Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Darıca-Gebze Metrosu yerli olacak!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bir süre önce Darıca’nın merkezinden başlayıp Gebze Organize Sanayi Bölgesi’ne kadar uzanacak metro hattının inşası için düğmeye basmıştı. Başbakan Binali Yıldırım dün bir genelge yayınlayarak bundan sonra hayata geçirilecek raylı sistem projelerinde araçların yüzde 51 yerli üretim olması talimatını verdi.

Darıca-Gebze Metrosu yerli olacak!
08 Kasım 2017 - 09:46
12 kilometre uzunluğunda metro hattı için 1.5 yıl önce Uygulamaya Esas Kesin Projelerinin Hazırlanması Mühendislik Hizmetleri ve Danışmanlık hizmeti işi için ön yeterlilik ihalesi açan belediye, 1 yıl önce de danışmanlık ihalesi gerçekleştirilmiş, hattın 10 ayrı istasyon ile Gebze ve Darıca kent merkezlerine, hastanelere, kamu kurumlarına, eğitim kurumlarına, OSB alanlarına ve Marmaray hattına entegre olacağı duyurulmuştu. 
 
SÜREÇ BAŞLAMIŞTI 
Kocaeli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü geçtiğimiz ay metronun önündeki en zor konulardan biri olan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecini başlatmış yaklaşık bir hafta sonra ise ‘ÇED gerekli değildir’ kararı vermişti. O tarihten itibaren metro konusunda işler hızlandı. Büyükşehir Belediyesi tramvayda yaptığı hataları tekrarlamak istemiyor. Bu sebeple işi sıkı tutuyor ve zaman konusunda rahat davranmıyor. 
Çalışmalar geçtiğimiz aylarda başlamıştı. Başbakan Binali Yıldırım dün bir genelge yayınlayarak bundan sonra hayata geçirilecek raylı sistem projelerinde araçların yüzde 51 yerli üretim olması talimatını verdi. 
Yıldırım imzasıyla yayınlanan genelgede şu ifadelere yer verildi; “Emniyet, güvenlik, tasarruf ve rekabet ilkelerine uygun hareket edilmesi kaydıyla, kamu kurum ve kuruluşları ile belediyeler ve il özel idareleri ile bunlara bağlı veya ilgili kurum, kuruluş ve şirketlerin yapacağı metro, hafif raylı sistem, tramvay ile benzeri kullanılan çeken ve çekilen araçlar asgari yüzde 51 yerli malı olacaktır. Yerli üretim ve alımlarla ilgili olarak yapılacak ihale ve sair tedarik işlerinde yerli üretim ve Hizmetlerini kullanımını sağlayacak teknik ve idari düzenlemelerin teşvik edilmesi için Gerekli her türlü tedbir alınacaktır.” denildi.