Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TÜPRAŞ İÇİN GELİYOR

Türkiye’nin lider sanayi kuruluşlarından biri olan yaptığı 3 milyar dolarlık yatırımla Türkiye’nin petrol ürünlerine giden 1 Milyar Doları’nın ülkede kalmasını sağlayacak olan TÜPRAŞ’ın fuel oil dönüşüm tesisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılıyor. TÜPRAŞ yeni yatırımla birlikte Avrupa’nın en büyük rafinerisi haline gelecek

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TÜPRAŞ İÇİN GELİYOR
15 Aralık 2014 - 08:47
Türkiye’nin önde gelen sanayi kuruluşlarından olan petro –kimya alanında lider konumda bulunan TÜPRAŞ, 2011 yılında temelini attığı 3 milyar dolarlık dev fuel oil dönüşüm tesisi bugün açılıyor. Tesiste TÜPRAŞ’ın sahip olduğu İzmir, İzmit, Batman ve Kırıkkale’deki rafinerilerinden 1 yılda gelen 4,2 milyon ton fuel oilden,  2,9 milyon tonunu motor ile  3,5 milyon tonunu değerli beyaz ürün ve 700 bin ton petrol koku elde edilecek. Tesis, Türkiye’nin petrol ve petrol ürünlerine harcadığı kaynağın 1 milyar dolarının Türkiye’de kalmasını sağlayacak.
 
YAPIMINDA 10 BİN İŞÇİ ÇALIŞTI
Yaklaşık 3 yılda yapımı tamamlanan dev tesisin yapımında 10 bin işçi çalışırken tesis yapımının ardından 500 kişiye iş kapısı oldu.  4 aylık devreye alma sürecini geçirdikten sonra yeni tesisle birlikte TÜPRAŞ’ın tamamı üretimde kullanılmış olacak. Tesiste  Euro 5 standartlarında çevreci beyaz ürün üretimi yapacak.  rafinerilerden gelen ürünler toplam 17 ünite, depolama tankları ve 780 metre uzunluğundaki iskeleden oluşan tesise siyah ürünler deniz ve demiryolu ile getirilecek. Bu nedenle TÜPRAŞ yeni tesisi için T. Esra ve T.Aylin" adlı iki tankeri Tüpraş’ın iştiraki olan Ditaş’ın filosuna kattı.
 
AVRUPA’NIN EN BÜYÜK RAFİNERİSİ
Koç Grubu’na geçmesiyle önemli yatırımların yapıldığı TÜPRAŞ’a son yapılan 3 milyar dolarlık fuel oil dönüşüm tesisi ile birlikte şimdiye kadar 5.5 milyar dolar yaklaşık 11 milyar liralık yatırım yapıldı. Mevcut haliyle 7.5 milyon ton petrol ve petrol ürünleri işleme kapasitesine sahip olan tesis son yatırımla birlikte petrol ve petrol ürünleri işleme kapasitesini 14. 3milyon tona çıkaracak. İşleme kapasitesinin artmasıyla birlikte TÜPRAŞ alanında Avrupa’nın en büyük rafinerisi haline gelecek.
 
DEPREM VE PATLAMA  DUYARLILIĞI
Bin 523 dönümlük alan üzerine inşa edilen bir TÜPRAŞ büyüklüğündeki alanın güvenlik sistemleri de son teknoloji ile yapıldı. Kocaeli’nin deprem bölgesinde olduğu gerçeği ve TÜPRAŞ’ın 17 Ağustos 1999 tarihinde yaşanan Büyük Marmara Depremi’nde yanması nedeniyle tesisin kontrol merkezi 'Balina' formunda inşa edildi. Olası bir kaza anında meydana gelebilecek en şiddetli patlamada, çevreye saçılabilecek parçalara da dayanıklı olarak inşa edilen Kontrol Merkezi'nde tüm sistemler bilgisayar ortamında en ince ayrıntısına kadar saniye saniye izlene biliyor.