Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Darıca ADSM ağız kanserine karşı uyardı!

Darıca Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi; Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzm. Dt. Pınar Tekmen ağız kanserleri hakkında bilgi verdi.

Darıca ADSM ağız kanserine karşı uyardı!
09 Nisan 2019 - 18:00
Kanser, bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalmasıyla oluşan kötü huylu tümörlere denir. Ağız kanserlerinin görüldüğü bölgeler dil, ağız tabanı, sert damak, yumuşak damağın ön kısmı, çene, yanak ve dişetleridir. Ağız kanseri, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) en ölümcül kanser türleri listesinde ilk sekizde yer almaktadır. Dünyada her yıl 40 bin hastaya ağız kanseri tanısı konulmaktadır. Her geçen yıl bu rakam artış göstermektedir. Ağız kanseri erkeklerde kadınlara göre daha sık görülmekle birlikte 40 yaşın üzerindeki kişilerin yakalanma riski daha fazladır. Ağız kanserinde yoğun alkol kullanımı ile sigara içilmesi, en önemli risk faktörüdür. 
 
AĞIZ KANSERİ RİSKİ ARTIRABİLECEK FAKTÖRLER 
Sigara, puro, pipo gibi her türlü tütün kullanımı – Aşırı alkol kullanımı – Dudak bölgesinin uzun süre güneşe maruz kalması – Başta Human papilloma virüs (HPV) olmak üzere cinsel yolla bulaşan bazı virüsler – Artan yaşla beraber zayıflamış bağışıklık sistemi – Genetik yatkınlık – Uyumsuz protez kullanılmasına bağlı kronik travmalar Risk alkol tüketen kişilerde 6 kat, sigara, puro, pipo içenlerde 8 kat, hem sigara hem alkol tüketenlerde 15 kat, tütün çiğneyen kişilerde ve uyuşturucu madde kullanan kişilerde ise 50 kat artmaktadır. Kansere dönüşme ihtimali olan lezyonların ya da ağız kanserinin erken dönemde teşhis edilmesi, tedavi başarısını artırır. 
 
AĞIZ KANSERİ BELİRTİLERİ ve TEDAVİSİ 
Ağız bölgesinde kolaylıkla kanayan ve iyileşmeyen yara Beyaz veya kırmızı renkli alanlar Hassas tahriş olmuş kabarık veya kalınlaşmış alanlar His kaybı veya uyuşukluk Çenelerde meydana gelen şişlikler nedeniyle hastanın kullandığı protezin uyumunun bozulması Çiğneme veya yutma güçlüğü Ağızda ağrı Boğazda yabancı cisim olmamasına rağmen yutulamayan cisim hissi Çene ve dil hareketinde zorlanma Boyunda kitle 
 
AĞIZ KANSERİNDEN KORUNMAK 
İÇİN YAPMAMIZ GEREKENLER 
-Öncelikle ağız hijyenine dikkat etmek, -Kullanılan protezin ağza tam uyumlu olması - Sigara puro, pipo gibi tütün ürünlerinden ve alkolden uzak durmak, -Uzun süreli güneş ışığına maruz kalmamak -Meyve, sebzeden zengin sağlıklı beslenmek