Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Alkışlar, Plastay'a!

Sektöründe dünya 3.’sü, Avrupa’da ise lider konumunda bulunan Plastay, alanından dev 40 firma arasından 2013’ün yılının girişimcisi ilan edildi.

Alkışlar, Plastay'a!
21 Ocak 2014 - 10:45
Gebze Güzeller Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Plastay Şirketler Grubu, Girişimci İşadamları Vakfı’nın (GİV) düzenlediği ‘Girişimcilik ödüllerinde’ birinci seçildi.
GİV’in bu yıl 3. olarak düzenlediği “Hayati Üstün Girişimcilik Ödülleri” sahiplerini buldu. Eyüp’teki Bahariye Mevlevihanesi’nde gerçekleşen törene iş adamları yoğun bir ilgi gösterirken Girişimcilik, Basın Yayın, Kamu Yöneticisi ve Proje Fikir alanında 164 projenin yarıştığı gecede 8 kişi ödüle layık görüldü. Yılın girişimcisi seçilen Plastay’ın ödülünü şirket sahibi M. Sinan Sungur aldı.
 
GİRİŞİMCİLER DESTEKLENMELİ
Törende konuşan Girişimci İşadamları Vakfı Başkanı Mehmet Koç, Türkiye’de girişimci yetişmesinin önündeki en büyük engelin eğitim olduğunu söyledi. Girişimcisi olmayan ülkelerin zengin olmasının mümkün olmadığını belirten Koç, “Eğer kaynaklar ülkeleri tek başına zengin etseydi, etrafımızdaki komşu ülkeler dünyanın en müreffeh ve istikrarlı ülkeleri olurdu” dedi. Koç şöyle devam etti; “'Yılladır bize nüfusumuzu planlarsak kalkınacağız öğretildi. Bugün görüyoruz ki gerçek kalkınma, artan nüfusu ile doğru planlarla üretken hale getirerek yakalanabilir. Biz GİV olarak Türkiye’de girişimciliği geliştirmeye, insanımızın müteşebbis ruhunu ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. 3 yıldır düzenlediğimiz girişimcilik ödül töreni, bu düşüncenin ve politikanın bir parçası. İnşallah buradan ödül alan kişilerle ileriki yıllarda fikirlerini hayata geçirmiş şekilde karşılaşırız. Ben tüm konuklara, değerlendirme heyetine ve KOBİ’lerimize sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
 
