Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

İşçi ölümlerinde Darıca kaçıncı sırada?

Kocaeli İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi Girişimi’nin hazırladığı Kocaeli İş Cinayetleri Raporu açıklandı. Rapora göre 2016 yılında Kocaeli 89 işçi ölümü ile İstanbul’un ardından 2’nci sırada yer alırken, Darıca'da da 5 işçi vefat etti

İşçi ölümlerinde Darıca kaçıncı sırada?
13 Ocak 2017 - 12:23
Kocaeli İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi Girişimi üyeleri, Elektrik Mühendisleri Odası Şube binasında düzenlenen açıklamayla 2016 yılı “Kocaeli İş Cinayetleri Raporu’nu” açıkladı. Açıklamada Kocaeli İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi Girişimi komisyon üyeleri Gizem Güzel, Aykut Günel, Selçuk Karstarlı konuşmacı olarak yer alırken, çok sayıda sendika üyesi ve vatandaşta hazır bulundu. Açıklamada 2016 yılında Kocaeli’de yaşanan iş cinayetleri verileri, ilçelere, iş kollarına ve yaşlara göre dağılımının bilgileri verildi.
 
KOCAELİ 2’NCİ SIRADA YER ALDI
Açıklamasının devamında Güzel, “İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi 2016 yılı iş cinayetleri raporunu açıkladı. Bu rapora göre 2016 yılı içerisinde en az 1970 kişi işbaşında hayatını kaybetti.  Geçtiğimiz yıllarla karşılaştırdığımızda da iş cinayetlerinde önemli bir artış yaşanmıştır. Kocaeli’de 2013-2016 yılları arasında en az 241 işçi hayatını kaybetti. Üretimde daha fazla kar hırsı, güvencesiz çalışma, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin ekstra maliyet görülmesi sonucu, kaza, fıtrat, kader denilerek iş cinayetlerinde onlarca işçi yaşamını yitirdi. Üç yıl içerisinde yaşamını yitiren 241 iş cinayeti nedeniyle hiçbir işveren yargılanmadı, ceza almadı ve tutuklanmadı. 2016 Yılında en fazla iş cinayeti 262 kişinin ölümüyle İstanbul’da gerçekleşirken, Kocaeli 89 işçinin ölümüyle 2’nci sırayı aldı” dedi.
 Açıklamalarına devam eden Güzel, “Kocaeli’de 2016 yılında en fazla iş cinayeti 19 işçi ile İzmit’te gerçekleşirken, Kartepe 15 işçi, Gebze 11 işçi, Körfez 7 işçi, Dilovası 6 işçi, Darıca 5 işçi, Derince 5 işçi, Gölcük 5 işçi, Karamürsel 5 işçi, Çayırova 4 işçi, Kandıra 4 işçi ve Başiskele 3 işçi ile İzmit’i takip etti. Yine her yıl olduğu gibi bu yıl da inşaat en fazla iş cinayetinin meydana geldiği iş kolu oldu. İlimizde 19 kişinin yaşamını yitirdiği taşımacılık iş kolu ilk sırada gelirken, ikinci sırada ise 15 kişinin yaşamını yitirdiği inşaat iş kolu yer aldı.  Kocaeli'nde gerek lojistiğin gelişmesi gerek üretimin taşınması gerekse İstanbul-Trakya geçiş yolu olması nedeniyle özellikle tır-kamyon şoförlerinin ölümlerinde artış olmuştur. Bu yüzden işkolu olarak taşımacılık ve neden olarak da trafik kazasında oransal artış vardır” şeklinde konuştu.  
 
ÖLÜMLER ÜLKE ORTALAMASININ ÜSTÜNDE
Açıklamasının sonunda Güzel, “Başta metal olmak üzere sanayi işkollarında ölümler ülke ortalamasının üstünde. Ülkemizde yüzde 5 olan metal işkolu ölümleri Kocaeli'nde yüzde 12'ye ulaşıyor. İş cinayetlerinin ana nedenlerine Kocaeli açısından bakıldığında ilk sıranın yüzde 29 ile trafik ve servis kazaları olduğu, yüzde 17 ile kalp krizinin 2’nci sırada,  Ezilme/Göçük olaylarının 3’üncü sırada ve düşmenin ise 4’üncü sırada geldiği dikkat çekmektedir. Yine ülke ortalaması yüzde 11 olan kalp krizleri Kocaeli’de yüzde 17'ye ulaşmıştır. Kocaeli sanayi şehri olmasından kaynaklı en fazla iş cinayetleri ücretli çalışanlarda görülmektedir.2016 yılında 78 işçi-memur, 7 çiftçi ve 4 esnaf hayatını kaybetmiştir” ifadelerini kullandı.