Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Erkeklerin kâbusu: Meme büyümesi

Murat Boz'un Bodrum tatili sırasında çekilen fotoğrafları erkekte göğüs büyümesi (jinekomasti) problemini gündeme taşıdı

Erkeklerin kâbusu: Meme büyümesi
17 Ağustos 2012 - 12:02
 Jinekomasti, erkekte meme dokusunun aşırı büyümesidir. Hastalar memeleri büyüdüğü için memelerini gösterecek dar tişörtler giymekten sakınırlar, çıplak görünmekten, plajlara gitmekten kaçınırlar. Daha çok ergenlik çağında görülür ve bazen bir sene içinde düzelir. Bu genelde hormanal değişikliğe bağlıdır. Yaşlı erkeklerde de oluşabilir bu durumda meme kanserinden şüphe etmek gerekir. Jinekomasti tek veya iki taraflı gelişebilir.
Üç tip jinekomasti vardır:
1.Lipomatöz (Yağ ağırlıklı tip)
2. Miks (Hem yağ hem de meme bezi bulunan karma tip)
3.Glandüler (Meme bezi ağırlıklı tip) Teşhis muayene, ultrason ve gerekirse MR ile konur. Yapılacak cerrahi tedavi de bu tiplere göre değişir.
JİNEKOMASTİ NEDENLERİ NELERDİR? 
Genelde jinekomastinin nedeni bilinmez yani idiopatiktir. Fizyopatolojik olarak kanda östrojen veya östrojen ürünlerinin arttığı saptanabilmektedir. Şişmanlık, östrojen artışı ile seyreden hastalıklar; testis veya böbreküstü tümörleri gibi, testesteron azlığı; testislerin alınması, Klinfelter sendromu gibi, dializ- böbrek hastaları, siroz, tiroid hastlıkları, alkolikler, bazı ilaçlara bağlı (örneğin: vücut geliştirmede kullanılan anabolik steroidler, simetidin, amfetamin, trisiklik antidepresanlar gibi), karaciğer tümörlerinde görülebilir.
JİNEKOMASTİNİN TEDAVİSİ NASILDIR?
Jinekomastinin tedavisi cerrahidir. Lipomatöz yani yağ ağırlıklı jinekomastiler liposuction ameliyatı ile tedavi edilebilirler. Yağı fazla olan miks tip olanlar da liposuctiondan fayda görürler. Memede iz bırakmadan ufak delikler açılarak memedeki yağlar ince kanüllerle emilir. Bunu yaparken meme de çökmeye, dalgalanma oluşmamasına dikkat edilir.
Ameliyat sonrasında kanamayı ve serum-sıvı oluşmasını önlemek için sıkı korse uygulanır. Meme de sarkıklık çok aşırı değilse bu da zamanla düzelir. Glandüler tıp jinekomastide sadece artan meme dokusu olduğu için liposuction yapmak mümkün değildir. Bu yüzden meme başından girilerek gland cerrahi olarak çıkartılır. Kanama kontrolünden sonra bir iki gün kalacak dren konur.
Gene sıkı korse uygulanır. Nadir hallerde meme aşırı büyük ve sarkıksa deriden bir miktar çıkarılabilir. Çöküklüğü önlemek için etraftaki yağ dokusunu da şekillendirmek gerekebilir. Ameliyatlar genel anesteziye gerek kalmadan lokal+ sedasyon anestezi altında yapılabilir, duruma göre genel anesteziye de geçilebilir. Ameliyat sonrası hasta evine gönderilebileceği gibi, bir gün hastane de kontrol amaçlı tutulabilir.
JİNEKOMASTİ AMELİYATI KOMPLİKASYONLARI NELERDİR? 
Jinekomasti ameliyatından sonra en fazla görülen komplikasyon kanama ve sıvı toplanmasıdır. Bunlar ameliyatta kanama kontrolü ve sıkı korselerle önlenebilir. Eğer kanama olursa drenden aşırı kan gelmesiyle veya ameliyat bölgesinin aşırı şişip ağrımasıyla anlaşılır ve kanayan bölgenin bulunup, hemostazı-koterizasyonu ile tedavi edilir. Sıvı birikmesi ise drene edilir.
Bazen meme ucunda duyu bozuklukları, aşırı hassasiyet veya tam tersi duyu kaybı olabilir, bunlarda genellikle 6 ay içinde normalleşir. Çok nadir hallerde enfeksiyon gelişse de yara bakımı ve antibiotiklerle tedavi edilirler. Bazı durumlarda memede çöküntü ve dalgalanmalar, şekil bozuklukları olabilir, bunlar da zamanla oldukça düzelebilir. Gerekirse yağ enjeksiyonlarından yararlanılabilir.