Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Darıca dünyaya ders veriyor!

Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi’nde uzun yıllar görev yapan başbakıcı kaplan terbiyesi konusunda adeta tüm dünyaya ders veriyor

Darıca dünyaya ders veriyor!
21 Eylül 2012 - 09:57
 Dünyada sayıları gittikçe azalan Sibirya Kaplanlarından bir tanesi de Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi'nde bulunuyor. Yetkililer yalnız kaldığı için asabileşen “Erkan Kaplan'a” eş bulmak için dünyadaki diğer hayvanat bahçelerinde arayışa geçti.
 
Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi’nde zenginleştirme adıyla bilinen programı  TRT Haber kanalında “Günlük” programında  sabah saatlerinde canlı olarak yayınladı.  Programda dünyada nesli tükenmekte olan Sibirya kaplanının beslenişi ve yaşam tarzı anlatıldı. Hayvanat bahçesi görevlileri zenginleştirme programını gerçekleştirebilmek için bir dizi hazırlık yapıldı.  Geçtiğimiz aylarda bir Almanya’da bir kaplanın bakıcısı tarafından parçalanması dünyada geniş yankı toplarken, Darıca’daki hayvanat bahçesi yetkililerinin yaptığı çalışma adeta örnek oldu. İlk önce kaplan kapalı bir odaya alındı. Daha sonra hayvanın kaldığı kafes içine bakıcılar tarafından etler getirilerek kancayla halata asıldı. Canlı yayın ekibinin programa başlamasıyla birlikte kapalı odasından dışarıya çıkan Erkan Kaplan hemen kancada asılan ete yöneldi.
 
DÜNYADA NESLİ TÜKENİYOR
“Canlılarda gözü yok. Ama şimdilik. 3-4 gün aç bırakırsan hangisine saldırırım diye düşünecek mutlaka Dünyada sayıları gittikçe azalıyor. Ve Türkiye’de sadece bizde Sibirya kaplanımız var. Erkek şu anda bu. Bir tane de dişi getirme çalışmalarımız var. Çalışmalarımız sürüyor.  Erkek kaplanımız var ve bir dişi kaplan arıyoruz Bununla ilgili yoğun çalışmalarımız sürüyor.  Avrupa Hayvanat Bahçeleri Birliği’ne üyeyiz biz. Birliğe üye olan diğer hayvanat bahçeleriyle de bağlantılar yaparak Sibirya kaplanına bir eş için çalışmalarımız sürüyor”
 
DARICA’DAN DÜNYAYA  BAKICILIK DERSİ VERİYOR
Diğer yandan Hayvanat Bahçesi’nde  uzun yıllar görev yapan başbakıcı ise kaplan terbiyesi konusunda adeta tüm dünyaya ders veriyor:“8-9 sene öncesi  biz bunun kafesini değiştirirken bayıltarak buraya getirdik. Şimdi ilk uyandığı zaman beni karşısında gördü ve benimyaptığımı sanıyor.  
Onun için beni hemen gördüğünde  tedirgin oluyor ve antipatisi var.  Tabi biraz tedirgin oluyorlar baktığın zaman dikkatli ol diye. Burada tüm bakıcı arkadaşlar yırtıcı hayvanlara bakacakları zaman uyanık olanları seçeriz.  Allaha şükür hiç bişey yaşamadık. Zaten o tür kişileri eleyip daha alt tabaka olan kuş türlerine filan veriyoruz. Uyanık olanlar yırtıcılara filan. 3. Bir şahıs ta kapıları kontrol eder” dedi.