Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Kollektör hattı projesi tamamlandı

’Sıfır Kirlilik’’ hedefi ile Kocaeli’yi atık sulardan kaynaklanan kirlilikten arındıran Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, İzmit Körfezi atıksu kollektör hatları ile kuşaklamasının son aşaması olan Darıca Eskihisar Sahil Kanalizasyon Kollektör Hattı  ve Tünel projesini tamamlayarak işletmeye aldı.

Kollektör hattı projesi tamamlandı
06 Ağustos 2018 - 16:50
Proje kapsamında 3 metre çapında yaklaşık 2,5 km uzunluğunda kanalizasyon tüneli inşa eden İSU Genel Müdürlüğü, devreye aldığı proje ile birlikte atıksu arıtma oranını yüzde 100’e çıkarmış oldu. Projenin 35 milyon liraya mal olduğunu ifade eden Genel Müdür Ali Sağlık, bu arıtma oranı ile birlikte ülkemizde bir ilki daha gerçekleştirdiklerini söyledi.
 
KOCAELİ’NDE 5 BİN 500 KM ATIKSU HATTI
Evlerimizde, işyerlerimizde ve sanayi tesislerimizde kullanılan arıtılmış su, kullanım sonrası atık suya dönüşüyor. Bu atık suların çevreyi kirletmemesi, insan sağlığını etkilememesi için İSU Genel Müdürlüğü, şehrin en ücra noktasına kadar kanalizasyon hatları inşa etti. İl genelinde 5 bin 500 km’yi aşan kanalizasyon hattı, onlarca atık su terfi merkezi ve “Su Hastaneleri” dediğimiz 23 adet atıksu arıtma tesisi işleten Kurum, 2017 yılında 123 milyon m3 atıksu arıttı. Bu arıtmanın sonucunda çıkan 65 bin m3 atıksu çamuru da çimento fabrikalarında bertaraf edilerek kirliliğin önüne geçildi.
 
DEV TÜNEL İNŞA EDİLDİ
Sanayi şehri Kocaeli’nde işlettiği tesisler ile yüzde 99 oranında atıksu arıtımı yapan İSU, kot düşüklüğünden dolayı İzmit Körfezi kuşaklama kollektör hattının son aşaması kapsamında Gebze ve Darıca sahillerinin atıksularını toplayarak Gebze Atıksu Arıtma Tesisi’ne ulaştırmak için Darıca ile Bayramoğlu arasında atık su tüneli inşa etti. Kurum tarihinde bir ilk olarak yapılan, devasa boyutu ve yer yer yerin yüz metre altından geçen tünel ile terfi merkezlerinin inşa çalışmaları tamamlandı. Proje kapsamında, 12 km uzunluğunda atıksu hattı da inşa edildi.
 
ATIKSU VERİLMEYE BAŞLANDI
İzmit Körfezi’ni atıksulardan tamamen arındıracak olan son projenin tamamlanması ile birlikte İzmit Körfezi’ne bakan Gebze ile Darıca ilçelerine bağlı mahalleler ile sahil kısımlarının atıksuları kollektör hattına verilmeye başlandı. Atıksular, Eskihisar Feribot İskelesi, Dudayev Sahil Parkı 2 olmak üzere 3 adet terfi merkezi ve 2,5 km uzunluğundaki atıksu tüneli ile Gebze Atıksu Arıtma Tesisi’ne ulaştırılarak arıtılmaya başlandı.
 
SAĞLIK,”ÜLKEMİZDE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİK”
Projenin işletmeye alınması ile  birlikte yüzde 100 atıksu arıtma oranına ulaştıklarını belirten İSU Genel Müdürü Ali Sağlık,  bu oran ile birlikte ülkemizde bir ilki daha gerçekleştirdiklerini söyledi. Projenin 35 milyon liraya mal olduğunu ifade eden Genel Müdür Ali Sağlık, “İnsanımıza ve çevremize çok önem veriyoruz. Sıfır kirlilik hedefimizin son aşaması olan Darıca Eskihisar Sahil Kanalizasyon Hattı projesini tamamlayarak kollektör hattına atıksu vermeye başladık. Bu proje ile birlikte  derin deniz deşarjı yaptığımız İzmit Körfezi’ne artık atıksular verilmeyecektir. Atıksular, Gebze, Darıca ve Çayırova ilçelerinin atıksularını arıttığımız Gebze Atıksu Arıtma Tesisinde arıtılarak bertarafı sağlanacak. Böylelikle iki ilçede yaşayan vatandaşlarımız, daha da temizlenen sahillerden gönül rahatlığı ile yararlanabilecektir. “dedi.