Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

rnrnKentsel dönüşümde yeni planları Bakanlık yapacak

Dönüşüm yasası kapsamında geniş yetkileri elinde bulunduran Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, belediyelerde yaşanabilecek gecikmeler karşısında riskli alan ve riskli yapılara ilişkin her tür ve ölçekte plan yapmaya yetkili kılındı

rnrnKentsel dönüşümde yeni planları Bakanlık yapacak
18 Ocak 2013 - 08:29

Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun ile ilgili süreç devam ederken, kentsel dönüşüm yasasında yer alan çok önemli bir madde ile bu yetki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verildi.
Yasanın 15 Aralık 2012 tarihinde yayınlanan uygulama yönetmeliğinin 18. maddesiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığına çok önemli yetki verildiğini ifade eden Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘nın riskli alan ve riskli yapılara ilişkin her tür ve ölçekte planı resen yapmaya, yaptırmaya ve onaylamaya yetkili olduğunu söyledi.
 

Belediyeler devredışı kaldı
Kiraz, bakanlığa geniş yetkiler getiren bu düzenleme ile Türkiye’nin tamamında belediyelerin devredışı kaldığını belirterek, yasada yer alan bir madde ile büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde de planlama yetkilerinin ellerinden alındığını kaydetti. Kiraz şu bilgileri verdi:
“Yönetmeliğin 18. maddesinin 3. fıkrasına göre büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde ilçe belediyelerince hazırlanan imar planı teklifleri hakkında büyükşehir belediyesinin görüşü alınır. Büyükşehir belediyesi 15 gün içerisinde uygunluk görüşü vermez ise ‘uygun görüşü verilmiş’ sayılır şeklindedir.
Bu süreci çok basit bir örnekler anlatmak istersek eğer; bir sitenin riskli yapı olarak tespiti yapıldıktan sonra yeniden inşası için imar durumunda ortaya çıkabilecek sorunların çözümünde ilçe belediyesi ve büyükşehir belediyesi süreçlerinin geçirilerek, yeni bir imar durumu alınmasına gerek kalmadan yasadan faydalanılarak Bakanlık’tan bu konuda imar planı yapılması istenebilecek.”
 

‘Gurbetçiler mağdur olabilir’
Kentsel dönüşümde plan yapma yetkisinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda olması kadar atlanılan bir diğer konunun da kat maliklerinin yeniden yapım ile ilgili yapacakları toplantıların ve bu toplantıya katılamayanların hukuki durumlarının olduğunu ifade eden Kiraz, gurbetçilerin önemli bir kısmının Türkiye’de gayrimenkul yatırımlarının bulunduğunu söyledi.
Kiraz, “İşte bu gurbetçilerimizin gayrimenkul yatırımları ile ilgili taşınmazlarının riskli yapıda kalması halinde kendilerinin hiç haberi olmadan bir süreç işletilebilecektir” diye konuştu. Kiraz, bu önemli konuya şu örnekle dikkat çekti:
“Hollanda da, Almanya da veya diğer bir Avrupa ülkesinde yaşayan bir gurbetçimizin sahibi olduğu bir taşınmaz ile ilgili diğer hak sahipleri riskli yapı tespiti yaptırabilecek, yıkımı gerçekleştirebilecek ve yeniden yapıma karar verebilecektir. Gurbetçimiz ülkeye döndüğünde karşısında yeni bir yapı görebilecek ve hakkını sorduğunda, burada bir hakkının kalmadığı kendisinin 1/3’te kalması nedeniyle arsa değerinin kendisine, banka hesabına yatırılmak suretiyle komşusu tarafından satıldığı bildirilebilecekt. İşte bu, hem büyük bir hukuksuzluk hem de ciddi bir tartışma sürecini doğurur. Yani yasa hazırlanırken bu toplantıya katılamayanların da hukuki durumu korunmuş olsaydı gurbetçi vatandaşımızı da hak sahibi kılınabilecektir.”

