Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Kocaeli sular altında kalabilir

Uluslararası araştırma kuruluşu İklim Merkezi'ne göre; Paris'te gerçekleşen İklim Zirvesi'nde küresel ısınmanın önlenmesine ilişkin verilen sözlerin tutulmaması durumunda, yalnızca Türkiye'de 1.3 milyon kişinin yaşam alanı sular altında kalacak.

Kocaeli sular altında kalabilir
18 Aralık 2015 - 11:57

İklim Merkezi’nin, ‘Tercihlerimizin Haritası: Küresel Mirasımız’da Karbon, İklim, Deniz Seviyesinde Yükselme’ adlı, haritalar da içeren raporunda, küresel ısınmanın 4°C derece olması durumunda, deniz seviyesindeki artışın 470 ile 760 milyon insanın yaşadığı bölgeleri sular altında bırakacağı uyarısında bulunuldu. Isınmanın 2°C derecede kalması durumunda ise deniz seviyesindeki artıştan etkilenen insan sayısının 130 milyona düşeceği tahmin edildi.

 

1.3 MİLYON İNSANI ETKİLEYECEK

Buna göre, küresel ısınma 1.5°C dereceyle sınırlı kalırsa Türkiye’de deniz seviyesinde tehlikeli artış riski önemli ölçüde azalacak; ancak, ısınma 2°C  derece olursa 1.3 milyon kişinin yaşam alanı sular altında kalacak. Küresel ortalama sıcaklıkların 3°C  derece artması durumunda ise, deniz seviyelerinin 6 metreye kadar artma riski bulunuyor. Türkiye’de ise 1.9 milyon insanın yaşadığı yerlerin su altında kalma riski olduğu  belirtiliyor.

 

Eğer, Paris Anlaşması’nda belirtildiği üzere ülkeler, niyet beyanlarını 5 yılda bir yeniler ve iklim değişikliğini 2°C  derecelik bir artışta sınırlandırabilirlerse, bu artış Türkiye’de 1.3 milyon insanın hayatını etkileyecek ve yaşam yerlerini su altında bırakacak. İklim değişikliğini 1.5° derecede sınırlandırmak ise deniz seviyesindeki artışın 3 metrenin altında olması anlamına geliyor.

 

YARIDAN FAZLA AZALIYOR

Küresel ortalama sıcaklık artışının 1.5° derecede sınırlandırılması, 2°C derece ile karşılaştırıldığında, Türkiye’de uzun vadede İzmir, Kocaeli, Mersin, ve diğer birçok kentsel alanda riskleri yarıdan fazla düşürüyor. Raporun yazarlarından ünlü iklim bilimci Benjamin Strauss; “2°C derece ile  1.5°C derecenin deniz seviyelerine etkisi arasındaki fark, özellikle büyük şehirler ve ada devletleri için oldukça kritik. Paris Anlaşması’nda 1.5°C olarak gösterilen niyet ve isteklilik oldukça önemli” diyor.