Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Vali Aksoy: Meslek liseleri tercih edilmiyor!

İl istihdam kurulunun 4. toplantısında konuşan Vali Aksoy, yeni eğitim öğretim döneminde meslek liselerine tercihlerin azaldığını öğrencilerin Anadolu liselerine yöneldiğini söyledi.

Vali Aksoy: Meslek liseleri tercih edilmiyor!
25 Ekim 2018 - 09:47
İl istihdam kurulunun 4. toplantısı Valilik Akçakoca toplantı salonunda Vali Hüseyin Aksoy başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya ayrıca Vali Yardımcısı Osman Günaydın, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, KOÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nilgün Fığlalı, GTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nilay Coşgun, İŞKUR İl Müdürü Ulvi Yılmaz, KOTO Başkanı Necmi Bulut, Milli eğitim Müdür Yardımcısı Sadık Akar, KSO Başkan Yardımcısı Çınar Ulusoy ile kurum ve kuruluş müdürleri katıldı.
 
42 BİN KİŞİ İŞE YERLEŞTİ
Vali Hüseyin Aksoy, toplantıda ilk olarak İŞKUR bünyesindeki işe yerleştirmeleri konuştu. Aksoy “İlk 9 ay içerisinde İŞKUR’un yaptığı çalışmalarda işletmelerden 78 Bin 480 açık iş talebi 42 bin 925 kişi de işe yerleştirilmiştir. İşsizlik sigortası ödeneği 34 Bin 797 kişi başvurdu 12 Bin 470 kişi işse bundan yararlanmıştır. Bireysel görüşmede 112 Bin 938 görüşme gerçekleştirilmiş. 28 Bin 820 kişiye iş arama becerileri sağlanmıştır. Yapılan inceleme ve denetlemelerde mevzuata aykırıda bulunan 242 vatandaş ve kurumlara 1 Milyon 682 Bin TL para cezası kesilmiştir” ifadelerini kullandı.
 
İŞ ARAMA SEMİNERLERİ 
Toplantıda il istihdam ve mesleki eğitim kurulu toplantısında alınması planlanan kararlar,  2018-2019 eğitim öğretim döneminde iş ve meslek danışmanlarınca mesleki ve teknik liselerin 12. Sınıflarına yönelik iş arama becerileri seminerlerinin verilmesi gibi konular görüşüldü. Toplantıda İMKB Darıca Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde adalet, zabıt katipliği, infaz ve koruma bölümleri, Gebze Çelik İhracatçıları Birliği Ali Naci Çolakoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde motorlu araçlar teknolojisi ile iş makineleri bölümleri, Dilovası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde elektronik ile bobinaj bölümleri, Dilovası GEBKİM Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde endüstriyel otomasyon teknolojileri ile endüstriyel kontrol bölümlerinin açılması kararı onaylandı. Vali Aksoy, “konuyla ilgili “İnşallah yeni dönemde bu bölümleri açmış oluruz” açıklamasında bulundu.
 
ÖĞRENCİLER DOĞRU TERCİH YAPACAK
Meslek liselerine tercihte azalmanın olduğunu ifade eden Vali Aksoy şu ifadelere yer verdi: “Öğrencilerimiz daha çok Anadolu liselerini tercih ettiler. Milli eğitim müdürümüze bu konuda talimat verdik. Melek liselerinin okul yöneticilerine 8. sınıftaki çocuklarımıza kendi okulları, bölümlerini ve dallarını anlatmasını istedik. Böylece çocukların kendi iradeleriyle tercih yapmasını sağlayacağız. Yapacağımız çalışma ile öğrencilerimizi doğru bilgilendirmek istiyoruz. Bazı meslek liselerimizde bunu telafi etmek ve önümüzdeki yıllarda meslek liselerindeki öğrenci sayısının azalmaması için bu çalışmayı ortaya koyacağız. OSB’ler ile meslek liselerini ilişkilendiriyoruz. Okulun ihtiyaçlarını karşılamak OSB’lerin desteğini almak gibi bir düşüncemiz var. Bazı OSB’lere bununla ilgili işbirliği protokolümüzü gönderdik. Hatta okul yönetimini de OSB’lerin belirleyeceği kişilerle yönetme gayretimiz var. Temel amacımız okuldan mezun olan öğrencilerimizin bir an önce iş bulması. İşçi isteyen sektörlerin ihtiyacını karşılamak.”