Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

"Türkiye Balkanlarda ve tüm dünyada model ülkedir"

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla hazırlanan “Kadrajımdan Balkanlar” konulu fotoğraf sergisi Cumartesi düzenlenen bir törenle açıldı. Balkan coğrafyası ile Balkanlarda yaşayan vatandaşların aile albümlerinden oluşan fotoğraf sergisinin açılışını Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu gerçekleştirdi.

"Türkiye Balkanlarda ve tüm dünyada model ülkedir"
18 Kasım 2012 - 09:45
 Açılışta konuşan Başkan Karaosmanoğlu, Türkiye’nin bugün artık Balkanlarda ve  tüm dünyada model ülke olduğunu belirterek, “Çevremizdeki tüm ülkelerin, Balkanların bizden umudu var. Onlar için model ülkeyiz. Terör mikrobunu da Allahın izniyle yenmemiz durumunda bu cennet vatanda hep birlikte güven ve huzur içinde yaşarız” dedi.
 
SERGİ AÇILIŞINA YOĞUN KATILIM
“Kadrajımdan Balkanlar” konulu fotoğraf sergisinin açılışı bugün Seka arazisi içindeki Balkan Kültür Evi’nde gerçekleşti. Açılışa Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun yanı sıra, İl Kültür Turizm Müdürü Adnan Zamburkan, Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği (Bal-Türk) Genel Başkanı Dr. Bayram Çolakoğlu, Bal-Türk Genel Başkan Yardımcısı Adnan Metin, Yalova Bal-Göç Derneği Başkanı Lütfi Özgür, İstanbul-Anadolu Bosna Sancak Derneği Başkan Vekili Fatih Güney ve Adnan Gülsunay, Azerbaycan Dernekleri Federasyonu Başkanı Bilal Dündar, Başkan Danışmanı Ömer Polat, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ali Yeşildal, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Dr. Osman Poyraz, Kültür Sanat ve Konservatuvar Şube Müdürü Dr. Kenan Göçer, Müzeler Şube Müdürü Mustafa Çakır, Gelir ve Takip Şube Müdürü Hamza Bakkal, Bal-Türk Genel Merkezi yönetim kurulu üyeleri, Bal-Türk şube başkanları, Bal-Türk Genel Merkezi Gençlik Kolları Başkanı Ragıp Çavuş ile Kocaeli’nde yaşayan çok sayıda Balkan kökenli vatandaş katıldı.
 
ÇOCUK KALBİNDEN BALKANLAR
Tören, Bal-Türk Genel Merkezi üyesi Sevgi Meyzin’in Balkan Göçmeni olan küçük bir çocuğun ağzından yazılan ve duygularını dile getiren mektubunu okumasıyla başladı. Balkanlarda çocuk olmanın zorlukları ve mutluluğunu anlatan mektup duygusal anların yaşanmasına neden oldu. Ardından konuşmasını yapmak üzere kürsüye Bal-Türk Genel Başkanı Dr. Bayram Çolakoğlu geldi. Balkan Kültür Evi’nin hayata geçmesinde Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun büyük desteği olduğunu söyleyen Dr. Bayram Çolakoğlu, “2009 yılından bu yana Başkan Karaosmanoğlu, Balkanlara düzenli olarak ziyaretler gerçekleştiriyor. Kısa bir süre öncesine kadar da Makedonya’yı ziyaret etti. Bizlerin de burada kültürümüzü yaşatmamıza verdiği katkılar için tekrar kendisine teşekkür ediyorum” dedi. Bal-Türk Genel Başkanı Dr. Çolakoğlu, 1912 yılından bu yana göçün üzerinden 100 yıl geçmesine karşın Türklerin halen Osmanlı ile Balkanlarda olduğunu da kaydederek, “Halen Ohri, halen Kosova Osmanlı’dır. Murat Hüdavendigar’ın türbesini halen bir Türk aile muhafaza ediyor. Bizler de burada Balkan Kültür Evimizde Balkan Kültürünü yaşatmaya yönelik çalışmalarımıza başladık. “Kadrajımdan Balkanlar” fotoğraf sergisi de bu faaliyetlerimizden biri” dedi.
 
TERÖR MİKROBUNU YENECEĞİZ
Törende Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da bir konuşma yaptı. Türkiye’nin gerçekleştirdiği ekonomik ve siyasal başarısıyla bugün bölgesinde ve dünyada sayılı ülkeler arasında yer aldığını söyleyen Başkan Karaosmanoğlu, “Çevremizdeki tüm ülkelerin bizden umudu var. Bakın Yunanistan’a İspanya’ya ve İtalya’ya ciddi bir ekonomik dar boğazla savaşıyorlar.  Balkanların da bizden umudu var. Onlar için model ülkeyiz. Terör mikrobunu da Allahın izniyle yenmemiz durumunda bu cennet vatanda hep birlikte güven ve huzur içinde yaşarız” dedi.
 
