Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Çırağan'da farklı etkinlikler!

Darıca Çırağan Kolejinin, geleneksel el sanatlarını gelecek nesillere öğretmek için düzenlediği etkinlikte, Çömlek ustasının gözü kapalı yaptığı çömlekler öğrencileri büyüledi.

Çırağan'da farklı etkinlikler!
07 Kasım 2012 - 09:53
 Darıca Çırağan Kolejinin, geleneksel el sanatlarını gelecek nesillere öğretmek için düzenlediği etkinlikte, Çömlek ustasının gözü kapalı yaptığı çömlekler öğrencileri büyüledi. İlk defa topraktan çanak çömlek yapıldığını gören öğrenciler etkinliğe büyük ilgi gösterdi.
 
Darıca Çırağan Koleji, eğitimin yanı sıra sosyal faaliyetleri ile de dikkat çekiyor. Kolej, öğrencilerinin geleneksel el sanatlarını öğrenmeleri için çömlekçilik gösterisi düzenledi. Okul bahçesinde düzenlenen etkinlikte, Kültür ve Turizm Bakanlığının sanatkâr belgesine sahip tek çömlekçisi olan Salim Yaşar Usta, tezgâhın başına geçerek toprağı sanata dönüştürdü. Okul öğrencilerinin sınıf sınıf izlediği etkinlikte, Salim Usta, çömleğin nasıl yapıldığını hem gösterdi hem de anlattı.
 
GÖZÜ KAPALI ÇÖMLEK YAPTI
 
Öğrencilerin tamamına yakını ilk defa çömlek yapıldığına şahit olurken, Salim yaşar Usta'nın gözlerini bağlayarak çömlek yapması ise öğrencileri büyüledi. Salim Usta'nın gözü kapalı çömlek yapmasını hayranlıkla izleyen öğrenciler, alkışları ile ustaya destek verdiler.
 
Salim Usta ise, yaptığı minyatür çanak çömlek eserlerini öğrencilere hediye etti.
 
ÖĞRENCİLER İLK DEFA BÖYLE BİR ŞEY GÖRDÜLER
 
Okul Müdürü Muzaffer Bozkurt ise, etkinliği düzenlemekteki amaçlarının, geçmiş ile gelecek arasında bir köprü kurmak olduğunu belirterek, "Çömlekçilik büyüklerimizin hayatında önemli bir yere sahipti. Özellikle yiyecek kapları olarak kullanılan çömlekçilik azda olsa bugün devam ediyor. Ancak bu sanat yavaş yavaş yok oluyor. Biz de, atalarımızın bu sanatını bugünün çocuklarına tanıtmak için böyle bir etkinlik düzenledik. Öğrencilerimizin tamamına yakın ilk defa bu kadar yakından çömlek yapımını gördüler. Hem çok şaşırdılar hem de çok mutlu oldular" dedi.
 
TOPRAĞI SANATA DÖNÜŞTÜRÜYORUZ
 
Çömlekçiliğin yok olmaya yüz tutan bir meslek haline geldiğini belirten Çömlekçi Salim Yaşar ise, bu mesleğin toprağın sanata dönüştürülmesi mesleği olduğunu belirterek, "Teknolojinin gelişmesi, plastiğin ve camın hayatımıza daha fazla girmesiyle bu meslek bitme noktasına geldi. Bugünkü nesil bu mesleği bilmiyor bile. Öğrencilerin şaşkın bakışlarından bunu anlıyoruz.
 
Ben, yok olmak üzere olan mesleğimizin tanıtımına ve gelecek nesillere aktarılmasına vesile olduğu için Çırağan Koleji Müdürü Sayın Muzaffer Bozkurt ve okul yönetimine özellikle teşekkür ediyorum. Mesleğimize ve kültürümüze büyük hizmet etmişlerdir" dedi.
 
Öğrenci velileri de, çocuklarına ayrı bir heyecan yaşatan okul yönetimine ve çömlekçi Salim Yaşar ustaya teşekkür ettiler