Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Türkiye'de bir ilki Darıcalılar gerçekleştirdi

Darıca’da yaşayan engelli gençler örnek bir projeyle Kocaeli Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu’ndaki bir günlük eğitimin ardından temsili üniversite diploması aldı

Türkiye'de bir ilki Darıcalılar gerçekleştirdi
31 Aralık 2014 - 11:04
 Engelli gençler, dört kurumun ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında bir günlük üniversite eğitiminin ardından diplomalarını aldı. Gençlerin mutluluğu görülmeye değerdi
Gençlerin mezuniyet töreninde yaşadıkları mutluluk, katılımcıların yüzünü güldürdü. Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bilsen Bilgili’nin koordinatörlüğünde yürütülen “Yeşeren Umutlar Projesi”, TÜBİTAK’tan Prof. Dr. Bahattin Türetken ve Darıca Bir Umut Engelliler Derneği ile iş insanları Serhat Yavuz ve Filiz Özoğul’un katkılarıyla hayata geçirildi. Proje Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor.
 
ÜNİVERSİTELİ OLDULAR
Proje kapsamında, 10 engelli genç üniversiteli olmanın mutluluğunu yaşadı. Gençler sabah Turizm ve Otelcilik MYO’ya gelerek kayıtlarını yaptırdılar, öğrenci kimliklerini aldılar. Ardından Yrd. Doç. Dr. Adem Yavaş tarafından verilen “Engelleri Aşmak” dersine katılan gençler, bir de sınava girdi. Engelli gençlerin tamamı sınavda 100 puan alarak mezun oldu. Sınavın ardından Turizm ve Otelcilik İşletmeciliği 2. sınıf öğrencisi Mehmet Fevzi Koçak tarafından davetlilere müzik dinletisi verildi.
 
EN MUTLU GÜN
Sabah saatlerinden itibaren üniversiteli olmanın tadını doyasıya yaşayan engelli gençlere düzenlenen törenle temsili diplomaları verildi. Törende engelli gençler Hilal İlhan, Necla Deniz, Rauf Selimoğlu, Metin Fırat, Dilek Altıntaş, Ener Sadıkoğlu, Ali Fuat Yıldız, Zeynep Keskin ve Ayşegül Enç’e diploma almanın mutluluğunu yaşadı. Gençler, tarifsiz bir mutluluk yaşarken aileleri de çocuklarının mutlu gününde onların yanındaydı. Projeye katkı sağlayan Prof. Dr. Türetken, iş insanları Yavuz ve Özoğul ile dernek başkanı Melek Arıkan’ın da aralarında olduğu kişilere teşekkür belgesi verildi.
TÜBİTAK Görevlisi Prof. Dr. Bahattin Türetken, yeni projeler hakkında bilgi vererek, “Kocaeli’de öyle bir proje başlatalım ki, dünyaya örnek olsun. Biz varken, aileleri varken engelliler mutlu peki biz yokken ne yapacaklar? İşte şu an bunun projesi için çalışmaları sürdürüyoruz. Bunu devlet destekli vakıf bir şirketle yapmayı amaçlıyoruz. Ayrıca özel insanların ailelerinin de arada sırada tatil yapabilmesi için, bakım merkezi kurmayı planlıyoruz. Ben kardeşlerimi tebrik etmek istiyorum çünkü onlar artık üniversiteli” ifadelerini kullandı.
 
DUYGUSAL ANLAR YAŞANDI
Kocaeli Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksek Okulu Müdiresi Doç. Dr. Işıl Altun’un konuşması ise salonda duygusal anların yaşanmasına neden oldu. Altun, gençlerin diplomalarında imzası olduğu için gurur duyduğunu belirterek, şunları söyledi: “Ben de bir engelli yakınıyım. Eşim ani bir rahatsızlık yaşadı ve 20 Nisan 2014’te kızımın doğum gününde, onun hayatı bir engelli hayatına dönüştü. Çok hareketli bir insandı eşim ve 20 Nisan’dan beri benim de hayatımda bir engelli var. Ama arkadaşlarım engelli olmanın bir kusur olmadığını, onlara engel olmanın bir kusur olduğunu anlattı.”
 
ÖĞRENCİLERE TEŞEKKÜR
Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Bilsen Bilgili ise konuşmasında, “Bizler görev ve sorumluluklarımızı bir nebze olsun yerine getirdik. Yapmamız gereken şeyleri yaptık. Benim için önemli olan şey gençler ve ben onların bu etkinlikte birçok önemli mesajı aldığına inanıyorum. Projede emeği bulunan başta Melek hanım, Bahattin bey, Serhat bey ve Filiz hanıma çok teşekkür ediyorum. Bu projede en büyük teşekkürü ise Kocaeli Üniversitesi öğrencileri hak ediyor. Onlara da çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
 
KEPLERİNİ ATTILAR
Konuşmaların ardından engelli gençler, tek tek sahneye çağrılarak üniversite diplomaları takdim edildi. Gençlerin sevinci görülmeye değerdi. Diploma töreninin ardından konuklar sahneye çağrıldı ve engelliler mezuniyetlerini 10. Yıl Marşı ile kutladı. Etkinlikte engelli gençler, aileleri, öğrenciler ve görevliler birlikte oyun havaları eşliğinde oynadı.