“DEVLET SANAYİCİYİ DESTEKLEMELİ”
2013 girişimcisi seçilen Plastay Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Gebze Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanvekili Sinan Sungur gece de yaptığı konuşmasında ARGE’ye dikkat çekti. Taklitten uzak bir ARGE politikalarının olduğunu belirten Sungur, “Devletin sanayiciyi bu konuda daha fazla desteklemesi gerekir” dedi. Sungur şöyle devam etti; “Türkiye’nin büyük ekonomiler boyutuna gelebilmesi için bir takım görevler bizlere düşmektedir. Sanayi bakanlığımız, Ekonomi bakanlığımız, Maliye bakanlığımız, Gümrük bakanlığımız hepsinin a’dan z’ye söylediği şey şu; bir sanayici, yatırım yapacak, ARGE yapacak, inovasyon yapacak, insan çalıştıracak, katma değer yaratacak, iyide kardeşim bunun suyu nereden gelecek bir de bunu söylemek lazım. Gelişmiş tüm ülkelerin dinamosu ve ülke ihtiyaçlarının karşılanmasındaki ana etken sanayidir. Almanya, Güney Kore, Japonya, Çin ve Hindistan başta olmak üzere birçok ülkede sanayi devletle tam desteklenmektedir. Maalesef ülkemizde ülkesinin bu kadar yükünü taşıyan üretim sanayisinin, devletin bütçesinde payı dahil bulunmamaktadır.
ÇILGIN TÜRK’LERDEN OLUŞAN
PROFESYONEL EKİBE SAHİBİZ
Biz bu yolculuğa çıkarken bugünleri hayal etmemiştik ama Allah bu lütfü bizlere sağladı. Büyümeye yönelik belirlediğimiz hedefleri tutturduk, sektöründe yatırım planını kısa sürede başarıyla uygulamış bir firma kültürüne sahip olduk. Taklitten uzak ve ARGE hedefi yüksek aynı zamanda girişimciliği önemseyen, bugün ülke bayrağını ihracat yaptığı 40 ülkede gururla dalgalandıran bir grup olmanın şükrünü yaşıyoruz. Tabi ki her başarının arkasında güzel bir ekip vardır. Bugün Plastay bu başarısını kuşkusuz ‘Çılgın Türkler’den oluşan ekibine borçludur. Bu ödülü ben tüm paydaşlarımıza ve en tabandan en tavana çalışan tüm ekibe armağan ediyorum. 
SANAYİCİ BU ÜLKEDE KUŞ
KADAR DEĞER GÖRMÜYOR
Bizim yaptığımız ürünün çok stratejik bir önemi vardır. 2008’de biten toplamda 15 milyon doları aşan maliyetle bir yatırım gerçekleştirdik. Tabi bunu yaparken girişimci olmak heyecan verici, bakanlıklar nezdinde, bürokrasi nezdinde taktir edilmek güzel bir şey fakat bir gün geliyor haksız rekabet sizi buluyor. Vergisini tam veren,  çalıştırdıklarının tamamını sigortalı ve aldıkları ücretten gösteren, çevreyle alakalı yatırım yapmış, Türkiye ve dünya patentine başvurmuş arıtma tesisini yapan, nitelikli ürünler içinde ürününü geliştiren ve şuan da Avrupa’da tek kalan Plastay’ın ürettiği ham madde; inşaat, otomotiv, elektrik, mobilya, tekstil ve gıda gibi sektörlerin ihracatın da dahi kullanılabilen bir ham maddedir. Ama maalesef bunlar görmemezlikten geliniyor. Biz büyümeye çalışırken, Türkiye tam tersine sanayisini küçültme görevini üstlenmiştir. Resim çizmekten başka bir şey değildir. Sanayi üretiminde 25 yıllık üretimi olan binlerce işletmeye, nesli tükenmekte olan bir kuş, bir bitki kadar önem verilmiyor. Buna inşallah önem verilmesiyle beraber 25 değil 100’er yıllık firmalar kurulup devam ettirilmesi sağlanır. 
HERŞEYE RAĞMEN 2014’TE
BÜYÜMEYİ HEDEFLİYORUZ
Sanayisine bugün yatırım yapmayan ülkemiz, 2025 yılında yaşlı ve üretmeyen bir toplum haline gelecek. Bu tabloda büyüyebilmek bir hayal olacaktır. Bunları konuşmamız gerekirken, toplumsal olarak bizlerden kaynaklanan bir samimiyetsizliğimiz var. İnancımız da yer alan bir takım değerler, açık ve netliğimizi vurgulayan dinimiz, maalesef başka şeylere çekilmektedir. Geçmişte sağ-sol, sonra ilticaları konuştuk, bugün konuşacağımız konular içerisinde ekonomi ve üretimle alakalı daha neler yaparız diye olması gerekirken, maalesef güncel olayları konuşmaktan öteye geçmiyor. Buna üzülerekten şahit oluyoruz inşallah temennim o ki söylemekten daha öte çabalar gösteririz. Biz bu yıl büyümeyi hedefliyoruz. Güncel meseleleri bir kenara bırakıp, işimize bakıyoruz.
İşte kazananlar;
Kamu Yöneticisi Ödülü sahibi Diyarbakır Çınar ilçesi Kaymakamı İsmail Şanlı
Basın-Yayın Ödülü sahibi Prof. Dr. Murat Ali Yülek, 
Proje Fikir Ödülü 1. mansiyon sahibi Erdi Gökhan Tepeköy, 
Proje Fikir Ödülü 2. mansiyon sahibi Engin Sever,
Proje Fikir Ödülü 3.’sü Elif Saygı Bavunoğlu,
Proje Fikir Ödülü 2.’si Adem Çakmakçı,
Proje Fikir Ödülü 1.’si Gizem Çağlayan,
3. Hayati Üstün Girişimcilik Ödülü’nü Plastay Kimya A.Ş. sahibi M. Sinan Sungur kazandı.