Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Su sıkıntısı olmayacak!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi kent halkının su sıkıntısı yaşamaması için Sapanca Gölü’nden kentin 10 günlük su ihtiyacını karşılayabilecek durumda olan Yuvacık Barajı’na su takviyesi yapmaya başladı.

Su sıkıntısı olmayacak!
01 Kasım 2012 - 09:41
 Yuvacık Barajı son yılların en düşük su seviyesini gördü.  Fakat Darıcalılar korkmasın;Yuvacık Barajı’nda 10 milyon metreküp su kaldı. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde 21 milyon metreküp su bulunan Yuvacık Barajı’ndaki su yetersizliğini göz önünde bulunduran Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Sapanca Gölü’nden ikinci kez su takviyesi yapmaya başladı.
 
GEÇEN YILA GÖRE 11 MİLYON METREKÜP DAHA AZ
Kocaeli'nin içme suyu karşılanan ve modern arıtma tesislerinin bulunduğu Yuvacık Barajı'ndaki su seviyesi, geçen yıl bugünlerde 21 milyon metreküp su bulunurken, bu yıl özellikle Eylül ve Ekim aylarında yeterli yağış düşmemesi nedeniyle 10 milyon metreküpe kadar indi. Yuvacık Barajı'nın üst kesimlerinde su seviyesinin düştüğü açık bir şekilde görülüyor.
 
EYLÜL’DE 9 KAT DAHA DÜŞÜK YAĞIŞ
Meteoroloji Müdürlüğü'nün tespitlerine göre, Kocaeli Bölgesi'nin Eylül ayında uzun yıllar ortalamasına göre aldığı yağış miktarı ortalama 50,7 kilogram iken, bu yılın Eylül ayında sadece 5,5 kilogramlık yağış düşünce baraj susuz kaldı. Ekim ayı ortalaması ise 94,6 olan Kocaeli’de bu yıl Ekim ayında da 41,5 kilogramlık yağış düştü.
 
22 KİLOMETRELİK BORU HATTI
Yapılan son tespitlerde, toplam su tutma kapasitesi 50 milyon metreküp olan Yuvacık Barajı'nda, geçen yıl bugünlerde 21 milyon metreküp su bulunuyordu. Bugün ise su seviyesi 10 milyon metreküpe düştü. Büyükşehir Belediyesi, 2007 yılında başladığı, 6 ay gibi kısa bir sürede tamamladığı ve bu gibi durumlarda takviye almak amacıyla Sapanca Gölü ile Yuvacık Barajı arasına döşediği 22 kilometrelik boru hattını devreye soktu. Geçtiğimiz yılın ardından bu yıl ikinci kez Sapanca'dan Yuvacık'a su pompalanmaya başlandı.
 
İLK ETAPTA BİR POMPA ÇALIŞACAK
İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, dün itibariyle Yuvacık Barajı'na Sapanca Gölü'nden su takviyesine başlandığını belirtti. 
Sapanca’dan su çekmek için beş pompa bulunduğunu ancak ilk etapta sadece bir pompayı çalıştıracaklarını söyleyen Bayram, "Gölden günlük ortalama 60-70 bin metreküp su basılacak. Barajdaki su durumuna göre bu su seviyesi arttırılacak ya da düşürülecek. Bugün itibariyle Yuvacık Barajı'ndaki su miktarı 10 milyon metreküpe kadar düşmüştür. Şehrin günlük su tüketim miktarı 350 bin metreküptür” dedi.
 
SU YİNE KALİTELİ OLACAK
Bayram, “Gölden çekilecek suyla birlikte şebekeye verilecek suyun kalitesinde hiçbir düşme olmayacaktır. Bu durum da gölü etkilemeyerek herhangi bir zarar vermeyecektir” şeklinde konuştu. Gazetecilerin sorusu üzerine Bayram, Sapanca Gölü’nden 1 metrelik su çekilse bunun 50 milyon metreküpe eşit olduğunu ve Sapanca Gölü’nde herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını söyledi. 
Yağış miktarının mevsim şartları doğrultusunda aratacağını kaydeden Bayram, Kocaelililerin herhangi bir su sıkıntısı yaşamayacağını sözlerine ekledi.