Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Kaymakamlık binası olmaması için mahkemeye başvuruyorlar

Darıcalı Rumlar tarafından 1875 yılında temelleri atılan ve 1882 yılında hizmete açılan Skoliye Mektebi binası, aradan geçen yılların ardından kullanılamaz hale gelmişti. 2015 Yılında tadilatına başlanan ve aslına uygun olarak yapılan binanın Kaymakamlığa tahsis edileceğini öğrenen Rumların torunlarının buna karşı çıktıkları ve iptali için konuyu Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşıyacakları belirtildi.

Kaymakamlık binası olmaması için mahkemeye başvuruyorlar
23 Aralık 2019 - 10:12

Darıca’da  kızlı erkekli Rum öğrencilerin eğitim görmesi için 1882 yılında hizmete açılan İlçe Emniyet Müdürlüğü karşısındaki Darıca Rum Okulu ( Skollia Rission) Büyükşehir ve Darıca Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıllarda yapılan tadilat sonrası Kaymakamlık binası olarak tahsisi uygun görülmüştü. Önümüzdeki günlerde Kaymakamlık Binası olarak hizmet vermeye başlayacak olan bina için Rumlar’ın Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvuracağı öğrenildi.

 

YUNANCA, FRANSIZCA VE OSMANLICA EĞİTİM VERİLİYORDU

Açıldıktan bir süre sonra İstanbul’daki okullarla yarışacak müfredata sahip olan ve dönemim ihtişamlı binası olarak bilinen Bağlarbaşı Mahallesi’ndeki Darıca Rum Okulu’nda Yunanca, Fransızca ve Osmanlıca eğitim veriliyordu. 

Okulun bahçesinde mermerden yapılmış bir çeşme ve bu çeşmenin üzerinde bir yazıt vardı. Yazıtda, ‘’ Bu okul, Darıcalılar tarafından siz çocuklarımız için inşa edilmiştir. Buraya gelin ve ilim ve eğitim suyundan için ve sizden sonra gelen nesillere sevgi, barış, minnet ve saygıyla ilim sahibi olmanın sizleri daha iyi insanlar yaptığını anlatın’’ deniliyordu.

17 Kasım 1910 Yılındaki büyük yangında bu bina zarar görmezken, alevler Darıca’daki dört Ortodoks kilisesini yutmuştu. Kiliselerin yanması sonrası Rum Cemaati, okulun birinci katını kiliseye çevirmiş daha sonra da Osmanlı’nın son dönemlerinde Darıca’dan göç eden Rum sayısının fazla oluşu nedeniyle okul önemini yitirmişti.

 

YANGIN VE DEPREMLER AYAKTA KALMASINI ZORLAŞTIRDI

İşlevini yitirmeye başlayan okulun bodrum katı, daha sonra Katsina kardeşler tarafından araba deposu olarak kullanılmaya başlamasının ardından 1922 yılında eğitime tamamen son verildi.

Cumhuriyet dönemine gelindiğinde ise 1929 yılında ilkokul olarak eğitim verimeye başlayan okul 1962 yılındaki depremde duvarlarının çatlaması sonucu eğitim vermeye yeniden son verdi.

Bu tarihten itibaren kaderine terk edilen bina, 1990 yılında geçirdiği yangın sonrası büyük ölçüde tahrip olurken, 17 Ağustos 1999 depreminde ise yıkılmaya başladı.

 

MÜTEVELLİ HEYETİNİN TORUNLARI İTRAZ EDİYOR

Yaklaşık olarak 4 yıl önce Kocaeli Büyükşehir ve Darıca Belediyesi tarafından alınan kararlar sonrası tadilatına başlanan ve geçtiğimiz haftalarda restarasyon çalışmaları biten bina, aslına uygun olarak hazır hale getirilmişti. Alınan karar gereği, önümüzdeki günlerde Kaymakamlık Binası olarak hizmet vermeye başlayacak olan bina için dönemin Rum Okulunun Mütevelli Hayatinde yer alan İordanakis Kaplanoğlu, Mixalaki ve  Skarlatos Sebastopoulos’un torunlarının, tarihi binanın dünya mirası olduğunu ve hiç bir kurum veya kuruluşa tahsis edilemeyeceğini gerekçe göstererek bu nedenle Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvuracakları öğrenildi.