Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

GEGACE'den Doğu Türkistan konferansı!

Gebze Gazeteciler Cemiyeti tarafından, ‘Doğu Türkistan Dramı’ konulu bir konferans düzenlendi. Gebze Ticaret Odası’ndaki konferansa konuşmacı olarak, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurreşit Celil Karluk katıldı.

GEGACE'den Doğu Türkistan konferansı!
31 Ocak 2019 - 11:00
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Sekreter Yardımcısı Levent Altun, Gebze Gazeteciler Cemiyeti başkanı Ahmet Oğuz, Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler’in konuşmalarının ardından kürsüye gelen Prof. Dr. Abdurreşit Celil Karluk, Doğu Türkistan’da yaşanan dramı anlattı.
 
“EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ ZULÜM”
Doğu Türkistan’da Türk ve Müslümanlara Çin tarafından eşi benzeri görülmemiş bir zulüm politikası uygulandığını belirten Prof. Dr. Karluk, “Çin Doğu Türkistan Türklerini kitlesel bir biçimde sözde “eğitim kampları”nda tutmaktadır. Araştırmacılar yaklaşık olarak 5 milyona yakın kişinin yargılama olmaksızın kamplarda tutuklu bulunduğunu ifade etmektedir. Bu tutuklular katı bir gözetim altında, psikolojik baskılara tabi tutulmakta, ana dillerini, dinlerini ve kültürlerini terk etmeye zorlanmaktadırlar. Kampların dışındaki Müslüman Türk halk ise çok yoğun izleme sistemleri, kontrol noktaları ve kişilerin birbirlerini gözetlemeleri gibi temel insan haklarını alenen ayaklar altına alan yollarla büyük bir baskı altında yaşamaktadırlar” dedi. 
 
“ÇÖZÜM ÜRETMEYE DAVET EDİYORUZ”
 
Karluk, İsrail’in Filistin’de uyguladığı zulümden daha ağır zulüm yaşandığını ileri sürerek, şöyle konuştu:
“Bu şekilde devam etmesi hâlinde, emsali görülmemiş bir soykırıma dönüşecek olan bu uygulama ve baskıların gündeme getirilmesi, asla Çin’in iç işlerine karışmak olarak değerlendirilmemeli; ekonomik ve stratejik işbirliği düşünülerek milyonlarca Müslüman Türk’ün, tüm dünyanın gözü önünde asimilasyona uğramasına izin verilmemelidir. 1945’de yüzde 82 Türk, 2008’de yüzde 46 Türk olarak asimilasyona uğramıştır. aşta Türkiye Cumhuriyeti yöneticileri olmak üzere, uluslararası toplumu bu konuda duyarlı davranmaya ve çözüm üretmeye davet ediyoruz.”
 
“KARDEŞLERİMDEN HABER ALAMIYORUM”
 
Prof. Dr. Karluk, halen Doğu Türkistan’da annesi ve 5 kardeşinin yaşadığını ancak 22 aydır hiçbir şekilde haber bile alamadığını söyledi.
Çin’in lobi olarak güçlü olduğunu da ifade eden Prof. Karluk, Türk yetkililerinin Doğu Türkistan’da yaşananlara daha fazla sahip çıkması ve sesini yükseltmesi gerektiğini vurguladı.
Gebze Matbaacılar Dernek başkanı Ozan İlyasoğlu, Türk Ocakları İzmit Şube başkanı Yücel Alpay Demir, Bağımsız Gebze belediye başkan adayı Serap Çakır ve Gebzeli gazetecilerin de dinlediği konferansın ardından Gebze Gazeteciler Cemiyeti başkanı Ahmet Oğuz ve GTO Başkanı Nail Çiler, Prof. Dr. Karluk’a teşekkür plaketi ve hediye takdim etti.