Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Dosya masrafları kredilerin maliyetini artırdı

Bankaların kredi masraflarından elde ettiği gelir, faizden elde ettiği gelirden daha fazla

Dosya masrafları kredilerin maliyetini artırdı
10 Ağustos 2012 - 12:27
 Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, bankaların "dosya masrafları" adı altında tüketicilerden elde ettiği gelirin faizden elde ettiği gelirden daha fazla olduğunu söyledi.
Kaya, bankaların "kredi tahsis ve değerlendirme" gibi yeni masraflar ortaya çıkardığını belirterek, masraflar nedeniyle kredilerdeki kesintilerin artırıldığını öne sürdü.
"Dosya masrafı" adı altında vatandaşlardan kesinti yapıldığına dikkati çeken Kaya, kesintilerin yasal çerçevede yapıldığını, tüketicilerin yeterince bilgilendirilmemesinin ise haksızlığa neden olduğunu savundu.
Bankaların kesintiyle ilgili tüketicilere daha detaylı bilgi vermesi gerektiğini vurgulayan Kaya, "Yani vatandaşa istediğiniz miktarda kredi vereceğiz’ diyorlar fakat kredi masraflarını gerekçe göstererek kesinti yapıyorlar. Bunu bankadan öğrenmemiz gerekirken, krediyi çekmeye gittiğimizde öğreniyoruz" ifadelerini kullandı.
-"Vatandaşların isteği olmadan kesinti yapılıyor"-
Tüketicilerin masraf kesintileri konusunda daha dikkatli olmaları gerektiğini ifade eden Kaya, bankaların "ağalık sistemi" gibi borcun miktarını ve faizini kendilerinin belirlediğini öne sürdü.
Tüketicilerin dosya masrafı için faizden daha fazla para ödediğine işaret eden Kaya, "Vatandaş 5 bin liralık kredi istediğinde bankalar bunu hemen karşılıyor. Fakat ne kadar kesinti yapacaklarını anlatmıyorlar. Vatandaşın eline 4 bin lira geçiyor ama 5 bin lira ve bir de faizini ödüyoruz. Vatandaş, bankadan krediyi eline aldığında kesintinin yapıldığını fark ediyor. Vatandaşların isteği olmadan kesinti yapılıyor" dedi.
Masraf kesintisinin faizden daha karlı olduğunu ileri süren Kaya, şöyle konuştu:
"Bankaların kredi masraflarından elde ettiği gelir, faizden elde ettiği gelirden daha fazla. Yani eskiden faizin haram olup olmadığı tartışmaları yapılıyordu, şimdi de dosya masrafıyla ilgili bir çalışma yapılmalıdır. Faiz zaten haram ama dosya masrafı daha beter duruma geldi. Vatandaşlar ödeyeceği faiz miktarını biliyor fakat kredi üzerinden yapılan kesintiden haberi yok. Bu yüzden daha beter faizden.
Bankalar artık faiz üzerinden kazanacağı parayı bir kenara attı çünkü dosya masrafları faizden daha büyük bir pasta oluşturuyor. Bankalar da bu pastayı en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyor. Dosya masrafları daha çok gelir getiriyor. Bu şekilde daha çok kredi verip daha fazla para kazanıyorlar."
Kaya, bankaların faizsiz kredi uygulamasına yöneldiğine işaret ederek, daha fazla kredi vererek daha çok kesinti yaptıklarını ileri sürdü.
-Diyanet İşleri Başkanlığı’nın görüşü-
Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada ise faizin borç verilen belirli miktardaki paranın, bir süre sonra belirli fazlalıkla alınması olduğu belirtildi.
Dosya masrafı kesintisinin masrafı gerektiren işlemle eş değer olması gerektiği kaydedilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
"Her ne türden olursa olsun, kendisinde bir menfaatin şart koşulduğu bütün borçlar karşılığında sağlanan kazançlar faiz olmaktadır. Bankaların müşterilerine ’sıfır faiz’ söylemi ile verdiği kredilerde, dosya masrafı adı altında almış oldukları para, şayet paranın verilmesi ve geri ödenmesi gibi para hareketliliğinin karşılığında alınıyorsa, söz konusu fazlalık faiz olmaz.
Şayet ’dosya masrafı’ adı altında alınan para, paranın verilmesi ve geri ödenmesi gibi para hareketliliğinin sonucunda yapılan masraftan daha fazla ise söz konusu fazlalık faiz olur."
 
escort bayan