‘Hak sahiplerinin uyarIlması gerekir ’

Ali Güvenç Kiraz, sorunun çözümü konusunda ise “Yurtdışında yaşayan tüm gurbetçilerimize veya başka şehirlerde gayrimenkul sahibi olan tüm hak sahiplerine, bina yöneticilerine ihtarname göndererek bir adres bildirmelerini, bu adrese tebligat yapma zorunluluğu getirmelerini ve her ne olursa olsun yeniden yapım toplantısı konusunda haklarının kaybına müsaade etmeyeceklerini bildirmelerini tavsiye ediyoruz” görüşünü dile getirdi.

Yabancının oturma izni için başvurular tamam

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Mütekabiliyet Yasası’yla ilgili açıklamalarda bulundu. Mevzuatın yürürlüğe girmesinden sonra çok yoğun talep geldiğini belirten Bayraktar, Türkiye’nin her tarafında şu anda gayrimenkul satılıp alındığını ve ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını ifade etti.
Mütekabiliyet olarak bilinen, yabancı devletlerin vatandaşlarının Türkiye’den gayrimenkul satın almasıyla ilişkili yasanın ilkesini aktaran Bayraktar, “Özgüveni olan gelişmiş ülkelerde, İngiltere, Almanya, Amerika, İspanya, Fransa gibi ülkelerde mütekabiliyete bakılmadan gidip gayrimenkul alabiliyorsunuz. Biz de Türkiye olarak büyük bir devletiz, gelişmekte olan bir ülkeyiz. Bu bakımdan sakıncalı ülkeler hariç ve sakıncalı bölgeler hariç bizim ülkemize de yabancı ülke vatandaşları gelsin, gayrimenkul alabilsin mantığıyla yasa çıkardık” dedi.

Oturmak için ev alıyorlar
Özellikle Körfez ülkeleri, İslam ülkeleri ve Türk Cumhuriyeti ülkelerinden gelenlerin daha çok oturmak için daire aldığını söyleyen Bayraktar, “Bunların oturma izinlerinin de biraz daha rahatlatılması lazım. Bu doğrultuda gerek İçişleri gerekse Dışişleri bakanlıklarına müracaatlarımız oldu, onlarla çalışıyoruz. Bu doğrultuda bir rahatlama getirirsek, bu satışların da biraz daha artacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
Kentsel dönüşümde ise dünya örneklerini incelediklerini belirten Bayraktar, çeşitli örnekler vererek, “Dünyada şu anda Amerika’da da Japonya’da da Almanya’da da kentsel dönüşüm yapılıyor. Kentsel dönüşüm şehirlerin olduğu tüm dünyada kaçınılmazdır. Şehrin eskiyen, köhneyen, çöküntü alanlarında kentsel dönüşüm yapılıyor. Amerika’da eski şehirlerde, Philadelphia, New York gibi yerlerde, Japonya’da yapılmakta. Bunları inceliyoruz” dedi.
TOKİ’nin Türkiye’nin yaklaşık 300 noktasında dönüşüm başlattığını söyleyen Erdoğan Bayraktar, “Belediyelerin de başlattığı dönüşümler var. Yapılıyor ama bunlar yeterli değil. Bu ekonomiyle, mimariyle, hukukla, işletmeyle ilgili” diye belirtti.

Berlin’de oturan  evini satabilecek

Tapu işlemlerinde zaman kaybını önleyen Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) uygulamasıyla ilgili de konuşan Erdoğan Bayraktar, yurt dışındaki vatandaşların da yılsonuna doğru bu uygulamadan yararlanabileceğini belirtti. Bayraktar, şunları söyledi: “2013 yılının sonunda Berlin’deki bir vatandaşımız, oradaki konsolosluğumuza giderek Türkiye’deki arsasını, arazisini, binasını satabilecek veya buradan gayrimenkul alabilecek. Bunu, bu sene sonuna inşallah yetiştireceğiz. Bitirmek üzereyiz.” 

