Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Kartepe Zirvesi başladı

 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Kartepe Zirvesi’nin ilki bu yıl ‘’15 Temmuz ve darbeler Sempozyumu’’ adıyla yoğun bir ilgi ve katılımla başladı.

Kartepe Zirvesi başladı
27 Ekim 2017 - 09:21
Yaklaşık 400 kişilik salonun tıklım tıklım dolduğu sempozyumda konuklar diğer 4 salondan daha açılış programını takip etti. Sempozyumun Onursal Başkanlığı’nı üstlenen Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, ‘’ Türkiye’nin Davos’u gibi, iddialı bir çıkışla başlıyor. İnşallah Davos’u da geçip dünya çapında önemli bir etkinlik haline gelir’’ dedi.
 
“KOCAELİ ZİRVELER İÇİN DOĞAL BİR ADRESTİR”
Sempozyumun açılışında ‘’Hoş geldiniz’’ konuşması yaparak konuklarını selamlayan Başkan Karaosmanoğlu, ‘’Sizleri Kocaeli’de misafir etmekten büyük mutluluk duyuyorum. Zirvemizin tüm insanlık için hayırlı ve verimli olmasını diliyorum. Kocaeli’nin yolları, insanları, medeniyetleri birleştiren konumu Kartepe Zirvesi’ne de hayat vermiştir. Zirvemizin temel amacı;
insanlığın sosyal ve siyasal problemlerine karşı çözüm önerileri geliştirmektir. Yeryüzünde savaş, şiddet, ırkçılık, Müslüman düşmanlığı, zorunlu göçler, açlık, yoksulluk, gelir dağılımı adaletsizliği ve benzer krizler tırmanmaya devam ediyor. PKK, PYD, DAEŞ, FETÖ gibi taşeron terör örgütleri nedeniyle dünyanın hiç bir yeri güvenli değil. Maalesef dünya düzeni içinde yaşadığımız ateşe sürekli odun taşıyor. Çözümün değil, sorunun bir parçası olarak çalışıyor’’ dedi.
 
‘’DÜNYA UÇURUMUN EŞİĞİNDE’’
Dünyanın insanlık tarihi boyunca yaşanmış bütün kötülüklerin daha fazlasına şahit olduğuna dikkat çeken Başkan Karaosmanoğlu, ‘’Küresel bir buhran yaşıyoruz. Dünya uçurumun eşiğindedir. İnsanlık: daha adaletli, daha huzurlu, daha özgür bir hayat istemektedir. Yeni ve adil bir dünya düzenine soluduğumuz hava kadar ihtiyacımız var. Kartepe Zirvesi’nde insanlığa umut kapıları açmak için, ayağımızdaki, bileklerimizdeki zincirleri kırmak için buluştuk. Bu maksatla her yıl buluşmaya devam edeceğiz’’ şeklinde konuştu.
 
 
KURTULMUŞ: YEGANE SÖZ SAHİBİ MİLLETTİR
Sempozyumun Onursal Başkanlığı’nı üstlenen Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Kurtulmuş, ‘’Bu güzel zirvede sizinle olmaktan onur duyuyorum. Arkadaşlarımız projeyi bana anlattıklarını büyük bir heyecan duyacağımı kendileriyle paylaştım. Türkiye’nin Davos’u gibi, iddialı bir çıkışla başlıyor. İnşallah Davos’u da geçip dünya çapında önemli bir etkinlik haline gelir. Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Esas mesele halkların, milletlerin dediği mi olacak, yoksa güç odakların dediği mi olacak? Demokrasi mücadelesi, iradenin insanlık tarihi boyunca bir avuç azınlığın değil halkın elinde olmasıdır, demokrasi budur. Demokrasi mücadelesi bütün insanlığı, bütün halkları kavramıştır. Yegane söz sahibi millettir’’ dedi.
 
SEMPOZYUMA ÜST DÜZEY KATILIM
Kartepe Zirvesi-‘’15 Temmuz ve Darbeler Sempozyumu, Kartepe Greenpark Otel’de start aldı. Türk Dünyası Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen sempozyuma Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Büyükelçi İbrahim Kalın, Sempozyumun Onursal Başkanlığını da üstlenen Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, AB Genişlemeden Sorumlu Eski Komiseri Gunter Verheugen, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyon Başkanı ve Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, TBMM Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörü Doç. Dr. Ali Osman Öztürk, Bosna Hersek Federasyonu Parlamentosu Temsilciler Meclisi Başkanı Edin Music, KKTC III. Cumhurbaşkanı Politik Danışmanı Prof. Dr. Ata Atun katıldı. Sempozyumun açılışında Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Genel Sekreteri İlhan Bayram, KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, G. Antep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ile siyasi partilerin il başkanları da hazır bulundu.
 
ENTELEKTÜEL DÜNYANIN YENİ BULUŞMA ADRESİ
Zirve’ye 26 ülkeden 187 bilim ve düşünce insanı katılacak. 2 konferans,
8 özel oturum; 26 bilimsel oturum gerçekleştirilecek. Zirve sonunda Kartepe Zirvesi 2017 Deklarasyonu yayımlanacak. Zirve, darbeler hakkında bugüne kadar gerçekleştirilmiş en kapsamlı buluşma kimliği taşıyor.
 
ONUR KURULU BAŞKANI PROF. DR. NUMAN KURTULMUŞ 
Onursal Başkanlığını Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un yaptığı Kartepe Zirvesi; Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, Kocaeli, İstanbul, Sakarya, Yıldırım Beyazıt ve Uluslararası Saraybosna Üniversiteleri ile TRT, Anadolu Ajansı ve Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü tarafından gerçekleştiriliyor.
 
ZİRVE’DE DİKKAT ÇEKEN İSİMLER VAR
Kartepe Zirvesi’ne medya, siyaset ve akademik çevrelerden 187 konuşmacı katılıyor. Konuşmacılar arasında; İbrahim Kalın, Günter Verhaugen, Wadah Khanfar, Mohsin Majid Mughal, Stelyo Berberakıs, Abdallah Zakaria, Mehmet Ali Şahin, Ali Saydam, Hande Fırat, Oğuz Haksever, Fatih Er, Muhammed El Adil, Prof. Dr. Saida Latmanı, Nevzat Çiçek, Nedim Şener, Okan Müderrisoğlu, Nudzejma Obralic, Prof. Dr. Kemal İnat, Prof. Dr. Şükrü Karatepe, Prof. Dr. Nilüfer Narlı, Prof. Dr. Bekir Berat Özipek, Prof. Dr. Haluk Selvi, Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı, Prof. Dr. Davut Dursun, Prof. Dr. Yılmaz Bingöl, Prof. Dr. Şükrü Karatepe, Prof. Dr. Fuat Keyman, Prof. Dr. Atilla Yayla, Prof. Dr. Haşim Ahmet Nghaumesh, Prof. Dr. Didi Saleck gibi dikkat çeken isimler bulunuyor.