Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Gebze tarih sohbetleri sürüyor

Gebze Belediyesi’nin sosyal-kültürel etkinlikler kapsamında düzenlediği tarih sohbetlerine konuşması olarak katılan Prof. Dr. Mehmet Çelik, ‘tarihte insan kurbanı’ konusuna değindi. Çelik, “Hazreti İbrahim’in evladını kurban edecekken Allah’ın Cebrail’le ona kurban göndermesi, insan kurbanının sona ermesidir” dedi

Gebze tarih sohbetleri sürüyor
22 Ekim 2012 - 09:34
 GKM’DE TARİH SOHBETLERİ
Gebze Belediyesi’nin sosyal-kültürel etkinlikler kapsamında düzenlediği tarih sohbetleri sürüyor. Tarih sohbetlerinin bu haftaki konuğu Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Çelik oldu. Kurban bayramının yaklaştığı şu günlerde, ‘tarihte insan kurbanı’ isimli konuyu ele alan tarihçi Çelik’in konuşmasını, Gebze Kültür Merkezi koltuklarını dolduran konuklar ilgiyle dinledi. Kent meydanında bulunan Gebze Kültür Merkezi (GKM) salonunda, tarihe ilgi duyan Gebzelilerle buluşan Prof. Dr. Mehmet Çelik’in konferansını, Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker ve eşi Ragibe Hanım’ın yanı sıra başkan yardımcıları Nilay Ayran, Ahmet Kisbet, başkan danışmanı Şakir Bitmez, Gebze Belediyesi Meclis üyeleri ve vatandaşlar birlikte dinledi.
 
İNSANLIĞA VERİLEN BİR MESAJ
Konuşmasına, “Hazreti İsa’nın babasız dünyaya gelmesi, Allah tarafından insanlığa verilen en büyük ve en önemli birinci mesajdır. İkinci büyük mesaj ise; Hazreti İbrahim’in oğlunu kurban edeceği sırada kurban gönderilmesidir” sözleriyle başlayan Prof. Dr. Mehmet Çelik, tarihte ‘kurban’ kavramının ortaya çıkışı ve toplumlarda ritüellerine ilişkin detaylar verdi. Çelik konuşmasının devamında şunlara değindi: “İnsanlık tarihinde ilk kanın dökülmesi kurbanın kabul edilip edilmemesi üzerine Hazreti Âdem’in çocukları olan Habil ile Kabil arasında çıktı. Habil ile Kabil arasında geçen bu durum hem Tevrat’ta hem de Kuran-ı Kerim de geçiyor. Hazreti Âdem’den sonrada dini gelenek haline gelen kurban etme olayı devam etti. İnsanlar geçmişte tanrılara bitki, havyan ve insan kurban ettiler. Tevrat’ta ilk doğan Yehova’ya kurban edilecek diye yazar. İlk doğan hayvan, ilk doğan çocuk gibi.
 
İNSANLIĞIN BÜYÜK YARASIYDI
İnsanlık tarihinde ilk doğan çocuğun kurban edildiğini görüyoruz. Bu kurban etmelerinin bir kısmının gönüllülüğe dayandığını da görüyoruz. İlk doğan çocuğu tanrıya kurban etme olayı özellikle Mezopotamya’da 21 Mart tarihinde çok yapıldığını tarihi kaynaklardan öğreniyoruz. Kurban edilen çocuğun ardından merasimin sonra çiftler kurban ettikleri çocuğun karşılığında tanrının onlara daha iyi ve daha güzel çocuk vereceklerine inanırlardı. Roma’da ise kollezyumda 300 yıl içersinde 300 bin insan kurban edildi. Bunlardan 7 bini çocuktu. Yani bütün dinlerde kurban var. İnsan kurbanı insanlığın büyük bir yarasıydı. Hazreti İbrahim’in evladını kurban edecekken Allah’ın Cebrail’le ona kurban göndermesi, insan kurbanının sona ermesidir.” Konuşmasının son bölümünde tarih meraklılarının sorularını da yanıtlayan Prof. Dr. Mehmet Çelik’e, Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker teşekkür çiçeği takdim etti. Başkan Köşker, “Sayın hocamıza tarihin karanlıkta kalmış noktalarını aydınlattığı için teşekkür ederiz” dedi.