‘İnsana dokunan konut projeleri yok satıyor’

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi, Hoşdere ve Zekeriyaköy Kentsel Tasarım Projeleri, Ergene Vadisi, Bahçetepe ve Mavera Başakşehir gibi büyük ölçekli projelere imza atan yüksek mimar Uğur Özer Özgüven, tasarladığı projelerin yüksek satış oranlarına ulaşmasının altında insana dokunan projeler geliştirmenin yattığını söyledi.
Konut projelerinin çok fazla mimari saygınlığa sahip olmadığının altını çizen Özgüven, İstanbul’da yaşayan ailelerin ortalama 2,5 yılda konutlarını değiştirdiklerini, bu değişimin temel nedeninin ise ‘insana dokunmayan konut projeleri’ olduğunu anlattı. Özgüven, insanlarda genellikle konut memnuniyetsizliği olduğunu belirterek, “Bu nedenle biz, ısrarla projelerimizde insanların memnuniyetine vurgu yapıyoruz” dedi. Her projeye kentsel tasarım algısı ile yaklaşılmasının önemine değinen Özgüven, ulaşımdan topoğrafyaya, manzaradan çevresel faktörlere ve siluete kadar detaylı araştırmalar yaparak ‘kentsel ölçek’ten bakmak gerektiğini söyledi. 

Evora’da 31 Ocak’a kadar yüzde 10 indirim fırsatı

Teknik Yapı’nın yeni yılda yüzde 1 KDV’yle satılan konutlara yüzde 10’a varan indirimler de yapıyor.  Bu kapsamda 2013’e yönelik olarak yeni yıl kampanyası başlatan Teknik Yapı, 31 Ocak 2013 tarihine kadar Evora İstanbul’dan daire alanlara yüzde 10 indirim fırsatı sunuyor.
Teknik Yapı’nın Tuzla’da gerçekleştirdiği 5 bin 73 dairelik Evora İstanbul projesinde başlayan kampanyayla isteyenler yüzde 10 indirimden veya yüzde sıfır faiz ile sıfır peşinat avantajlarından yararlanabilecek.
Evora İstanbul’dan daire almak isteyenlere peşinatsız ödeme seçeneği de sunuluyor. Peşinatsız sistemi tercih edenler, daire tutarının yüzde 45’ini 18 aya eşit olarak bölünen üç vadede sıfır faizli ödeme fırsatından yararlanabiliyor. Ara ödemesiz alternatifi tercih edenler ise sektördeki en düşük konut kredisi faiz oranı olan yüzde 0.77 oranından başlayan ve 12 aydan 120 aya kadar farklı vadelerden faydalanabiliyor.

Tuzla çekim merkezi olacak
İstanbul’un eski sayfiye yerlerinden biri olan Tuzla’da yaklaşık 5 bin konutluk Evora İstanbul‘u hayata geçiren Teknik Yapı, bölgeyi yeni bir çekim merkezi haline de getiriyor. Bölgenin en yüksek noktasında denize nazır bir tepenin etrafında inşa edilen Evora İstanbul’da bulunan 5 binden fazla konut ve tamamlandığında barındıracağı 15 binin üzerindeki nüfusun Tuzla’yı yeni bir merkez haline getirmesi bekleniyor.

LifeCity projesinde yüzde 20 fiyat avantajı

Kısa bir süre için yüzde 20 indirimle satışa sunulan, Gökil inşaat projesi, Life City, 5 yıldızlı otel konseptinde inşa edildi. Life City konut projesinde1+1, 2+1 ve 3+1’den oluşan 16 ayrı tipte toplam 169 özel suite bulunuyor.  Deniz manzaralı teras ve süite’leri, bina çevresindeki yeşil alanları, geniş sosyal imkanları, yüksek standartlardaki site güvenliğini düşük aidatlarla sahiplerine sunan LifeCity Suites blokları Lobi salonlarında resepsiyon hizmeti sağlıyor.
Tüm alanlarda sınırsız Wi-Fi hizmeti, Cafe, sohbet ve toplantı alanları, çocukların güvenle oynayabileceği oyun alanları, terasta yürüme parkuru, yazlık sinema, açık yüzme havuzu, Türk hamamı, sauna, SPA, fitness, squash salonu gibi bir çok sosyal imkandan yararlanma ayrıcalığı sağlıyor.

