Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Tarhan: Üretim olmazsa ekonomi büyümez

Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, kapanan fabrikaları TBMM gündemine taşıdı. Son dönemde ekonomideki durgunluk ve üretim sanayinin yeterince desteklenmemesi nedeni ile işyerlerinin ve fabrikaların zor durumda olduğunu belirten Tarhan, sorunun yüksek maliyetlere eklenen vergi yükü ile daha da büyüdüğünü belirtti.

Tarhan: Üretim olmazsa ekonomi büyümez
07 Mart 2016 - 07:51
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemi ile verdiği soru önergesinde Tahsin Tarhan, iller ve sektörler bazında son 10 yıl içinde kapanan fabrika sayısı ile kiraya verilen fabrika sayısını sordu.
Kaç fabrika için iflasın ertelenmesi kararı alındığını da soran Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan; “Fabrikalar satıldı, kiraya verildi.  Oysa üretim yapmaları için desteklenmeleri gerekiyordu. 2002 yılında 29 milyar dolarlık kredinin %27’si imalat sanayinde kullanılmış,2014’te 164 milyar dolarlık kredinin ise sadece %13’ü imalat sanayinde kullanılmış. Sanayici üretim yapabilmek için türlü yollar arıyor. Çünkü üretim olmazsa, ekonomi büyümez, işsizlik çözülmez, yoksulluk ortadan kalkmaz” dedi.
Kaç işletme ya da fabrikaya destekte bulunuldu?
TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, riskli durumda olan kaç işletme ya da fabrikaya destekte bulunulduğunu soran Tahsin Tarhan; “Gördüğümüz çelişkili durumları dile getiriyoruz. Plan Bütçe Komisyonu’nda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde son anda anahtar teslimi fabrika için önerge verildi. Madem anahtar teslimi fabrika verecektiniz, neden var olan fabrikaları sattınız. Kapatmak ya da satmak yerine üretime katkı sunacak şekilde teşviklerle fabrikaların, işletmelerin desteklenmesi çok daha doğru bir adım olurdu” dedi.
CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, yazılı soru önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi;
-Son 10 yılda -iller ve sektörler bazında ayrı ayrı belirtilmek üzere-kapanan fabrika sayısı kaçtır?
-Son 10 yılda -iller ve sektörler bazında ayrı ayrı belirtilmek üzere-faaliyetini durdurarak kiraya verilen fabrika sayısı kaçtır?
-Son 10 yılda kaç fabrika için iflasın ertelenmesi kararı alınmıştır?
-Son 10 yılda kaç işletme ve fabrika sektör değişliğine gitmek yolu ile faaliyetlerini durdurmuştur?
-Son 10 yılda kaç işçi çalıştıkları fabrikanın kapanması nedeni ile işsiz kalmıştır?
-Riskli durumda olan kaç işletme ya da fabrikaya hükümetiniz tarafından destekte bulunulmuş mudur? Bulunuldu ise bunlar hangileridir ve desteğin kapsamı nedir?