Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Yunanlılar, dedelerinin Darıca'daki okulunu görünce şaşırdılar

Mübadele sonrası Darıca’dan Yunanistan’a göç eden Selanikli bir gurup, dedelerinin öğrencilik yaptığı Yalı Mahallesi’ndeki kiliseden bozma İskoliye Mektebi’ni ziyaret ettiler.

 Yunanlılar, dedelerinin Darıca'daki okulunu görünce şaşırdılar
13 Nisan 2019 - 23:34

Cumhuriyet’in ilanının ardından mübadele ile memleketleri Yunanistan’a dönen Rumların Selanik Kalamarya’da yaşayan torunları, bir zamanlar dedelerinin öğrenim gördüğü Darıca’daki İskoliye mektebini ziyaret ettiler.

1910 yılında çıkan büyük yangının ardından, Darıca’daki tüm okulların kullanılamaz hale gelmesiyle, Yalı Mahallesi’ndeki İskoliye Kilisesi, ilkokul olarak kullanılmaya başlanmıştı.

 

Türk çocukları da orada öğrenim görmüştü

Mübadele sonrası, Türk çocuklarının da okul olarak kullandığı İskoliye Mektebi, daha sonraki yıllarda meydana gelen depremlerden zarar görerek kaderine terk edilmişti. Aradan geçen uzun yıllara dayanamayan İlçe Emniyet Müdürlüğü karşısındaki bina, tamamen yıkılmış ve enkaza dönmüştü. 

Darıca Belediyesi’nin aslına uygun olarak restorasyonunu aslına uygun olarak yaptığı okulu gören Yunanlı konuklar bir zamanlar dedelerinin öğrenim gördüğü İskoliye Mektebi’nin orijinal halini görünce mutluluktan sevinç çığlıkları attılar. 

Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık ile okulu gezen Yunanlı torunlar, Bıyık’a teşekkür ederken bol bol hatıra fotoğrafı çekmeyi ihmal etmediler. 

Okul ziyaretinin ardından karşılıklı hediyeler taktim edildi.