri, patlayıcı maddeleri kullanmak, kişilerin vücudu üzerinde cinsel davranışlarda bulunmak suretiyle cinsel dokunulmazlıklarını ihlal etmek kurumdan çıkarma cezası gerektiren disiplin suçu kapsamında yer aldı. Ancak mahkeme kararı ile kesinleşmeyen ve hala devam eden bu tür soruşturmalar yeni yönetmelik kapsamında değerlendirilecek. Yeni yönetmelikte, tez, ödev ve seminerlerde intihal yapan öğrenciye disiplin suçu verilecek. Bilişim suçu, bilişim sistemine izinsiz girmek, haksız kazanç sağlamak da disiplin suçu olacak.
 
Alkolün cezası düştü
 
Yükseköğretim kurumunda alkollü içecek içmenin cezası hafifletildi. Daha önce 1 veya 2 dönem okuldan uzaklaştırma cezası olan alkollü içki içmenin cezası yeni yönetmelikte bir haftadan bir aya kadar uzaklaştırma cezası olarak düzenlendi.