1 yıl boyunca konut taksitlerini ödüyor

BabacanYapı, Crown Park, Crown Tower ve Crown Deluxe projelerinden konut sahibi olmak isteyenlere bir yıl boyunca kredi taksiti ödetmiyor. Crown projeleri için “Yüzde 10 peşinatla hemen taşın, 12 ay boyunca taksitlerini biz ödeyelim” kampanyası Ocak ayı sonuna kadar uzatıldı. Crown projelerinden 8 bin liradan başlayan peşinatlar sunulan konutlarda, 60 aydan 120 aya kadar kullanılan kredilerde ilk 12 aylık kredi taksiti ödemesini BabacanYapı üstlenirken, ödeme dekontları da anında adreslere yollanıyor.
Satışları % 95 oranında tamamlanan Crown Park ve Crown Tower’da yaşam başladı. 

Gebze’de peşin veren yüzde 10 indirim alacak

Toki Emlak Konut GYO tarafından Kocaeli ili, Gebze İlçesi, Kirazpınar Mahallesi’nde 93 bin 181 metrekare arsa alanı üzerinde toplam 818 adet konuttan oluşan Gebze Emlak Konutları 2’de farklı ödeme seçenekleri bulunuyor.
TÜFE ödeme seçeneğine göre yüzde 5 peşinat verenler için 150 ay vade, yüzde 10 peşinatı verenler 180 ay vade seçeneğinin sunulduğu projede, bu seçenekte vadelere Tüketici Fiyat Endeksi(TÜFE) farkı uygulanıyor. Sabit faizli ödeme seçeneğine göre ise yüzde 10 peşinat 36 aya kadar sıfır faiz uygulanıyor. Ayrıca projede, peşin alımlarda da yüzde 10 indirim yapılıyor.
Yüzde 90’ı yeşil alandan oluşan projede, spor sahaları ve yürüyüş parkurları yer alıyor.

Restoran zinciri kurdu AVM için kolları sıvadı

Bünyesinde HD İskender, HD Döner, Tadım Pizza, Dede Köfte ve Pidem markalarıyla açılmış 99 restoranı bulunan HD Group, gıda zincirinin ardından AVM kurmak için kolları sıvadı. HD Group, Sultanbeyli AVM’yi Capacity AVM’nin büyük ortağı Uzman İnşaat, CanPark Ümraniye’nin yatırımcısı Canovate ve Mes Turkuaz şirketleriyle birlikte 200 milyon dolarlık yatırımla hayata geçiriyor.
Kaba inşaat aşamasında olan AVM projesinde 145 bin metrekare toplam inşaat alanı bulunuyor. Tuna GYO’nun arsasının üzerine gelir paylaşım esasına göre hayata geçirilen projede AVM’nin dışında bir de ofis bloğu yer alıyor. HD Group Başkanı Kaan Demirağ, 2014’ün ilk çeyreğine yetiştirilmesi planlanan AVM’nin kiralanabilir alanı 50 bin metrekare olduğunu söyledi.

 

 

 



Kaynak: http://ekonomi.milliyet.com.tr/kentsel-donusumde-yeni-planlari-bakanlik-yapacak/ekonomi/ekonomidetay/18.01.2013/1656962/default.htm



Etiketler: İstanbul , Almanya , Türkiye , Gebze , Avrupa , Fransa , İngiltere , Japonya , İslam , İspanya , Hollanda , Ümraniye , Kocaeli , TOKİ , Tuzla , New York , Başakşehir , Berlin , emlak , KDV , Erdoğan Bayraktar , ihtarname , tapu , TÜFE , Sultanbeyli , Amerika , mimari , konut kredisi , faiz oranı , sinema , spor , Dışişleri , Tasarım , Ten , 2012 , 2013 , genellikle , olabilir , olursa , Oyun , Anında , Cumhuriyeti , Büyükşehir