Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Hospitalpark Hastanesi'nden Ramazan uyarısı

Hospitalpark Darıca Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Feridun Aysu, Ramazan’da uzun süren açlık nedeniyle midenin sağlığı bozabile ceğini söyleyerek, mide tedavisi tamamlanmadan oruç tutmanın sakıncalı olabileceğini belirtti. Dr. Feridun Aysu, ciddi reflü hastalığı veya çeşitli mide hastalıkları olanların sağlıklı oruç tutabilmeleri için mutlaka doktora danışarak ilaç kullanımı ve diyet önerilerine uygun davranmaları gerekliliğinin altını çizdi

Hospitalpark Hastanesi'nden Ramazan uyarısı
10 Mayıs 2018 - 18:19

Dr. Ferudun Aysu konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamasının devamında ise,’’ Asit fazlalığı sorunu olanlarda yaklaşık 16 saate kadar uzayan açlık  süreleri çeşitli mide sorunlarını beraberinde getirebilir. Açlık süresinin uzun olması, asit salgılanmasının da artmasına neden olur. Bu durum gastriti olanlarda midede yanma, kazınma, ağrı gibi yakınmaların ortaya çıkmasına veya artmasına, ülseri olan hastalarda ise kanama, delinme gibi komplikasyonların gelişmesinde artışa yol açabilir.’’ şeklinde konuştu.

Dr. Ferudun Aysu, Gastrit ve ülser dışında oruç esnasında en fazla reflü hastalığı olanlar sorun yaşayabileceğini dile getirerek, ‘‘‘ İftarda ve sahurda fazla yenen yemek, sahurda yemekten hemen sonra yatmak reflü ataklarını tetikleyebilir. Ayrıca uzun süren açlık sonrasında zamanla sindirim sisteminin hareketleri de azalır. Bu nedenle iftarda hızlı ve fazla yemek yemek karında şişkinliğe, hazımsızlığa yol açabilir. Mide yakınmaları hafif boyutta olanlar, diyet ve ilaç gibi önlemlerle oruç tutulabilir. Kronik hastalığı, geçirilmiş ülseri veya mide kanaması olanların ise ramazan süresince doktorlarına başvurarak gereken önlemler almaları, gerekiyorsa bu süreci ilaç tedavisi ile desteklemeleri gerekir. Henüz tedavisi sürmekte olan ülser hastalığı, yeni geçirilmiş mide kanaması, mide kanseri , ciddi reflü hastalığı veya çeşitli mide hastalıkları nedeniyle beslenme güçlüğü olanların, oruç tutmaları ise sağlık açısından zararlı olabilir.

 

Hospitalpark Darıca Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Feridun Aysu, Ramazan ayını sağlıklı bir sindirim sistemi ile geçirmek için alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

1- Dengeli beslenmeye önem verilmeli, yeterli sıvı tüketimine dikkat edilmeli, hazmı kolay, mide asitini artırmayacak besinler tüketilmeli.

2- Kafeinli içecekler, fazla yağlı, tuzlu, baharatlı ve rafine karbonhidrat içeren gıdaları fazla tüketmemeye özen gösterilmeli.

3- İftarda yavaş, aralıklı yemek yenmeli. Başlangıç yemeğinden sonra biraz ara vermek hazım açısından yararlı olur.

4- Mutlaka sahura kalkılmalı. Ramazanda ilaç alması gerekenler mide ilaçlarını sahurdan önce almalı. Sahurdan hemen sonra yatmamalı. Yatarken baş kısmının yüksek olması özellikle reflü yakınması olanlar için önemli.

5- Sahurda yenilen yemeğin miktarı abartılmamalı. Çünkü fazla yemek yenilmesi sanılanın aksine uzun süren tokluğa neden olmuyor. Bu nedenle miktardan çok yenilen yiyeceklerin niteliği önem taşıyor.