Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Yat Limanı ne durumda?

Kocaeli’nin ilk gerçek marinası Bayramoğlu’na yapılıyor. İstanbul’un hemen yanında olmasına karşın bugüne kadar modern bir marinaya sahip olamayan Kocaeli, böylece ilk gerçek marinasına kavuşmuş olacak. Fizibilite çalışmalar yapılan projede uzun süredir ses soluk çıkmaması ve ihalenin ne zaman yapılacağı da merak edilen konular arasında.

Yat Limanı ne durumda?
18 Ocak 2016 - 12:48
Kocaeli Sekapark’ta ve Gölcük, Değirmendere’de küçük marina veya balıkçı barınağı bulunan Kocaeli Bayramoğlu Marina ile denizcilikte önemli bir adım atmıştı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Darıca, Bayramoğlu’na yapılması planlanan yat limanında, rıhtım ve yüzer iskeleler ile 540 adet, çekek yerine 25 adet, toplam 565 yata hizmet verilecek. Yazlık bölgesi Bayramoğlu’na inşa edileceği açıklanan marina, hemen yanı başındaki İstanbul megakentinin turizm ve denizcilik sektöründen büyük bir pay kapacak.
Viaport Marin (Tuzla Yat Limanı) ile Bayramoğlu Arası Kıyı Düzenlemesi Amaçlı İlave 1/5000 Ölçekli İlave Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli İlave Uygulama İmar Planı, 23 Haziran 2014 tarihinde bakanlık tarafından onaylanmıştı.
 
YEREL YÖNETİM DESTEK VERMİŞTİ
Bayramoğlu marinaya, yerel yönetimden de destek gelmiş, Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak, ilçelerinin turizm, sağlık ve eğitimde öne çıkmasını istediklerini, Bayramoğlu’na marina inşa edilmesine destek verdiklerini ifade etmişti. Marmaray ve hızlı tren ile Bayramoğlu’na ulaşımın kolaylaşacağını belirten Başkan Şükrü Karabacak, açıklamasında; ilçeye yapılacak turizm yatırımlarının marina ile sınırlı kalmayacağını söylemişti.
 
TOPLANTILAR DAHİ YAPILDI
Darıca Bayramoğlu Mahallesi’ne yapılması planlanan ‘Yeni Bayramoğlu Marina-Yat Limanı’ ile ilgili olarak, halkın katılımı ile bir bilgilendirme toplantısı yapımış, Toplantıya, Darıca Kaymakamı Ömer Karaman, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yetkilisi, Kocaeli Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden ÇED Şube Müdürü, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yetkilileri Darıca Belediyesi yetkilileri ile Bayramoğlu mahalle sakinleri katılmıştı. 
 
PROJE DETAYLARI HAZIRLANMIŞTI
Çevtaş Mühendislik Müşavirlik Şirketi Proje Mühendisi Özcan Piri proje ile ilgili olarak; “Proje kapsamında yat çekerek alanı, bakım-onarım konaklama, satış ürünleri, çamaşırhane, kuru temizleme, lokanta, eşya depo, spor tesis ve alanları, revir, eğlence mekanı, toplantı salonu gibi hizmetler verilecek. Söz konusu proje inşaatı gerekli izinler tamamlandıktan sonra başlanacak olup, projenin işletme süresi 49 yıl olacak. Bayramoğlu Mahallesi’nin proje alanına mesafesi 100 metreden azdır. Yat limanı kıyı kenar çizgisinin deniz tarafından rıhtım, dalgakıran, yüzer iskelelerle oluşturulan yaklaşık 47.600 m²’lik alanda tasarlandı. Rıhtım, dalgakıran, yüzer iskelelerle oluşturulan korunaklı su alanı ise 121.000 m². Yeni Bayramoğlu Marine rıhtım ve yüzer iskeleler ile 540 adet, çekek yerine 25 adet, toplam 565 yata hizmet verilecek. Proje kapsamında yapılacak üniteler ve kıyı yapıları ise 480 metre boyunda 1 adet dalgakıran, 540 metre uzunluğunda rıhtım, 150 metre uzunluğunda tahkimat, 13 adet yüzer iskele, 120 ton kapasiteli 1 adet vinç rıhtımı, 25 adet, tekne kapasiteli, çekek yeri, 20 metre boyunda 2 adet tekneye hizmet verecek kapalı hangar ve teknik atölyeler yapılacak.
 
İHALESİ NE ZAMAN YAPILACAK?
Bayramoğlu’na yat limanının büyük değer kazandıracağı bir gerçek. Ancak prjenin ihalesinin halen yapılmaması ve uzun süredir bu proje hakkında konuşulmaması Darıcalıları endişelendirdi. Konuyla alakalı yetkililerin konuşmasını isteyen vatandaşlar, bu projenin bir an önce hızlandırılması görüşünde.