Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Burası kent müzesi olabilir!

Darıca'da yaşayan Rumlar tarafından çocukların eğitimi için 19. yüzyılın sonlarında inşa ettirilen İskoliye Mektebi restore ediliyor. Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak, tarihi binanın kent müzesine dönüştürülebileceğinin de sinyalini verdi

Burası kent müzesi olabilir!
15 Şubat 2018 - 09:31
1875'te yapımına karar verilen ve 1882'de hizmete başlayan İskoliye Mektebi'nde, 1900'lerin başında meydana gelen büyük yangın dışında 1964'e kadar eğitim verildi. Bölgede yaşayan Rumların Yunanistan'a gitmesiyle bu tarihten sonra kısa bir süre kaymakamlık olarak hizmet veren zamanla tahrip olan binanın, 1999 yılında meydana gelen Marmara Depremi'nde büyük bölümü yıkıldı.
Mimaride neoklasik dönemin izlerini taşıyan tarihi binanın restorasyonu için Darıca Belediyesi tarafından proje hazırlandı ve ihale sürecinin ardından çalışmalar başladı. Bu kapsamda, tarihi bina mevcut duvarları korunarak, üslup, malzeme ve mimari detaylar bakımında mümkün olduğunca aslına sadık kalınarak restore edilmeye devam ediliyor. Karabacak, Darıca Belediyesi olarak "Taşınmaz Kültür Varlıkları Katkı Payı"nı aksatmadan ödediklerini anlatarak, şöyle devam etti: "Kaynağını, Anıtlar Kuruluna yatırmış olduğumuz ortak paydan alarak Darıca Belediyesi bünyesinde bu eseri de gün yüzüne çıkartmış olacağız. Rölöveleri ve projeleri hazırlandı. Darıca Belediyesi olarak ihalesini yaptık. Şu anda restorasyon çalışmaları hızlı bir şekilde devam ediyor. Yapının dokusunu bozmadan, aslına uygun bir şekilde restorasyonunu tamamlamayı hedefliyoruz.İnşallah en geç 2 yıl içerisinde bu tarihi yapının restorasyonunu tamamlayıp halkımızın hizmetine sunmuş olacağız. Ne amaçla kullanılacağına restorasyonun tamamlanmasının ardından karar vereceğiz. Belki bir kent müzesine dönüştürülebilir."dedi.