Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Darıcalı öğrencilere tetanoz aşısı

Sağlık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokoller neticesinde Darıca’da 8. sınıf öğrencilerine yönelik aşı uygulamaları başlatıldı.

Darıcalı öğrencilere tetanoz aşısı
28 Şubat 2019 - 08:38
Darıca İlçe Sağlık Müdürlüğü personellerince Darıca Süreyya Yalçın Ortaokulu’nda 8. sınıf öğrencilerine difteri ve tetanoz aşıları yapıldı. Darıca’da öğrencilere yönelik aşı kampanyası başlatıldı. İlçe Sağlık Müdürlüğü ekipleri, difteri ve tetanoz hastalıklarına karşı 8.sınıf öğrencilerini ilçe genelinde aşıladı. Aşılarla ilgili bilgi veren İlçe Sağlık Müdürlüğü ekipleri, “Tetanoz, difteri ve boğmaca çok ciddi hastalıklardır. Tdap aşısı bizi bu hastalıklardan koruyabilir. Ayrıca, hamile kadınlara yapılan Tdap aşısı yenidoğan bebekleri boğmacadan korur. TETANOZ (kazıklıhumma) bugün nadir görülmektedir. Genellikle vücudun her yerinde meydana gelen ağrılı kas gerilmesi ve sertliğine neden olur.”dedi. 
 
TETANOZ HASTALIĞI 
Baş ve boyundaki kasların kasılı kalmasına neden olabilir, böylece ağzınızı açamaz, yutamaz veya bazen nefes alamazsınız. Tetanoz en iyi tıbbi bakım varlığında bile enfekte olan her 10 kişiden yaklaşık birini öldürür. Solunum problemleri, kalp yetmezliği, felç ve ölüme yol açabilir. PERTUSİS (Boğmaca), solunum güçlüğü, kusma ve uyku bozukluğuna yol açabilen ciddi öksürük nöbetlerine neden olur. Kilo kaybı, idrar kaçırma ve kaburga kırıklarına da neden olabilir. Boğmaca, 100 ergen hastanın 2’sinin ve 100 erişkin hastanın 5’inin hastaneye yatırılmasına ya da zatürre veya ölümü de içeren komplikasyonlara yol açar. Bu hastalıklara bakteriler neden olur. Difteri ve boğmaca, kişiden kişiye öksürük veya hapşırık ile çıkan salgılar yoluyla yayılır. Tetanoz kesikler, çizikler veya yaralardan geçerek vücuda girerler. Aşılardan önce, her yıl 200.000 difteri, 200.000 boğmaca ve yüzlerce tetanoz vakası bildirilirdi. Aşılama başladığından beri, tetanoz ve difteri vakaları yaklaşık % 99, boğmaca ise yaklaşık % 80 oranında düşmüştür. Tdap aşısı ergenleri ve yetişkinleri tetanoz, difteri ve boğmacadan koruyabilir. Tdap’ın bir dozu, 11 ya da 12 yaşında rutin olarak yapılır. Bu yaşta Tdap yapılmayan kişilere mümkün olan en kısa zamanda yapılmalıdır. Tdap, özellikle sağlık çalışanları ve 12 aylıktan küçük bir bebek ile yakın temasta olan herkes için önemlidir. Yenidoğan bebekleri boğmacadan korumak için gebe kadınlara her gebelikte bir doz Tdap yapılmalıdır. Boğmacanın şiddetli, hayatı tehdit eden komplikasyonlarının riski bebekler için en yüksektir. Td adı verilen bir başka aşı, tetanoz ve difteriden koruma sağlar ama boğmacadan korumaz. Her 10 yılda bir Td rapeli yapılmalıdır. Daha önce hiç Tdap yapılmadıysanız, bu rapellerden biri olarak Tdap uygulanabilir. Tdap ayrıca ciddi bir kesik veya yanık sonrasında tetanoz enfeksiyonunu önlemek için de yapılabilir. Doktorunuz veya size aşı uygulayan kişi daha fazla bilgi verebilir. Tdap, diğer aşılarla aynı anda güvenle uygulanabilir. 
 
DTP AŞISI 
Herhangi bir difteri, tetanoz veya boğmaca içeren aşı uygulamasının ardından yaşamı tehdit eden alerjik reaksiyon geçirmiş veya bu aşının herhangi bir bileşenine karşı ciddi bir alerjisi olan kişilere DTP aşısı yapılmamalıdır. Size aşı yapan kişiye herhangi bir ciddi alerji hakkında bilgi veriniz. Çocukluk çağı DTP veya DTaP dozu ya da daha önceki bir doz Tdap’tan sonra 7 gün içinde koma ya da tekrarlayan nöbet atakları geçirenlere, bu durumu açıklayacak aşıdan başka bir neden bulunmadığı sürece Tdap yapılmamalıdır.