Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Kentsel Dönüşümde faiz müjdesi

Kentsel dönüşüm projesinde vatandaşa faiz müjdesi geldi. Kentsel dönüşümde vatandaş faiz ödemeyecek.

Kentsel Dönüşümde faiz müjdesi
14 Aralık 2012 - 07:35
 Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek kentsel dönüşüm projeleri kapsamında, riskli evini boşaltanların kullanacağı faiz desteğinin yarısını devlet, yarısını müteahhit karşılayacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yaklaşık 6.5 milyon konutun yıkılıp yeniden inşa edileceği 20 yıllık kentsel dönüşüm sürecinde, kanun kapsamında riskli evini boşaltan kişinin kullanacağı kredinin faiz yükünü azaltacağını açıkladı. 
Bakanlık, bu kapsamda her bir daire için en fazla 100 bin TL kullanılacak krediye, Kentsel Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı'ndan yüzde 4 faiz desteği vereceğini belirtti. Bakanlık ayrıca müteahhitleri de devreye sokarak vatandaş açısından faiz oranını sıfıra çekecek.
 
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE FAİZ DESTEĞİNİN YARISINI ÖDEYEN MÜTEAHHİDE ÖNCELİK 
Yatırımcıların devreye girmesini isteyen Bakanlık, dönüşüm kapsamında görev alacak müteahhitlerin de faiz desteğinin yarısını ödemelerini taahhüt etmeleri halinde, bu projelere her türlü önceliği verecek. Bu kapsamda, örneğin, 100 bin liralık kredi için, 120 ay vadeli faiz oranı yüzde 8.8 olduğunda 50 bin lira faiz ödenmesi gerekiyor. Bunun 23 bin lirası devletin vereceği 
yüzde 4'lük faiz desteğiyle, vatandaşın ödemesi gereken 27 bin lira faiz ise müteahhit tarafından karşılanacak. 
Faiz desteğinin yanı sıra afet riski altındaki binaların yıkım ve yapımı sürecinde noter, belediye ve tapu gibi harçların yanı sıra damga, banka ve sigorta muameleleri vergileri, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu gibi vergilerin hiçbirinin alınmayacağı düşünüldüğünde bu rakam yaklaşık 58 bin olacak. Bu sayede vatandaşın cebinden çekilen kredinin sadece ana parası çıkacak.