Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

İşte ’gebelik diyabeti’nin farkı!

Gebeliğin 24-28. haftalarına dikkat

İşte ’gebelik diyabeti’nin farkı!
19 Ekim 2012 - 10:31
 Genellikle gebeliğin 24-28. haftalarında ortaya çıkan gebelik diyabet (şeker) hastalığının (gestasyonel diyabet), hamile kadınların ve bebeklerinin sağlığını tehdit ediyor.
 
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Özge Akar, bu hastalıkta hamile kadınların beslenmelerine özen gösterip, kan şekerlerini kontrol altında tutmaları gerektiğini söyledi.
 
Günümüzde yüzde 3-5 oranında görülen gestasyonel diyabet hakkında bilgi veren Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Özge Akar, "Sağlıklı hamilelerde bebek büyümek için sürekli anne kanından glikoz çeker. Bu yüzden hamilelerin kan şekeri düşük olur. Bu dönemde sağlıksız beslenip gereğinden fazla yemek yiyen, pankreasında yeterli insülin deposu bulunmayan ve şeker hastalığına genetik yatkınlığı olan kadınlarda gestasyonel diyabeti açığa çıkar. 
 
Gestasyonel diyabetin ortaya çıkabileceği risk grubu ise, gebelik öncesi kilosu normalden fazla, yaşı ilerlemiş, birinci derece akrabalarından birinde diyabet hastalığı bulunan, daha önceki gebeliğinde gestasyonel diyabet geçirmiş, daha önce komplikasyonlu bir gebelik yaşamış olan kişilerdir” dedi.
 
Özge Akar, gestasyonel diyabet hastalarına beslenmeyle ilgili şu önerilerde bulundu:
 
“Günde 3 ana 3 ara öğün olmak üzere 6 öğün tüketin, ara öğünleri atlamayın, tek tip beslenmeyin, çeşitli beslenmeye özen gösterin, öğünlerinizde posayı arttırın, günde en az 2,5-3 litre su için, tokluk kan şekeri takibi yaparak 6 öğüne karbonhidrat içeren besinleri paylaştırın, kan şekerinizi yükseltecek basit karbonhidratlar (şeker, bal, pekmez, üzüm, incir, meyve suları) yerine daha yavaş yükseltecek kompleks karbonhidratları (tam tahıl taneleri, kepekli pirinç, makarna, bulgur, tam buğday ekmekleri, çavdar, yulaf) tercih edin.”
 
GESTASYONEL DİYABETTE GÜNLÜK BESLENME
 
- Sabah (08.00-09.00):
Şekersiz çay, 2 kibrit kutusu kadar light peynir (haftada 4 gün 1 yumurta + 1 kibrit kutusu peynir), 10 tuzsuz zeytin, 3 ince dilim esmek ekmek, istediğiniz kadar domates, biber salatalık vb)
 
- Kuşluk (09.30-10.00): 
3-4 ceviz
 
- Öğle (12.00-13.00): 
4 köfte büyüklüğünde et veya tavuk, 8 yemek kaşığı sebze yemeği, 1 kase light yoğurt, 3 ince dilim esmer ekmek veya 6 kaşık bulgur pilavı
 
- İkindi (15.00-16.00): 
2 porsiyon meyve, 1 su bardağı light süt
 
- Akşam (18.00-19.00): 
Etsiz 8 yemek kaşığı sebze yemeği, yağsız salata (istediğiniz kadar), 1 kase light yoğurt, 3 ince dilim esmer ekmek
 
- Gece ara öğünü (20.30-21.30): 
2 porsiyon meyve, 1 su bardağı light süt
 
Uzmanlar, haftada en az 1 gün ızgara balık, haftada 1 gün 6 kaşık kuru baklagil yemeği tüketilmesini ve pirinçten uzak durulmasını istiyor.