TUNUS’A GİDİYOR
Kısa bir süre sonra Tunus’a gideceğini söyleyen Başkan Karaosmanoğlu, “Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanı olarak bu ülkeleri görüyoruz. Tunus’a gidip buradaki belediyecilik faaliyetlerini göreceğiz. Ne yapabiliriz bu konuda çalışmalar başlatacağız” dedi.
 
BAŞKANDAN ANLAMLI RİCA
Başkan Karaosmanoğlu, Seka arazisi içinde faaliyete geçen Balkan Kültür Evi’nin önemli ve değerli çalışmalara imza atacağına inandığını da söyledi. Balkan Kültür Evi yetkililerine seslenen Başkan Karaosmanoğlu, “Sizlerden ricam, bu önemli kültür evinde Balkan Kültürü’ne yakışır dolu dolu faaliyetler gerçekleştirin. Gençlerimize tarihlerini, maneviyatlarını, değerlerini öğretin. Boş duran bir yer asla olmasın” dedi.
 
İKİNCİ AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİRİYORUZ
Başkan Karaosmanoğlu, Balkan Kültür Evi’nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Temmuz ayında gerçekleştirilen 5. Açılış Bayramı çerçevesinde faaliyete geçtiğini hatırlattı. Ancak bugünkü fotoğraf sergisi ile Balkan Kültür Evi’nin adeta ikinci açılışını yaptıklarını kaydeden Başkan Karaosmanoğlu, “Balkanlar tarihimizde önemli bir yere sahip. Osmanlı hep yönünü batıya çevirmiş. Buralara gidince de adalet, sevgi ve hoşgörü götürmüş. Ne diyor atalarımız “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” biz de görevimizde bu sözü örnek alıyoruz. Her şeyin en iyisinin bizim olmasını istiyoruz” dedi.
 
BORÇ ALAN ÜLKEDEN BORÇ VEREN ÜLKEYE
Başkan Karaosmanoğlu bu sözleri söylerken, tören alanın arkasından TCDD’ye ait bir yük treni geçti. Kendini selamlayan kondüktöre el sallayarak karşılık veren Başkan Karaosmanoğlu, önümüzdeki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’ndan önce bu raylardan hızlı trenlerin geçeceğini söyledi. Kendisinin hızlı trene ilk kez İspanya’da bindiğini anlatan Başkan Karaosmanoğlu, “Bakın bugün bu ülkede Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın iradesiyle önemli hizmetler hayat buluyor. Kısa bir süre sonra iki saat içinde Ankara’ya gidebileceğiz. Türkiye artık el açan bir ülke değil. Düne kadar IMF’nin kapısında olan bir ülkeden bugün IMF’nin borç istediği bir ülkeye kavuştuk. Bunlar basit bir parti olayı değil, ulusal bir kalkınmadır” şeklinde konuştu.
 
BAŞKANA HARAMİDERE HATIRASI
Konuşmanın ardından Bal-Türk Genel Başkanı Dr. Bayram Çolakoğlu, Başkan İbrahim Karaosmanoğlu’na 2009 Bulgaristan Haramidere Köyü ziyareti sırasında çocuklarla çektirdiği bir fotoğrafı hediye etti.
 
MOSTAR KÖPRÜSÜ İLE İLGİLİ BİLGİ VERDİ
Başkan Karaosmanoğlu ve konuklar ardından Balkan Kültür Evi’nde açılan “Kadrajımdan Balkanlar” konulu fotoğraf sergisini gezdi. Mostar Köprüsü’nün olduğu fotoğrafla yakından ilgilenen Başkan Karaosmanoğlu, köprüyle ilgili konuklara kısa bir bilgi verdi. Başkan Karaosmanoğlu kısa bir süre de Balkan kültürüne ait objelerin yer aldığı misafir salonunda konuklarla kahve içti.
 
SERGİDE 41 FOTOĞRAF YER ALIYOR
“Kadrajımdan Balkanlar” konulu fotoğraf sergisinde Balkan coğrafyası ile Balkan ailelerin albümlerinde yer alan siyah beyaz 41 adet fotoğraf yer alıyor. Sergide 41 fotoğraf içinde Başkan İbrahim Karaosmanoğlu’nun Balkan ziyaretleri sırasında çekilen fotoğrafları da yer alıyor.
 
BALKAN DİLLERİ YAŞATILACAK
Balkan Kültür Evi’nde bir adet kütüphane, Balkan kültürüne ait çeşitli objeler, sergi ve toplantı salonu yer alıyor. Misafir holünün bulunduğu  Balkan Kültür Evi’ndeki önemli mekânlardan birini ise dil sınıfı oluşturuyor. İlgiyle karşılanan kurslarda Balkan dilleri öğretilmeye başlandı. Balkan Kültür Evi, Balkanlardan gelen konukların öncelikli ziyaret noktalarından birini oluşturuyor.