Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Atıksu arıtmada büyük rekor!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kent genelinde hayata geçirdiği arıtma tesisleri ile Türkiye'de yeni bir rekora imza attı. Kocaeli genelinde 16 tesis ile atıksuların yüzde 98’i arıtılarak denize ulaştırılıyor. Büyükşehir belediyesi, yatırımları ile Kocaeli’ni Türkiye’nin en fazla atıksu arıtma tesisi hayata geçiren kent haline getirmeyi başardı

Atıksu arıtmada büyük rekor!
16 Ocak 2013 - 10:19
 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi kent genelinde hayata geçirdiği arıtma tesisleri ile Türkiye de yeni bir rekora imza attı. Kocaeli genelinde 16 tesis ile atıksuların %98'i arıtılarak denize ulaşıyor. Büyükşehir belediyesi, yatırımları ile Kocaeli'ni Türkiye'nin en fazla atıksu arıtma tesisi hayata geçiren kent haline getirmeyi başardı. Sanayi kenti olma özelliğiyle sürekli tesis ihtiyacı artan Kocaeli böylece atıksuların yüzde 98'ini arıtır hale geldi. Bu tesislerin 7'si ise ileri biyolojik arıtma tesisi olma özelliğini taşıyor.
 
ATIKSULARIN YÜZDE 98'İ ARITILIYOR
Büyükşehir Belediyesi yaptığı dev yatırımlar sayesinde yıllarca ihmal edilen, kaderine terk edilen Körfez'i tekrar temiz ve mavi görünümüne kavuşturdu. Körfez'in dört bir tarafına yaptığı dev arıtma tesisleri ile atık suların körfez'e dökülmesini önledi. Böylece Körfez'e dökülen atık suların %98'i arıtılarak denize ulaştı. Bu kapsamda Kocaeli 16 atıksu arıtma tesisi ile Türkiye lideri oldu.
 
SU ALTINDA HAYAT VAR
Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı yatırımlar sonucunda, TÜBİTAK, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Çevre Müdürlüğü, İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi gibi kuruluşlar yaptığı çalışmalarda Körfezdeki su kalitesinin eskiye oranla yükselmeye başladığını belirtti. Körfezin değişik noktalarında 100'ün üzerinde dalış yapılmış, Körfezdeki su altı canlılığı, uzmanlar tarafından görüntülenmiş Körfezde ki canlı sayısının arttığı görülmüştü.
 
16 ATIKSU ARITMA TESİSİ
Plajyolu Atıksu Arıtma Tesisi 1998 yılında devreye alınmıştı. 1999 depreminde hasar gören tesis, onarımı yapılarak Nisan 2001 yılında tekrar devreye alındı. Tesisin, AB deşarj kriterleri esas alınarak ileri azot gideren biyolojik sistemden ileri azot ve fosfor gideren biyolojik sisteme dönüştürülmesini kapsayan revizyon tatbikat projesi tamamlandı. Eylül 2008'de yapım işi ihalesi yapılmış ve Ekim 2008 itibariyle de yükleniciye yer teslimi yapılarak inşaatı tamamlandı. Tesis, 14Kasım 2009 tarihinde geçici kabulü yapılarak hizmete açıldı. Tesise, Derince bölgesinin ve İzmit merkezinin atıksuları gelmekte.
 
Gebze BÖLGESİNE DEV ARITMA TESİSİ
04 Kasım 2008 tarihinde yapım işi ihalesi yapılan Gebze Atıksu Arıtma Tesisi ise 2011 Nisan ayı içinde işletmeye alındı. 13 Eylül 2011 tarihinde de geçici kabulü yapılan tesis İSU tarafından işletilmeye başlandı. Tesis Gebze, Çayırova ve Darıca ilçelerinden gelen evsel atıksularını arıtmakta ve 670 bin kişiye hizmet verecek kapasitededir. 
Öte yandan 42 Evler, Başiskele Kullar, Gölcük Yeniköy, Karamürsel, Körfez gibi noktalarda da atıksu arıtma tesisleri Kocaeli'ne hizmet vermekte.
 
KÖYLERE KADAR ULAŞILDI
Büyükşehir Belediyesi hizmet alanı içerisinde yer alan, atıksuları kollektöre bağlanarak mevcut atıksu arıtma tesislerine gönderilmesi mümkün olmayan yerleşim birimlerine de el attı. İlk olarak Kandıra İlçesine bağlı Bağırganlı Köyüne, Atıksuların Su Kirliliği ve Kontrol Yönetmeliği'ne uygun olarak arıtılarak alıcı ortama deşarj edilmesi amacıyla paket atıksu arıtma tesisi hayata geçirdi. Tesise Bağırganlı köyünün atıksuları direkt bağlı olup Sarısu, Seyrek köylerinin atıksuları ile Merkez Erikli, Hediyeli, Akıncı, Çerçili, 
Antaplı, Hacımazlı, Safalı, Çalköy ve Doğancılı köylerinin foseptiklerinden çekilen atıksular da vidanjörle taşınıyor. Öte yandan köylerdeki atıksu arıtma tesisleri arasında Valideköprü, Akmeşe, Çavuşlu gibi tesisler de bulunmakta.