Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Darıca'da sokak hayvanları toplatılıyor

Darıca’da dün sabahın erken saatlerinden itibaren sokak hayvanları toplatıldı. Dışarıdaki Patiler grubu uzaklaştırılan hayvanları sefilliğin beklediğini belirtip geri bırakılmalarını istedi.

Darıca'da sokak hayvanları toplatılıyor
30 Haziran 2015 - 12:01
Darıca’da dün sabah saatlerinde sokak hayvanlarının uyuşturucu iğne ile uyuşturulduktan sonra toplatılması tepkiye neden oldu. Görevlilerin toplatılma gerekçesini soran vatandaşlara şikayet olduğunu ve saldırı yapıldığını gerekçe gösterdiği belirtildi. Dışarıdaki Patiler üyeleri konuya dair Darıca Belediye Başkan Yardımcısı Metin Söylemez ile görüştüklerini belirtip Söylemez’in kendilerine,  “Küpelide olsa köpekleri bayıltarak sağlık kontrollerini yaptıklarını ve hasta değilse tekrar bıraktıklarını” dediğini söyledi. Ancak Söylemez’in bir başka üyeye de, “Küpesiz köpekleri toplattıklarını kısırlaştırdıklarını ve aynı yere bırakacaklarını” söylediği belirtildi. Konuya dair yapılan açıklamada yerlerinden alınan sokak hayvanlarının alındıkları yere geri bırakılmaları istenip ayrıca şu görüşlere yer verildi:
 
ESNAFLAR BAKIYOR, BESLİYOR
“Söylemler çok farklı. Biz Darıca’da yaşıyoruz, Çınar Kahvesi bizim oturma alanımız. Biz hiçbir köpeğin bugüne kadar birine saldırdığını görmedik. Ayrıca bu canlar esnaflar tarafından bakılıyor ve besleniyor. Uzaklara atılan köpeklerin ne durumda olduklarını biz biliyoruz. Kirazpınar Çöplüğü’nde ya da köy yollarında sefil durumdalar. Beslenen köpekler neden yerlerinden edilir hem de Ramazan Ayı’nda.
 
AYET VE HADİSLERDEN 
ÖRNEKLER VERDİLER
Hayvan sevgisi ve hayvan haklarının önemi üzerine ayet ve hadisleri incelediğimizde, toplumdaki yaygın, “Allah onları bizim için yaratmış, istediğimi yaparım” yahut “İnsan dururken kedi- köpeğe merhamet gösteriyorlar” reaksiyonlarıyla oldukça zıt bir biçimde, İslam dininde hayvan severliğin ve hayvan haklarının ne denli önemli olduğunu açık bir şekilde görmekteyiz. Özetlemek gerekirse:
1. Hayvanlara işkence edenler lanetlenmiştir. Aynı zamanda manevi işkence de yasaklanmıştır.
2. Her canlıya su vermek sevaptır.
3. Hayvanlar ilahi emanettir, onlara iyi davranılmalıdır.
4. Kim bir serçeyi hatta ondan daha küçük bir canlıyı öldürse kıyamet gününde davası görülür.
5. Hayvanların bakım ve gıdalarına özen gösterilmelidir.
6. Hayvanların fıtrat harici işlerde kullanılmaları İslam’a aykırıdır. Hayvan dövüştürmek yasaktır.
7. Eğlence amaçlı ve doğal dengeyi bozan avcılık yasaktır. Kim av peşinde koşarsa gafil olur.
8. Hayvanların aşırı çalıştırılmaları, sırtlarının iskemle gibi kullanılması yasaktır.
9. Yolculuk sırasında verilen molalarda hayvanların ihtiyaç ve istirahatinin sağlanması insanlardan önce gelmektedir.
10. Atlar boş yere koşturulup onlara eziyet edilmemelidir.
11. Evde kedi beslemek sevaptır, kediler evin bereketini artırır. Çocukların merhamet duygusunu geliştirir.
12. Kuşların yuvaları bozulmamalı, yumurta ve yavruları alınmamalıdır.
13. Bazı vahşi hayvanların derilerinin elbise, eyer vb şeklinde kullanılması yasaktır.
14. Karınca, kurbağa, vb hayvanların öldürülmesi yasaktır.
17. Hayvanlara yapılan zulüm, insanlara yapılan zulümden daha günahtır ve bunun azabı da daha ağırdır çünkü helalleşme ve müsamahasını alma imkânı yoktur. ?  Biz Dışarıdaki Patiler olarak bu canların yerlerine bırakılmalarını istiyoruz. İnsani ve hukuksal anlamda bu işin takipçisi olacağız.